Fără speranţă. Aşa pare în acest moment Primăria Copşa Mică faţă de proiectul de apă şi canalizare, demarat în anul 2006 şi care a fost oprit din cauza lipsei finanţării. În disperare de cauză, reprezentanţii Primăriei Copşa Mică au transmis un memoriu către Preşedintele României, Primul Ministru, Ministrul Mediului, Prefectura Sibiu, Consiliul Judeţean Sibiu şi către toţi parlamentarii de Sibiu, în încercare de deblocare a finanţării în cazul acestui proiect. Vă prezint mai jos integral acest memoriu:
Către
Presedintele Romaniei, domnul Traian BĂSESCU
Primul Ministru al Guvernului României, domnul Victor PONTA
Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, DOAMNEI Ministru Rovana PLUMB
Instituţia Prefectului – Judeţul Sibiu, domnului prefect Ioan Ovidiu SITTERLI
Consiliul Judeţean Sibiu – domnului preşedinte Ioan CINDREA
Domnul Senator Nicolae Neagu,
Domnul Senator Viorel Arcaş,
Domnul Senator Sorin Ilieşiu,
Domnul Senator Ion Ariton,
Domnul Deputat Mircea Cazan,
Domnul Deputat Axente Ioan,
Domnul Deputat Frăticiu Gheorghe,
Domnul Deputat Puşcaş Iacob,
Domnul Deputat Roman Gheorghe,
Domnul Deputat Tămîian Ioan,
Domnul Deputat Ganţ Ovidiu,
Domna Deputat Raluca Turcan,
Stimată doamnă, stimaţi domni,
Oraşul Copşa Mică şi localităţile limitrofe (5 localităţi, 15.000 locuitori) ar fi trebuit ca în termen de câteva luni începând din anul 2006, în urma deciziei (Ordonanţa 40/2006 cu modificările ultrioare şi HG nr. 1267_2006 ) Guvernului României, să intre în epoca modernă şi să beneficieze de apă potabilă şi canalizare în fiecare casă, prin implementarea unui proiect finanţat de MMSC. Realitatea politică românească a transformat acest proiect intr-o „fata morgana” pentru cetăţenii din zona Copşa Mică şi într-un exemplu de incompetenţă a statului european România de a respecta angajamentele luate în vederea aderării la UE, astfel că vom ajunge să depăşim 8 ANI până la finalizarea acestui proiect care în loc să aducă bunăstarea preconizată pentru locuitori, a generat, din cauza nedecontării de către MMSC a facturilor pentru lucrările executate, o cascadă de probleme: disconfort pentru oameni, plângeri penale împotriva funcţionarilor publici, nenumărate procese în justiţie, aducerea executanţilor în pragul falimentului, amânarea lucrărilor şi toate acestea cu costuri extrem de mari atât pentru beneficiari cât şi pentru executanţi!
Vă adresăm prezenta petiţie cu rugămintea de a ne conjuga eforturile astfel încât să finalizăm odată acest proiect, pentru a putea oferi locuitorilor din zona Copşa Mică statutul de cetăţeni europeni aşa cum merită!
Înţelegând, până la un moment dat, constrângerile bugetare, propunem şi o variantă de alocare(stabilirea unui calendar ferm) a fondurilor necesare pentru:
- finalizarea staţie de epurare a apelor uzate(reţeaua de conducte fiind finalizată) astfel încât să nu le mai deversăm în râul Târnava Mare;
- finalizarea sistemului de alimentare cu apă potabilă(reţea de distribuţie finalizată)!
CREDEM CU TĂRIE CĂ A SOSIT MOMENTUL CA ROMÂNIA SĂ-ŞI ACHITE DATORIA MORALĂ FAŢĂ DE CEI CARE ŞI-AU SACRIFICAT SĂNĂTATEA ŞI CHIAR VIAŢA PE CEA MAI POLUATĂ PLATFORMĂ INDUSTRIALĂ DIN ŢARĂ!", se arată în memoriul Primăriei Copşa Mică, semnat de primarul Daniel Tudor Mihalache.