Nu, nu pe jos. Şi nici cu maşina, vaporul sau avionul. Ci cu bicicleta. Timotei Păcurar sau, pe scurt, Timi, este un tânăr din Micăsasa, de 23 de ani, care pune mai presus de orice ciclismul, scrie colega Andra Marinescu în cotidianul Tribuna de marţi, 25 martie 2014 şi pe www.tribuna.ro. Pentru el, o zi fără a pedala câţiva kilometri este în zadar. Până acum, în cele trei luni ale lui 2014, a făcut 3.000 de kilometri pe şa, iar în alergare încă 800. Dacă ar fi, însă, să se întoarcă în timp şi ar calcula distanţa totală parcursă pe bicicletă, spune că adună peste 25.000 de kilometri. Atâta cât ai face de şase ori drumul până la capătul Europei, Cabo de Roca, şi înapoi.
S-a născut în Mediaş şi a crescut în Micăsasa, o comună din nordul judeţului Sibiu. Spune că a avut o copilărie interesantă şi că este mulţumit de toate amintirile pe care le-a cules în cufărul vieţii sale. "Fiind penultimul într-o familie cu şapte copii, nu prea am avut timp să mă plictisesc, mai ales că am fost privit ca oaia neagră a familiei, deoarece eu am fost un rebel şi am căutat să experimentez cam tot ce prindeam", spune Timi zâmbind. Pasiunea pentru ciclism, cea căreia îi poartă astăzi o dragoste nemărginită, i-a fost sădită de fratele mai mare, pe care îl consideră idol. "Îmi amintesc că, atunci când eram mic, el avea o cursieră (n.r. bicicletă de şosea), atrăgea privirile celor din sat, din cauza roţilor subţiri. După un timp, când a primit un BMX, îl admiram cum ieşea din tiparul mersului pe bicicletă făcând diverse scheme şi acrobaţii", povesteşte tânărul. În toamna anului 2010, pe când era student la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, nu a pus pe primul loc cursurile, ci tot bicicleta. A plecat în Germania să strângă bani, ca să îşi cumpere o cursieră vintage. "Mi-am dorit-o prea mult ca să mai am răbdare...", argumentează.
Marile iubiri: Sandra, Hannah şi Teresa
Astăzi, escaladează munţii, face vizite prietenilor din ţară, participă la competiţii sportive, toate pe bicicletă. Prima dată când a urcat pe bicicletă îşi aminteşte că a fost pe când avea numai cinci primăveri. "Dar începutul meu pe bicicletă cred că a fost în 2011. Aveam deja de un an bicicletă, dar o folosisem foarte puţin. Nu eram atras de ea astfel încât să iau parte la concursuri de acest gen", mai adaugă Timi. Băiatul, însă, şi-a găsit marea pasiune abia după ce a suferit un eşec în dragoste. Spune că pe atunci abia ieşise dintr-o relaţie cu o fată şi era deprimat. S-a apucat să scrie versuri, să cânte şi să pedaleze. Doar, doar, o trece timpul şi şi-o reveni. "Bineînţeles că nu am făcut mare lucru cu scrisul, dar pasiunea pentru ciclism prindea contur în mine", mărturiseşte acesta. Astfel, în 2012, s-a putut mândri că a vizitat aproape toate oraşele din Transilvania pe bicicletă. Până acum, a avut trei biciclete, fiecare dintre ele având un nume: Sandra, Hannah şi Teresa.
Pe bicicletă şi pe jos, numai ca să ajungă la "Finish"
În ceea ce priveşte primele competiţii la care a participat, ele au fost în primăvara anului trecut. "Am luat startul la Maratonul Făgetului, la Cluj. A fost destul de ciudat pentru că acea cursă a fost primul meu contact cu off-road-ul şi cu tot ce însemna Mountain Bike, iar în comparaţie cu şoseaua pe care obişnuiam să pedalez a fost mult mai greu. Ceilalţi participanţi, care ştiau că e primul meu concurs, se mirau că mă descurcam aşa de bine", povesteşte Timi. Apoi, au urmat alte zeci de concursuri sportive. "Am crescut de la un concurs la altul până în punctul în care, la sfârşitul sezonului, eram aproape să termin pe podium alături de cei doi campioni naţionali de la XCM şi XCO", mai adaugă tânărul. A fost dezamăgit. Şi-ar fi dorit ca prestaţia lui să fie una şi mai înaltă. Cu 15 kilometri înainte de terminarea cursei, era pe locul al treilea, dar cele două pene de cauciuc pe care le-a avut l-au clasat pe poziţia a şasea, alergând şi 14 kilometri pe lângă bicicletă, numai ca să termine cursa.
Cât despre seria premiilor pe care le-a câştigat în alergare... Anul acesta, Timi a obţinut primul loc la Maratonul Zăpezilor. În 2013, a luat locul al doilea, la general, la Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc, iar în 2014, la categorie, la Făget Winter Race, a terminat pe locul al şaptelea. Pe cealaltă parte, la Mountain Bike, a câştigat un concurs de mini XC, plus clasări în top zece la toate competiţiile la care a participat. Dintre ele, amintim Maratonul Făgetului, locul zece, Michelin Maraton Zalău, locul patru, Campionatele Naţionale XCM, locul nouă, şi Cupa Vlădeasa, locul şase. În total, cu antrenamente cu tot, spune că a depăşit 25.000 de kilometri cu bicicleta.
Ţinta lui? Micăsasa pe harta Jocurilor Olimpice
Într-un timp relativ scurt se poate mândri cu atâtea. Când era mic, nicicând nu visa să facă sport. "Vroiam să le fac pe toate. Dar acum vreau doar să mă perfecţionez în drumul pe care l-am ales", mai spune Timi. El vrea să se apuce, din toamnă, de cursurile unei Facultăţi de Educaţie Fizică şi Sport şi să fie antrenor la o echipă de ciclism sau măcar, mai adaugă, profesor de educaţie fizică şi sport. De altfel, mai mult decât orice vis, cântăreşte cel cel visează şi trecerea la sfârşitul acestui an la categoria de profesionişti. "Vreau să ajung în rândul celor de la Geiger ProCycling Team", pentru că este cea mai bună echipă din ţară. Deocamdată, mă concetrez pe antrenament, dau totul în fiecare zi, pentru că îmi doresc să fiu cel mai bun. Ţintesc să ajung campion naţional şi visul meu este acela de a reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Rio", ne desluşeşte băiatul. Deocamdată, însă, visele îi par departe. Căci "mi-e greu, mai ales că nu am un sponsor şi nici o bicicletă cu care să pornesc cu şanse egale în comparaţie cu ceilalţi competitori ce au o echipă în spate. Dar încerc să nu pun atât de mult accent pe echipament. Cred că este important să lupt cu ceea ce am şi să fiu serios, iar rezultatele vor apărea", mai povesteşte. De s-ar ridica, nu ar uita de unde a plecat. "Ţinta mea este aceea de a pune numele Micăsasa pe harta Jocurilor Olimpice", încheie Timi.
Cei din jur îl îndrăgesc. Prietenii, foştii colegi de facultate şi rudele îi sunt aproape. Toţi îl ştiu amuzant, isteţ, cu o ambiţie nemărginită, dar cu o nebunie de care nu mai poate scăpa: ciclismul. Sau, acum, Teresa. "Este o pasiune care înseamnă aproape totul pentru mine".