O medieşeancă este PRIMA PERSOANĂ din România căreia I SE VA RESTITUI această TAXĂ


După ce a câştigat acest nou proces la Curtea de Justiţie a UE, avocatul Dragoş Târşia spune că va urma o avalanşă de procese în toată ţara. Avocatul sibian Dragoş Târşia a obţinut un nou succes la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, după ce, în anul 2008, a devenit cunoscut în toată ţara când aceeaşi Curte de Justiţie a UE a declarat taxa auto nelegală în deja cunos­cutul caz Tatu vs. statul român, anunţă www.tribuna.ro. Avocatul sibian a declarat pentru avocatura.com că practic, vrând - nevrând, s-a specializat în astfel de speţe. De data aceasta, clientul în acest proces a fost o femeie din Mediaş – Silvia Georgiana Câmpean. Medieşeanca este prima căreia statul român va trebui să îi restituie taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule.
Aceeaşi taxă, altă denumire
Prin decizia comunicată la data de 3 februarie 2014 în cazul Câmpean - Ciocoiu, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg consideră că ordonanţa privind taxa auto din ianuarie 2012 încalcă legislaţia europeană. Avocatul sibian spune că a luat decizia de a se adresa acestei instanţe pentru că statul român doar a schimbat titulatura legii fără să modifice ceva esenţial în conţinutul ei. ”A fost nevoie să ne adresăm Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru că legiuitorul român a schimbat practic titulatura legii şi sub această formă a pretins că există o nouă reglementare. În fapt, noi am demonstrat că practic vorbim despre acelaşi lucru, chestiune care ne-a fost validată prin ordonanţa comunicată de Curtea de Justiţie a UE în cauza Câmpean – Ciocoiu. În continuare suntem dezavantajaţi de legiuitorul român, pentru că permanent schimbă titulatura legii. În prezent avem timbrul de mediu pe care de asemenea l-am atacat şi urmează să fie analizată şi această reglementare. Din păcate, suntem întotdeauna cu un pas în urmă pentru că ei au acest avantaj, dar practic, pentru a dispune restituirea vechilor taxe, modifică constant legislaţia, pretinzând că au înlăturat chestiunile discutabile şi profită de lipsa de celeritate a sistemului judiciar român”, a declarat pentru Avocatura.com Dragoş Târşia. Clientul lui în acest proces, Silvia Georgiana Câmpean, este din Mediaş.
Fără fundament legal
Efectele noii decizii de la Luxemburg se vor vedea în scurt timp în instanţele din toată România. „Noua decizie a Curţii va avea aceleaşi efecte ca şi vechea decizie, adică restituirea taxei colectate fără un fundament legal. Va urma o nouă avalanşă de procese. Toţi cei care au plătit în 2012 îşi vor obţine sumele de bani înapoi”, a explicat Dragoş Târşia. „Vrând ne­vrând, m-am specializat în astfel de speţe. De data aceasta nu a mai fost nevoie să ne deplasăm la Luxemburg şi am prezentat doar în scris aceste chestiuni. Curtea s-a declarat lămurită după studierea notelor de apărare. Este o instanţă unde când ai dreptate, ţi se dă”, a mai spus avocatul sibian, potrivit avocatura.com. Pentru sistemul de justiţie, efectele sunt dezastruoase, instanţele fiind extrem de încărcate cu astfel de procese. „Dacă am analiza partea strict profesională, evident că este un lucru bun pentru noi. Dar ca să fim obiectivi, este o mare pierdere de timp, se supra­încarcă instanţele, practic sunt înnebunite de zeci de mii de litigii numai la nivelul Sibiului, darămite în toată ţara. Eu nu înţeleg de ce se tot dispune rostogolirea aceasta a resti­tuirii taxelor. Statul colectează şi restituie ceea ce a luat, profitând de faptul că mulţi nu atacă în instanţă această taxă. Cei cu sume minore nu se mai obosesc, mă refer la sume până în 2.000 de lei”, a concluzionat Dragoş Târşia.
Urmează timbrul de mediu
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg consideră că ordonanţa privind taxa auto din ianuarie 2012 încalcă legislaţia euro­peană. Potrivit unor jurişti, sunt discriminatorii taxele încasate în 2012 din cauza suspendării din Legea 9/2012 a plăţii taxelor interne pentru înmatriculare. Aceste taxe ar trebui restituite dacă cetăţenii care le-au plătit vor deschide procese. În ceea ce priveşte perioada ianuarie 2013 - martie 2014 (când a fost introdus timbrul de poluare), Curtea a subliniat că legea aplicată în acest interval aduce o modificare esenţială care înlătură discriminarea. Taxa Borbely  a fost adoptată în timpul guvernării Boc, dar aplicabilitatea ei pentru maşinile înmatriculate până în 2007 în România a fost amânată până în 2013. Taxa a funcţionat două luni şi sub guvernarea Ponta, fiind înlocuită în martie 2013 cu „timbrul de mediu” iniţiat de ministrul Rovana Plumb. La Luxemburg se judeca un proces şi împotriva timbrului de mediu", caz încă nesolu­ţionat. Mai multe instanţe din România au refuzat să restituie aceşti bani, însă cetăţenii  isi pot recupera acum, în baza ordonanţei Curţii de la Luxemburg.









Un produs Blogger.