A ajuns la Sibiu hotărâtă să se facă neurochirurg. Între timp, viaţa a determinat-o să studieze nevoile pe care le au copiii bolnavi de autism, anunţă www.stiridesibiu.ro. A vrut să ajute şi i s-au inchis multe uşi când a venit cu propunerea să facă terapie asistată cu animale pentru copiii cu probelme neuro-motorii. A găsit însă o mână întinsă la Fundaţia “Un Copil, O Speranţă” din Sibiu, unde acum se aplică singurul program din ţară de terapie cu ajutorul câinilor. Împreună cu doi golden retriever, Lucky şi Axel, Alexandra Nicula Stăncescu reuşeşte să ajute la tratarea şi salvarea mai multor copii, mulţi dintre ei diagnosticaţi cu autism. Alexandra a înteles cât de important este ajutorul câinilor în terapia copiilor cu autism după ce în familia sa a apărut un caz cu spectru autist. A studiat, s-a specilaizat în terapii pentru autism şi a încercat să aplice ceea ce a învâţat în mai mute locuri, astfel încât să-i ajute pe micuţii afectaţi. “Am în familie un caz de tulburare de spectru autis, am văzut că interacţiunea între copil şi câinii este cu totul alta şi am decis să facem ceva. Am ciocănit la mai multe uşi, am încercat să fac asta în mai multe părţi şi, din păcate, reticienţa este mare iar oamenii sunt foarte sceptici”, povesteşte Alexandra Stoicescu. În urmă cu un an a luat legătura cu reprezentanţii Fundaţiei “Un Copil, O Speranţă” din Sibiu , iar reacţiile copiilor de aici a determinat încluderea Alexandrei şi a celor doi câini, Lucky şi Axel, într-un program special de recuperare.
Primele reacţii…uluitoare!!!
Propunerea Alexandrei a fost primită cu deschidere de Elena Tudoreche, preşedinta Fundaţiei “Un Copil, O Speranţă” care a dorit să vadă, mai întâi, cum se comportă copiii cu afecţuni neuro-motorii la întâlnirea cu patrupedele. “Mirarea nostră a fost că unul dintre băieţeii noştri, care a intrat în contact cu câinii şoptea ceva şi Alexandra i-a spus: “Dacă nu vorbeşti tare, câinele acesta nu te va asculta niciodata!”. Acel copil nu vorbea deloc tare, niciodată nu a vorbit, până la acel moment, tare. Şi-a dat seama că el trebuie să-l strige pe Axel şi a început să strige câinele preferat”, îşi aminteşte Elena Tudoreche. Drept urmare, familia băieţelului a continuat prin a dobândi propriul câine şi, în paralel, face terapie la Centru, evoluţia lui fiind “foarte bună”. La fel de surprinzătaore a fost o altă reacţie venită din partea unui copil bolnav care s-a ataşat de Lucky, al doilea câine adus pentru terapie. “Cel de-a doilea copil nu intra în contact cu nimeni. Nu vroia să intre în contact cu nimeni-în contact vizual, de atingere… Cu Luky s-a privit în ochi, pe el a început să-l mângâine (…) Ne-am dat seama ca este categoric, un progres“, a mai adăugat preşedinta Fundaţiei “Un Copil, O Speranţă” .
“Am crezut că o să fie totul roz…”
Alexandra crede în puterea câinilor de-a transmite copiilor ceea ce oamenii nu reuşesc şi spune că, în astfel de cazuri, se “comunică la un nivel care trece dincolo de bariera cuvântului”. Este studentă în anul VI la Facultatea de Medicină din Sibiu şi nu-şi mai doreşte să devină neuroghirurg, aşa cum intenţiona în urmă cu mai mulţi ani, când credea că”totul este roz”. Ploieşteancă la origini, Alexandra a fost “adoptată” de Sibiu în urmă cu şase ani. “Am plecat de acolo cu gânduri mari care, din păcate, mi s-au năruit pentru că am crezut că o să fie totul roz, dar nu e chiar roz…Datorită lor (n.r.câini) am vazut ca nu există doar roz, dar că sunt şi steluţe şi…se poate…Aveam gânduri mari, îmi doream neurochirurgie infantilă. Mi-am dat seama, după ce am avut primul câine, că să fac neurochirurgie infantilă ar trebui să sacrific viaţa câinelui, să nu-i mai aloc acelaşi timp, iar cand a intervenit apariţia unui copil cu spectru autist in familie mi-am dat seama că se poate face şi altceva. S-a schimat perspectiva iar continuarea ar fi neuropsihiatria”, a declarat Alexandra. În ajutorul muncii depusă de Alexandra Nicula Stăncescu şi a personalului de la UCOS a venit şi un medieşean care, în urmă cu puţin timp, a donat centrului trei căţeluşe golden retriever care vor întregi programul de terapie asistată cu animale. În timp ce micuţele patrupede se obişnuiesc cu mediul unde sunt pregătiţi copiii cu handicap neuro-locomotor, Lucky şi Axel vor merge în Portugalia la un schimb de experienţă, iar în luna martie vor susţine examenul de atestare profesională la Facultatea de Medicină din Cluj. În România au obţinut astfel de atestat doar patru căţei, trei dintre ei fiind in Cluj.
SURSĂ FOTO: www.stiridesibiu.ro