Câteva zeci de locuitori ai comunei Rășinari au organizat un protest spontan, în urma căruia au oprit ”din fașă” lucrările la rețelele de apă și canal ce ar fi trebuit să înceapă tocmai marţi, anunţă www.turnulsfatului.ro. Oamenii spun că nu vor altă apă decât cea pe care o au acum și sunt deciși să iasă zilnic în stradă pentru a opri lucrările. În cazul în care lucrurile nu se vor liniști, există posibilitatea ca lucrările să înceapă sub protecția Poliției și a Jandarmeriei. ”Din 1963 avem trasă apa în comună. Sunt zeci de izvoare în apropiere. Și eu am muncit la aducțiunea de apă, am cărat cu plasa pietriș și ciment pentru rezervoare, am săpat. Și vine acum primarul acesta că ne aduce apa din altă parte. Să ne lase apa cum a fost”, era revoltat unul dintre protestatarii în vârstă. Alături de el, alți peste 30 de oameni – tineri, bătrâni, femei, bărbați – susțineau că ei nu doresc rețea de apă în sat, că e bună cea existentă. Or, apa livrată în prezent locuitorilor din sat nu este potabilă. Dar oamenii susțin contrariul. ”Noi avem apă bună. Uite ce femei frumoase ne-au crescut cu apa asta”, rostea – mai în glumă – un alt protestatar.
Toți ceilalți din preajma sa spun că proiectul de alimentare cu apă potabilă a comunei nu este bun deoarece acesta prevede aducțiunea apei de la Sadu, de unde este alimentată în prezent și Cisnădia. ”Din apa noastră nu s-a îmbolnăvit nimeni, dar la Cisnădie ați văzut ce probleme au avut”, este opinia celor care au ieșit marți dimineața în stradă. În realitate, proiectul de la Rășinari prevede alimentarea cu apă de la Gura Râului (din barajul de unde este alimentat și municipiul Sibiu), sursa Sadu fiind doar varianta de rezervă.
Au oprit lucrările în prima zi
În dimineața zilei de 11 martie era programată începerea efectivă a lucrărilor la proiectului de extindere și reabilitare a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în comuna Rășinari. Peste 28 de milioane de lei, fără TVA, este valoarea totală a lucrărilor, atribuite prin licitație publică firmei Geiger Transilvania. Beneficiarul lucrărilor este SC Apă Canal SA, operatorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apa Sibiu, asociație din care face parte și Rășinariul. Cu toate actele și avizele pregătite, cu ordinul de începere a lucrărilor emis, muncitorii de la Geiger nu au putut lucra nimic: oamenii i-au împiedicat. ”Noi am emis o informare către SC Apă Canal SA, în care am arătat că am fost împiedicați să începem lucrările. Din acel moment, societatea, cu sprijinul Instituției Prefectului, a celorlalte autorități competente, ar trebui să intervină pentru a rezolva lucrurile”, spune Ovidiu Simen, directorul regional al Geiger Transilvania. Termenul de finalizare a lucrărilor în Rășinari este finalul lui 2014. ”Dacă lucrările nu vor începe în scurt timp, există riscul de a nu putea respecta termenele contractuale”, mai arată Simen.
Decizie luată din 2008
Comuna Rășinari a devenit membră a Asociației de Apă Sibiu în 2007. Un an mai târziu a fost adoptat masterplanul referitor la rețelele de apă și canal, dezbătut public în luna noiembrie. ”În cadrul adunării publice din noiembrie, am discutat variantele propuse în masterplan: alimentarea cu apă din Rășinari sau alimentarea cu apă de la Cisnădie, din sursa Sadu. Atunci, oamenii au spus că le este indiferent, căci ei vor apă curată. Varianta de la Cisnădie este mai ieftină, pentru că acolo va fi construită o stație de potabilizare, de ale cărei servicii vom beneficia și noi. Dacă voiam apa de la Rășinari, ar fi trebuit să construim o nouă rețea de tratare, care ar fi generat în continuu costuri de exploatare”, arată Bucur Bogdan, primarul comunei Rășinari.
Apă de 24 de lei pe an
Până la finalul anului trecut, locuitorii comunei Rășinari plăteau către autoritățile locale 24 de lei pe an, pentru apa brută care le era furnizată prin rețeaua ale cărei baze au fost puse în 1963. De anul acesta, toate rețelele au trecut în administrarea SC Apă Canal SA, operatorul regional al serviciilor de apă și canal pentru localitățile înscrise în Asociația de Apă Sibiu. Odată introduse noile rețele de apă și cele de canal, locuitorii Rășinariului vor trebui să încheie contracte cu cei de la Apă Canal, fapt care implică alt tip de servicii furnizate, dar și costuri mai mari. Mai mult, oamenii se tem de faptul că și actuala apă brută ce le este furnizată va fi contorizată, fapt cu care nu sunt de acord. ”Anual, din această taxă de 24 de lei se strângeau cam 90.000 de lei. Dar banii nu erau suficienți pentru lucrările de întreținere a rețelelor, prin urmare era nevoie de suplimentarea fondurilor din bugetul local”, arată primarul Bogdan Bucur.
Problemă sensibilă: canalizarea
În momentul de față, comuna Rășinari nu are rețea de canalizare. Prin urmare, fiecare locuitor al comunei ”s-a descurcat”: care cu fose septice, care cu deversarea apei reziduale direct în pârâul care traversează localitatea. Fapt ”îngăduit” în mod tacit de autorități.
... plus mișcări electorale
Protestul spontan al locuitorilor din Rășinari se suprapune și peste o acțiune de strângere de semnături pentru inițierea unui referendum pentru schimbarea actualului primar. ”La Instituția Prefectului nu a fost depusă, până acum, nicio solicitare pentru inițierea unui astfel de referendum”, a declarat Claudia Stanciu, purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului pentru Turnul Sfatului.
Fostul primar al comunei, Ioan Băra, spune că numărul de semnături necesar a fost deja strâns. ”Eu știu că au fost strânse deja 25% din semnături. Dar mai multe nu știu, căci nu m-am implicat. Eu nici nu am semnat”, declară Băra.
Primarul în funcție, Bogdan Bucur, nu se împotrivește inițierii referendumului, dar cere ca proiectul de apă și canal să nu fie blocat. ”Dacă sunt persoane care doresc un astfel de referendum, din punctul meu de vedere pot să îl organizeze. Dar să nu oprească acest proiect, care este unul pe fonduri europene și care trebuie să respecte termene clare”.
Marţi ar fi trebuit să înceapă lucrul pe opt străzi
Lucrările ce ar fi trebuit demarate marţi vizează un prim pachet de opt străzi. ”În Rășinari se vor realiza 19,5 km rețele de distribuție a apei potabile și 16,4 km rețele de canalizare menajeră. Va fi construită o stație de pompare a apelor uzate, monitorizată prin SCADA, și 60 m conductă de refulare. . Din primul pachet de străzi programate să intre în execuție fac parte: Crucii, Dosului, Emanoil Ciucean, Nicolae Droc, Nouă, Sub Costiță, Strada nr. 13 și Strada nr. 14”, arătau reprezentanții SC Apă Canal SA Sibiu, într-un comunicat de presă emis săptămâna trecută. Societatea este beneficiara unui proiect cu finanțare europeană, finanțare ce acoperă și valoarea lucrărilor din Rășinari. Lucrările au fost încredințate prin licitație publică firmei Geiger Transilvania, iar termenul lor de finalizare este decembrie 2014.
Mai bine de 28 de milioane de lei, fără TVA, este valoarea lucrărilor din comuna natală a lui Emil Cioran și a lui Octavian Goga. Alte lucrări pentru funcționarea rețelelor din Rășinari vor fi executate și în alte zone. ”Construirea rețelelor de alimentare cu apă și de canalizare menajeră în localitatea Rășinari va fi completată de reabilitarea Stației de tratare Sibiu Sud, de unde va fi construită o conductă de aducțiune pentru localitatea Rășinari (în valoare de 3.916.440 lei fără TVA), cu un rezervor de înmagazinare a apei potabile (în valoare de 1.300.826,61 lei fără TVA). De asemenea, va fi realizat și un colector (în valoare de 8.242.020,07 lei fără TVA) ce va transporta apa uzată din Rășinari la Stația de epurare Mohu, aflată în curs de reabilitare pentru a putea asigura epurarea debitului suplimentar colectat și din comuna Rășinari”, se mai arată în comunicatul Apă – Canal.
SURSĂ TEXT & FOTO - www.turnulsfatului.ro