FOARTE IMPORTANT de la Poliţie pentru COPII


Pentru cei mici vacanţa se apropie cu paşi repezi, nu îi mai desparte mult timp de vacanţa de vară. Din acest motiv, pentru a le garanta o vacanţă în siguranţă şi a preveni delicvenţa juvenilă precum şi victimizarea acestora, Poliţia Sibiu face următoarele recomandări.
Prin firea lor, prin inocenţa specifică vârstei, copiii acordă foarte multă încredere, în special, adulţilor. Misiunea părinţilor de a-şi învăţa copiii cum să-şi echilibreze această încredere, cum şi când să fie precauţi este destul de dificilă.  Astăzi, copiii trebuie să învețe cum să reacționeze în situații periculoase, având o viziune practică asupra lucrurilor şi realităţii pentru a fi în siguranță.  Situaţiile periculoase trebuie prezentate copiilor cu blândeţe şi, în acelaşi timp, să fie însoţite de reguli eficiente pentru a evita implicarea în situații dificile. În acest fel, copiii îşi vor dezvolta încrederea în sine pentru a face faţă situaţiilor dificile. 
Este important de reţinut faptul că atunci când dezvoltaţi abilitățile de încredere şi siguranță personală în copilul dumneavoastră, acestea trebuie să fie învățate la fel cum ar învăţa alte lecţii: prin explicare, exemplificare şi practică (modul în care copilul dumneavoastră trebuie să reacționeze și ce ar trebui să spună). 
De la o vârstă fragedă, copiii ar trebui să învețe numele complet, numele părinților sau al tutorelui lor, adresa și numărul de telefon. Totodată, copilul trebuie învăţat să folosească telefonul pentru a suna pe 112, în cazul în care apare o urgență. Copiii învață cel mai bine din exemple bune, spre exemplu: uşa este întotdeauna încuiată şi sub nicio formă, să nu deschisă persoanelor necunoscute. Nu în ultimul rând, păstrați o comunicare deschisă cu copiii dumneavoastră. Ascultaţi-le sentimentele și temerile despre oameni și locuri cu care se simt inconfortabil. Ajutați-i să învețe să aibă încredere în instinctele lor.
Atunci când se joacă în stradă sau în parcuri, asiguraţi-vă că le cunoaşteţi anturajul, prietenii de joacă. Încurajați-vă copiii să se joace în grupuri, şi nu singuri. Spuneţi-le copiilor, repetaţi-le de fiecare dată dacă consideraţi că este cazul, că nu au voie să plece cu persoane străine sau să intre în conversaţie cu aceştia, oricât de bine-intenţionate par a fi. Învățați-i că este în regulă să spună NU, chiar și unui adult. 
Pentru siguranța lor, explicaţi-le copiilor următoarele lucruri:
-în situaţia în care sunt singuri acasă,  să se asigure că nu este nimeni aproape de intrarea în casa înainte de a intra. În cazul în care ușa este deschisă sau ferestrele sunt sparte când a ajuns acasă, să nu intră, să apeleze la ajutorul unui vecin de încredere sau să sune Poliţia;
-să ceară întotdeauna permisiunea înainte de a merge în casa unui prieten;
-în situaţia în care sunt singuri acasă, atunci când răspund la telefon, să spună apelantului că părinții sunt ocupat și nu pot veni la telefon în acest moment. Să nu spună niciodată că este singur acasă, de asemenea, să nu permită accesul în imobil nici unei persoane.
Din păcate, copiii sunt extrem de vulnerabili şi pot deveni victime ale infracţiunilor de natură sexuală. Pentru a preveni victimizarea minorilor, le recomandăm părţilor să poarte discuţii deschise cu aceştia, să creeze o atmosferă şi o relaţie de încredere în care copilul se simte cu adevărat confortabil în a discuta chestiuni sensibile. Creaţi-i copilului siguranţă că vă poate spune orice şi rugaţi-l să vă spună dacă o persoană a manifestat un comportament ciudat faţă de el, dacă cineva i-a cerut să păstreze un secret, i-a oferit cadouri sau bani sau i-a cerut să îl fotografieze. Învăţaţi-i cum să reacţioneze în astfel de situaţii. 
Un produs Blogger.