În cursul zilei de vineri am primit un comunicat de presă din partea Inspectoratului de Poliție al județului Sibiu referitor la prevenirea accidentelor rutiere. Vă prezint integral acest comunicat de presă. "În data de 3 iulie 2014, pe raza judeţului Sibiu, s-au produs două accidente grave de circulaţie având drept cauză viteza excesivă şi neadaptată condiţiilor meteo şi de drum. Primul eveniment, s-a produs în jurul orelor 15.40, în localitatea Valea Viilor, unde un localnic, în vârstă de 63 de ani, a condus autoturismul pe strada Principală şi, în condiţii de ploaie torenţială, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, a pătruns pe contrasens, a acroşat un biciclist care circula regulamentar din sens opus şi s-a răsturnat în afara părţii carosabile. În urma accidentului, biciclistul, un bărbat în vârstă de 30 de ani, a fost rănit grav, fiind acum internat la Spitalul Municipal Mediaş. Cel de-al doilea accident, de data aceasta cu consecinţe fatale, a avut loc pe DN 1, la km. 325, în afara localităţii Săcel, în vârf de pantă şi în condiţii de ploaie torenţială. A. O., un bărbat în vârstă de 32 de ani din municipiul Sibiu, a condus o autoutilitară marca Opel dinspre Sebeş spre Sibiu şi, pe fondul vitezei excesive şi neadaptate condiţiilor de carosabil ud, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, a pătruns pe contrasens şi a intrat în coliziune cu o altă autoutilitară, marca Nissan, condusă regulamentar de către un bărbat, B. S. I. , de 54 de ani din judeţul Satu Mare. În urma ciocnirii violente, autoutilitara Nissan a luat foc şi a ars în proporţie de 80%. În urma evenimentului, a rezultat decesul la faţa locului al ambilor conducători auto şi rănirea gravă a pasagerului din dreapta faţă din autoutilitara marca Opel, un sibian în vârstă de 39 de ani, care a fost transportat la Spitalul Clinic Judeţean Sibiu în vederea acordării de îngrijiri medicale, unde a şi rămas internat.
Întrucât condiţiile meteo pun la grea încercare abilităţile şi răbdarea participanţilor la trafic, îndeosebi ale conducătorilor de autovehicule, insistăm asupra adoptării de către toate categoriile de persoane (şoferi, pietoni, biciclişti, motociclişti) a unei conduite preventive pe drumurile publice. Deplasarea poate fi sigură numai dacă sunt respectate întru totul regulile elementare şi obligaţiile legale privitoare la circulaţia rutieră.
Le reamintim, astfel, conducătorilor auto:
-Să respecte regimul de viteză impus pe tronsonul de drum;
-Să reducă viteza de deplasare în condiţii de carosabil ud, ploaie, pe drum în curbă cu vizibilitate redusă;
-Să se asigure temeinic înainte de efectuarea manevrei de depăşire şi să execute manevra numai în locurile unde aceasta este permisă;
-Să păstreze distanţa de siguranţă faţă de autovehiculul care se deplasează în faţă;
-Să se asigure, înainte de a pleca în călătorie, că sistemele de frânare şi iluminare, semnalizare sunt funcţionale;
-Să nu se urce la volan după ce, în prealabil, au consumat băuturi alcoolice;
-Să nu conducă autovehicule în stare avansată de oboseală.
O categorie expusă din punct de vedere al siguranţei în trafic o constituie pietonii, care, de cele mai multe ori, traversează strada prin loc nepermis şi fără să se asigure, provocând accidente de circulaţie care puteau fi evitate cu responsabilitate, atenţie şi conştiinţa grijii faţă de sine.
Informăm, pe această cale că:
- Pietonii sunt obligaţi sa se deplaseze numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stânga a drumului, în direcţia lor de mers. Când si acostamentul lipseşte, pietonii sunt obligaţi sa circule cât mai aproape de marginea din partea stânga a parţii carosabile, în direcţia lor de mers.
- Pietonii au prioritate de trecere fata de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate si semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.
- Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate si semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la coltul străzii, numai după ce s-au asigurat ca o pot face fără pericol pentru ei si pentru ceilalţi participanţi la trafic.
- Pietonii surprinşi si accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora sau nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poarta întreaga răspundere a accidentarii lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector.
Conducători auto sau pietoni, biciclişti sau motociclişti, indiferent de calitatea pe care o avem când circulăm pe drumurile publice, avem drepturi, dar şi obligaţii legale. Avem şi obligaţii morale, însă, pe care trebuie să ni le asumăm, să ne comportăm ca atare, conştienţi că faptele noastre pot avea consecinţe nefaste asupra celor din jurul nostru. Altfel, vom continua să scriem şi să vorbim despre accidente rutiere soldate cu persoane decedate sau rănite, oameni care nu au nicio altă vină decât aceea că, la momentul nepotrivit, s-au aflat în locul nepotrivit", se arată în comunicatul IPJ Sibiu.