Directorul spitalului din Mediaș: Nu vrem să ajungem să închidem Urgența

Criză fără precedent la Compartimentul Primire Urgențe Mediaș. În cel mai aglomerat compartiment al unității medicale medieșene va mai rămâne doar un singur medic angajat și unul care are contract de prestări servicii și care va lucra doar în weekend-uri. 3 dintre medicii angajați la Urgența din Mediaș și-au depus demisiile, iar din 21 septembrie va rămâne cu un singur medic angajat. De asemenea, în weekend-uri garda va fi asigurată de un medic care are contract de prestări servicii. Conducerea Spitalului Municipal Mediaș a făcut eforturi disperate pentru a atrage medicii către Compartimentul Primire Urgențe organizând mai multe concursuri, însă niciun candidat nu s-a prezentat la examen. Situația din prezent însă tinde să devină foarte gravă pentru că în condițiile în care va exista un singur medic angajat, vor exista zile când nu va exista niciun cadru medical în cadrul urgenței medieșene. Și asta în condițiile în care spitalul din Mediaș deservește aproximativ 100.000 de oameni. Managarul Spitalului Municipal Mediaș, medicul primar chirurg Bogdan Burghelea, a avut intâlniri cu reprezentanți ai Primăriei Mediaș, Direcției de Sănătate Publică Sibiu și Prefecturii Sibiu pentru a identifica soluții de rezolvare a problemei. "La nivelul Compartimentului Primire Urgențe Mediaș avem angajați 5 medici, parte angajați ai Spitalului Municipal Mediaș, parte cu contracte de prestări servicii. Din data de 21 septembrie, 3 dintre medici au decis să își depună demisia și practic vom rămâne cu un medic angajat al spitalului și cu un medic care este cu prestări servicii, dar care în principiu nu poate acoperi decât în perioada de weekend deoarece lucrează și la cabinetul dânsului. Am făcut demersurile necesare, am luat legătura cu Direcția Sanitară Sibiu, cu municipalitatea medieșeană deoarece suntem în subordine, am contactat personal diverși medici de familie în încercarea de a-i atrage, s-au trimis mailuri la toate Colegiile Medicilor la nivel național urmând ca acestea să fie redistribuite către medici de specialitate. De asemenea, am încercat să iau legătura cu cei de la SMURD Târgu Mureș să vedem dacă nu există personal disponibil, însă și ei se confruntă cu o lipsă de personal. Este posibil să apară ceva după 1 ianuarie când un număr de 4 medici vor susține examenul de specialitate să fie cineva interesat să vină. Am discutat și la nivelul Prefecturii Sibiu situația existentă aici. Eu nu am fost de acord cu ideea de a închide Centrul Primire Urgențe Mediaș pentru că asta ar fi însemnat trimiterea tuturor cazurilor la Sibiu", a explicat Bogdan Burghelea.
Apel către medieșeni
Șeful Spitalului Municipal Mediaș a făcut și un apel către populația din oraș și din zona de nord a județului Sibiu ca în măsura în care este posibil să aibă răbdare în momentul în care se prezintă la Compartimentul Primire Urgențe. Și asta pentru că vor exista ture în care nu vor fi medici la Urgență, urnând să fie chemați medici din diferitele secții ale spitalului pentru rezolvarea urgențelor. "Eu vreau să fac un apel către populație ca în măsura în care este posibil, să aibă răbdare, să înțeleagă că turele se vor desfășura de cele mai multe ori fără medic, trierea va fi făcută de către cadrele medicale medii urmând ca ulterior să fie anunțați medicii de pe diversele specialități care să vină și să stabilească conduita terapeutică. Nu este o soluție foarte bună, dar este singura soluție viabilă în momentul de față dacă dorim să avem în continuare un Centru de Primire Urgențe la nivelul spitalului", a mai spus Burghelea.
Eforturi peste tot
Bogdan Burghelea susține că a trimis mai multe scrisori instituțiilor sanitare în care prezintă oferta de angajare la Spitalul Municipal Mediaș în speranța atragerii medicilor. De asemenea, a purtat discuții și cu medicii de familie în vederea identificării de soluții pentru a asigura o permanență a medicilor de familie la nivelul orașului. "Personal am trimis o scrisoare de intenție la viața medicală în care menționăm care sunt condițiile de angajare, ce ofertă are spitalul din Mediaș, un salariu negociabil, posibilitatea atribuirii unui apartament de serviciu. Sper din tot sufletul să găsim personal. Pe de altă parte am făcut toate demersurile care țin de mine în vederea instituirii unui sistem de permanență al medicilor de familie la nivelul municipiului Mediaș. Acest lucru nu depinde de mine, ci dpinde de dânșii în mod direct și de Direcția Sanitară. În cursul acestei săptămâni voi avea o nouă întâlnire la Sibiu cu reprezentanții Ordinului Medicilor de Familie și să vedem dacă de comun acord vom găsi o soluție pentru decomprimarea situației existente la nivelul Spitalului Municipal Mediaș în momentul de față. Pe această cale rog și medicii de familie, în măsura în care este posibil, să asigure cât mai mult din tratamentul pacienților cronici, în așa fel încât la spital să ajungă doar situațiile care într-adevăr reprezintă urgențe și care necesită un tratament care nu poate fi amânat", a încheiat managerul Spitalului Municipal Mediaș.
Un produs Blogger.