Proiectul PINK ENTER a fost lansat în 1 octombrie 2012 cu ocazia Zilei internaţionale a luptei împotriva cancerului de sân. Peste 200 de persoane au fost implicate la Marşul Roz, organizat cu sprijinul AVON România şi au participat la seminarul ,,Terapie prin culori’’ susţinut de dr. farmacist Ladislau Rosenberg în Sala de şedinţe a Primăriei Municipiului Mediaş. În lunile noiembrie şi decembrie au avut loc 5 campanii de promovare cu numele ,,Fii informată. Mamă, promite să mergi la control.’’, în localităţile: Valea Viilor, Aţel, Dârlos, Blăjel, Mediaş. În urma acestor campanii, 200 de beneficiari ai proiectului şi-au făcut un control mamar, fie prin palpare, ecograf sau mamograf. Au avut loc şi primele cursuri online de prevenţie a cancerului de sân susţinute la bibliotecă de dr. farmacist Ladislau Rosenberg şi 50 de persoane au primit informaţii în acest domeniu, obţinând şi o diplomă în luna ianuarie a acestui an. Proiectul a adus un serviciu nou de bibliotecă ,,Skype-ul’’. Acesta a fost solicitat de la începutul anului de peste 100 de persoane. În cele 4 luni de zile care au trecut, au beneficiat de cursuri în jur de 50 de tineri, adulţi şi persoane de vârsta a III-a. Prin intermediul acestui serviciu nu se oferă doar informaţii în domeniul prevenţiei cancerului la sân. Au existat solicitări despre ultimele apariţii editoriale, recenzii de carte, despre cum se realizează un blog, chiar şi cursuri online de Office Publisher, pentru cei care nu puteau participa la întâlnirile de la bibliotecă. Au fost create două adrese de Skype, pentru cei care solicită cursuri de prevenţie a cancerului de sân şi pentru cei care au nevoie de alte informaţii care ţin de toate serviciile Bibliotecii Municipale ,,St. L. Roth’’ Mediaş: ,,pink.enter’’ şi ,,ciprothmedias’’.
Proiectul PINK ENTER a fost promovat cu sprijinul voluntarilor de la Colegiul Tehnic Mediensis şi prin implicarea lor directă atât în Marşul roz, cât şi la Nocturna Bibliotecilor, respectiv Seminarul de nonviolenţă. Grupul condus de prof. Radu Veronica, maistru instructor Nagy Gyongy şi bibliotecara Tibori Violeta a prezentat în cadrul acestui Proiect două momente de paradă a modei, adaptate evenimentelor, elevii remarcându-se atât prin ţinuta lor, cât şi prin atitudine. La Seminarul de nonviolenţă şi prevenţia cancerului de sân au pregătit lucrări bine documentate, mesajul adolescenţilor fiind ,,violenţa asupra sânilor duce la apariţia nodulilor, de aceea nu trebuie să tolerăm astfel de acte în şcoală sau în jurul nostru’’. Nu au lipsit nici materialele pentru Concursul de afişe cu tema ,,Fii informată! Mamă, promite să mergi la control!’’ sub îndrumarea profesorilor implicaţi din Colegiu. Andrada Gundisch, elevă la Colegiul Tehnic Mediensis a participat alături de prof. Radu Veronica şi la alte activităţi organizate în domeniul sănătăţii, devenind un voluntar pe care te poţi baza, care are capacitatea de a mobiliza şi alte tinere din liceu, în special în mediul online. ,,În anul 2013 ne propunem să ducem informaţii în domeniul prevenţiei cancerului de sân şi în rândul adolescentelor care învaţă în instituţiile din Mediaş. Ne bazăm pe sprijinul profesorilor şi a voluntarilor de a promova, de a oferi materiale necesare, de a determina un număr mare de adolescente să-şi facă un control mamar şi să aibă o alimentaţie sănătoasă. Cunoscând importanţa acestui Proiect, doamna Dr. Vlăduţiu Felicia a venit cu propunerea de a reduce cu 20% preţul unei ecografii la sâni, pentru persoanele care au PROMIS că merg la control. Trebuie să menţionez că ecografia este potrivită femeilor sub vârsta de 35 de ani, în timp ce mamografia este o investigaţie pentru persoanele care împlinit vârsta de 40 de ani. La Policlinică, în urma programărilor în zilele de marţi, doamna Dr. oncolog Calcatinge Diana consultă gratuit doamnele care solicită un control mamar. PINK ENTER se adresează persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 – 65 de ani.’’, explică Antonela Sofia Barbu, manager de proiect.
Un parteneriat important este cel cu Şcoala Sanitară ,,Dr. AL. Bălin’’, Proiectul PINK ENTER ajungând la peste 50 de elevi. Aceştia au participat la cursuri, la seminarii, s-au implicat în concursurile organizate şi au venit alături cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii. Grupul condus de Iulia Maria Apahidean a distribuit pliante despre prevenţia cancerului la sân în magazinele din centrul oraşului. În urma campaniei au fost solicitate programări la ecograf la cabinetul Dr. Felicia Vlăduţiu, precum şi la control mamar la dr. oncolog Calcatinge Diana, în Policlinică. În fiecare zi de luni, vom promova împreună cu voluntarii PINK ENTER, acest proiect şi importanţa lui, atât în mediul online, cât şi în mediul offline, continuând să ajungem în fiecare magazin din Mediaş. Una din activităţile acestui Proiect a fost realizarea unei platforme online. La adresa www.preventiecancersan.ro se vor regăsi reteţe pentru un mod de viaţă sănătos, recenzii ale cărţilor de sănătate, achiziţionate în urma proiectului, precum şi informaţii în domeniul prevenţiei cancerului de sân. Nu vor lipsi cursurile despre terapiile complementare susţinute de dr. farmacist Ladislau Rosenberg şi poveştile unor doamne care au trecut prin momente deloc plăcute ale vieţii lor, în urma depistării unui nodul la sân. "Este necesar ca Direcţia Municipală pentru Cultură prin serviciul de Bibliotecă să acorde o mare importanţă sănătăţii. Prin această platformă vom ajunge la peste 2000 de persoane care să fie interesate de prevenţia cancerului de sân, ştiindu-se că Mediaşul se află într-o zonă cu poluare, iar prezenţa cadmiului a fost simţită de multe femei din zona Târnavei Mari. Au fost achiziţionate 10 cărţi din domeniul sănătăţii, care tratează subiecte precum cancerul mamar, dar şi alimentaţia sănătoasă. Vom completa colecţia din domeniul medicinei, astfel încât să oferim multe informaţii, atât pe hârtie, cât şi prin platforma online creată. Proiectul este promovat şi pe reţeaua de socializare Facebook având create o pagină şi un grup de discuţii cu peste 100 de persoane’’, comunică Lucian Teodor Costea, directorul Direcţiei Municipale pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret.
Anul 2013 este Anul European al Cetăţenilor, de aceea Proiectul PINK ENTER derulat la Biblioteca Municipală ,, St. L. Roth’’ va veni în sprijinul sănătăţii cetăţenilor, deoarece aceasta este una dintre principalele priorităţi ale UE.