PROTEST – Se DESFIINŢEAZĂ paturile pentru bolnavii TBC din Mediaş?


Acuzaţii grave la Spitalul Municipal Mediaş. Medicul primar pneumoftiziolog Ioan Câmpean îl acuză pe managerul Spitalului Municipal din oraş că doreşte desfiinţarea paturilor destinate pacienţilor cu tuberculoză. Câmpean a întocmit şi o scrisoare de protest pe care o va trimite Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu, Casei Naţionale şi Judeţene de Asigurări de Sănătate, Ministerului Sănătăţii-Direcţia de Sănătate Publică precum şi comisiei de Pneumologie a Ministerului Sănătăţii, prin care va încerca să explice necesitatea menţinerii paturilor destinate bolnavilor de tuberculoză în spitalul medieşean. Mai jos vă prezint conţinutul scisorii de protest semnată de medical primar pneumoftiziolog Ioan Câmpean.
“Tuberculoza pulmonară este o boală ce poate fi vindecată, iar răspândirea ei poate fi stăpânită, dar despre eradicare deocamdată nu putem vorbi. Problema tuberculozei este o problemă prioritară de sănătate publică în multe regiuni şi ţări ale lumii, inclusiv în ţara noastră. Unul dintre principiile terapeutice de bază este acela al administrării tratamentului cât mai aproape de domiciliul pacienţilor, pentru a se asigura o cât mai bună accesibilitate şi, în acest fel, de a le obţine cooperarea, întrucât cauza principală a eşecului terapeutic este abandonarea prematură a medicaţiei. La nivelul Secţiei de Pneumoftiziologie Mediaş există toate condiţiile de diagnostic şi tratament al tuberculozei şi nu sunt necesare investiţii suplimentare. De aceea, nu se justifică necesitatea dirijării acestor pacienţi către Clinica de Pneumoftizilogie Sibiu. Actualul manager al Spitalului Municipal Mediaş doreşte desfinţarea paturilor destinate pacienţilor cu tuberculoză, iar argumentele sale sunt:
Pericolul răspândirii bolii prin libera circulaţie a pacienţilor în curtea spitalului;
Necesitatea acordării sporului salarial de periclitate personalului medical şi auxiliar din secţie (1 medic, 7 asistente medicale, 5 infirmiere), în condiţiile în care sporul acordat este cel minim legal, de 50 %;
Destinarea celor 12 paturi alocate pacineţilor cu tuberculoză pentru înfiinţarea unei alte secţii.

La toate acestea aduc următoarele contraargumente menite să justifice continuarea funcţionării paturilor pentru pacienţii cu tuberculoză din teritoriul arondat Spitalului Municipal Mediaş:
Pacienţii cu tuberculoză, odată cu începerea tratamentului, nu mai prezintă pericolul de răspândire a bolii; de asemenea, contagiozitatea e maximă în spaţii închise şi neaerisite, neventilate corespunzător, şi nicidecum în spaţii deschise.
În momentul în care secţia a fost mutată în actuala locaţie s-a obţinut un aviz epidemiologic eliberat de organele competente.
Pentru pacienţii cu tuberculoză pulmonară, care necesită spitalizare îndelungată (săptămâni sau uneori chiar luni de zile), apropierea de domiciliu şi familie este esenţială pentru a se asigura complianţa lor la tratament şi pentru a se obţine în acest fel o rată de vindecare cât mai bună, faţă de spitalizarea într-o unitate aflată la 60 de kilometri de domiciliu. Costurile de deplasare pentru pacienţi şi familiile lor vor fi astfel mult mai mici în comparaţie cu o eventuală spitalizare la Sibiu.
Spitalul Municipal Mediaş asigură servicii medicale pentru locuitorii din partea de Nord-Est a judeţului şi cuprinde un teritoriu cu un număr de aproximativ 110.000 de persoane.
Indicele de utilizare a paturilor în secţia de pneumoftizilogie a fost în anul 2012 foarte bun, de 198.58. Această orientare a managerului Spitalului Municipal Mediaş este o acţiune care poate perturba un serviciu cu performanţe bune şi care nu este temeinic motivată. Sperăm într-o rezolvare favorabilă  a situaţiei menţionate, iar paturile de tuberculoză  pentru pacienţii din teritoriul deservit de Spitalul Municipal Mediaş să rămână cu destinaţia pe care o au în prezent.
Protestul de faţă este adresat Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Sibiu, Casei Naţionale şi Judeţene de Asigurări de Sănătate, Ministerului Sănătăţii – Direcţia de Sănătate Publică, Comisiei de Pneumologie a Ministerului Sănătăţii, precum şi presei locale şi centrale”, se arată în scrisoarea de protest semnată de mediul pneumoftiziolog Ioan Câmpean.
Un produs Blogger.