Trei atlete din lotul pentru Europeanul de cros (7-9 decembrie) au fost scoase din echipă de şefii FRA pentru că au vrut să se pregătească acasă, anunţă www.prosport.ro. Ifteni, Bunea şi Florea voiau să meargă şi la şcoală. Maria Ifteni (loc 1), Anca Bunea (3) şi Claudia Florea (4) şi-au câştigat la selecţia din Băile Felix (9 noiembrie) dreptul de participare la CE de cros de la Belgrad. Având iniţial ok-ul FRA, antrenorii atletelor au hotărât că fetele se pot pregăti acasă pentru a nu lipsi de la ore
Şefii federaţiei au trimis apoi faxuri la şcoli pentru ca sportivele să se prezinte în cantonament în Băile Felix
Federaţia condusă de preşedintele Ion Sandu îşi dă încă o dată în petec pe final de an, retezând orice drept al unor atlete care-şi câştigaseră corect locul de participare la Campionatul European de cros de la Belgrad (7-9 decembrie). Sosite pe locuri de calificare la selecţia de pe 9 noiembrie din Băile Felix, Maria Ifteni (1), Anca Bunea (3) şi Claudia Florea (4) au fost iniţial incluse în echipa care urma să ne reprezinte în Serbia! Dar pentru că fetele fie sunt eleve în clasa a 12-a, fie urmează cursuri la o şcoală postliceală, antrenorii acestora au hotărât de comun acord cu federalul Ion Bură ca atletele să se pregătească acasă: Ifteni la Vaslui, Bunea la Mediaş şi Florea la Ghelari, o comună din Hunedoara. Iar hotărârea a fost iniţial îmbrăţişată de mai‑marii din strada Primo Nebiolo!
„Nu putem să ne creştem sportivii analfabeţi, nu mai merge ca acum 20 de ani! După ce termini cariera în atletism, ce faci? Ajungi pe stradă!? În plus, dacă eu, ca profesor la şcoală, plec în cantonament cu eleva mea, mie îmi este tăiat salariul. Cine îmi face scoaterea!?”, spune antrenoarea Mariei Ifteni, Viorica Pintilie. În aceeaşi linie, pentru a-şi justifica alegerea, a marşat şi tehnicianul Claudiei Florea, profesorul Toma Emerson din comuna Ghelari: „De comun acord cu domnul Bură am hotărât ca fetele să se pregătească acasă. Vă spun şi de ce în cazul elevei mele. Ea învaţă la un liceu de matematică-fizică şi vrea să facă şi sport şi şcoală, iar părinţii ei sunt de acord. Era o solicitare normală!”. Aşadar, dreptul la educaţie nu părea în primă fază blocat de FRA, iar semifondistele urmau să-şi vadă de cursul firesc al pregătirii nu într-un cadru centralizat. Până când pe faxul fiecărei şcoli la care sunt angajaţi cei trei antrenori au sosit înştiinţări privind convocarea celor trei fete în cantonamentul din Băile Felix. Totul s-a întâmplat pe 21 noiembrie, iar federalii cereau ca atletele să se prezinte în baza de pregătire cât mai repede. „Hârtia era semnată de Ion Bură şi am încercat să vorbesc cu el, dar era plecat deja în Japonia, la campionatul de ekiden. Anca, eleva mea, era în tratament cu dinţii, s-a înscris la o postliceală şi nu avea cum să piardă orele. Am vrut să-i fac să înţeleagă asta, dar n-am avut cum. L-am sunat atunci pe Doru Crişan (n.r. – directorul tehnic al loturilor de juniori) şi am vrut să-i explic. Mi-a zis: «Domne, trebuia să o suni pe secretara de la federaţie!», povesteşte antrenorul Vasile Herman.
Contactat de ProSport, federalul Ion Bură şi-a prezentat aseară versiunea: „Eu am susţinut revitalizarea atletismului şi prin această echipă valoroasă de junioare şi da, am fost de acord cu pregătirea acasă. Mai departe, nu ştiu ce s-a întâmplat, pentru că eu am plecat în Japonia, la Campionatul de ekiden”, spune profesorul Bură, care, cu jumătate de gură, a recunoscut: „Poate fi considerată o măsură abuzivă această excludere a fetelor din lotul pentru Europene”.
Dar ce s-a întâmplat de fapt? Pentu că la pregătirea centralizată nu a ajuns niciuna dintre cele trei sportive calificate, preşedintele Sandu Ion şi secretarul general Florin Florea au luat decizia, peste capul Biroului Federal, de a le scoate pe cele trei din lot. Fără a convoca un Consiliu Federal! „Se face politica pumnului în gură, e o adevărată dictatură în federaţie”, spune Pintilie, antrenoarea uneia dintre cele mai bune atlete ale momentului, Mirela Lavric. La orice for care-şi respectă statutul, primul pas ar fi fost făcut de o Comisie de Disciplină, care are calitatea de a da un avertisment unui sportiv sau de a suspenda un atlet. În cazul celor trei s-a sărit peste orice etapă normală.
Dacă secretarul general al FRA, Florin Florea, nu a putut fi contactat, a încercat să explice măsura Doru Crişan, director tehnic al loturilor de juniori: „Dacă dumneavoastră vreţi să interpretaţi măsura drept abuzivă, puteţi să o faceţi... Dar eu consider că anumite decizii trebuie luate rapid! Şi consider că preşedintele, secretarul general şi directorii tehnici pot lua hotărâri fără să mai aştepte o lună sau două pentru a se întruni Biroul Federal. Acei antrenori despre care vorbiţi au neglijat o dispoziţie a Federaţiei şi nu au avut minimum de respect. Ei ne-au transmis târziu că fetele au examene sau simulări”, susţine Crişan. Fostul antrenor din Liban justifică decizia FRA de a le concentra pe fete în Băile Felix şi altfel: pentru efectuarea controlului antidoping. „Noi am chemat dopingul în oraşele noastre”, parează Vasile Herman, antrenorul Ancăi Bunea. „Oricum ar explica ei, măsura este ilegală şi abuzivă! Ar fi putut da avertisment cel mult. Lotul a fost şi pe siteul FRA şi apoi l-au scos. Ce vor ei de fapt? Să racoleze sportivii şi să-i ducă spre alte cluburi”, continuă antrenorul Claudiei Florea, Toma Emerson.