Familiile defavorizate primesc 50 de lei pentru a-şi duce copiii la grădiniţă

Începând cu luna februarie, familiile fără posibilităţi financiare vor primi 50 de lei pe lună pentru a-şi duce copiii la grădiniţă, potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. Guvernul a aprobat de curând normele metodologice de aplicare a legii, pentru a stimula familiile defavorizate să îşi ducă zilnic copiii la grădiniţă. Cu banii primiţi, părinţii le vor putea cumpăra celor mici mâncare, haine şi rechizite. Există aproximativ 111.000 de beneficiari potrivit informaţiilor de la Guvern. Conform prevederilor din Codul fiscal, „stimulentul educaţional nu este inclus în veniturile salariale şi nu este impozabil. În plus, acesta nu se ia în calcul la stabilirea unor obligaţii legate de întreţinere sau la stabilirea în baza cărora se acordă beneficii de asistenţă socială sau alte prestaţii sociale”.
Condiţiile pentru a primi aceste ajutoare
Copilul trebuie să aibă între 3 şi 6 ani, iar venitul lunar pe membru de familie să nu depăşească 284 de lei sunt condiţiile care vor trebui îndeplinite de familii pentru a putea beneficia de stimulentele educaţionale oferite de stat copiilor. Tichetele sociale vor putea fi obţinute la cerere, pe baza unei declaraţii pe propria răspundere, făcută de unul dintre părinţi, reprezentantul legal al copilului sau de persoana desemnată de părinte să întreţină copilul.
Tichetul social se acordă pentru perioada septembrie-iunie, adică pentru perioada în care instituţiile de învăţământ îşi desfoşoară activitatea. De asemenea, copiii trebuie să fie prezenţi zilnic la grădiniţă, cu excepţia absenţelor medicale, pentru care părinţii trebuie să aducă scutiri medicale. Părinţii au dreptul să îşi învoiască micuţii de maxim trei ori pe lună şi să anunţe cadrele didactice. Dar, pentru a primi ajutorul, absenţele copiilor, chiar dacă sunt motivate, nu trebuie să depăşească 50% din totalul zilelor de grădiniţă.
Transformarea tichetelor în bani, interzisă
Părinţii vor putea cumpăra alimente, îmbrăcăminte sau rechizite cu tichetele sociale, dar actul normativ interzice transformarea lor în bani. Dacă nu respectă regulile, nu vor mai fi sprijiniţi, iar titularul dreptului va trebui să returneze banii autorităţilor. Toţi copiii care îndeplinesc toate condiţiile pentru a primi acest ajutor social vor fi identificaţi de asistenţii sociali din primării, pe baza unui dosar social, potrivit Guvernului.
Un produs Blogger.