Încep PROTESTELE. Uite ce SOLICITĂ ANGAJAȚII din ADMINISTRAȚIA LOCALĂ


Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie a organizat miercuri conferinţe de presă simultan în şase municipii reşedinţă de judeţ: Braşov, Cluj- Napoca Constanţa, Sibiu, Timişoara şi Bucureşti, ca un  prim pas pe care îl face pentru a sublinia situaţia dificilă în care se află salariaţii administraţiei publice locale din România. "Este  prima etapă pe care noi, sindicaliştii, o parcurgem urmând ca în luna septembrie  să pichetăm Guvernul României, acţiune la care vor participa reprezentanţii sindicatelor afiliate la F.N.S.A. de pe întreg teritoriul ţării, acest lucru bineînţes dacă revendicările noastre nu sunt soluţionate. Deşi am stabilit cu ocazia negocierilor avute cu Ministrul delegat pentru dialog social priorităţile care trebuie soluţionate din lista de revendicări, până la acestă dată nu s-a rezolvat niciuna şi nici nu am constatat că ar exista din partea reprezentanţilor Guvernului României voinţă reală pentru rezolvare;
Vreau să subliniez faptul ca funcţionarii din adminstraţia publica locala nu beneficiaza de măsurile luate de Guvern precum plata orelor suplimentare, majorarea veniturilor salariale, acordarea voucherelor de vacanţă. Prin acest demers al nostru de astăzi, atragem atenţia că o foarte mare parte dintre salariaţii din administraţia publică locală au ajuns în pragul disperării, nemaiputând suporta cheltuielile sociale, datorită veniturilor foarte mici, sub 1000 lei/lună. F.N.S.A. (Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie) organizaţie sindicală reprezentativă la nivelul ramurii administraţiei publică, cu specific în administaţia publică locală, însumând sindicate din instituţii publice din întreaga ţară scoate în evidenţă situaţiile aberante din sistemul administraţiei publice locale, care nu sunt deloc putine. Multi angajaţi suferă din cauza acestor anomalii pe care guvernanţii se fac în continuare că nu le văd. O lege mai veche, din 2010, ar îndrepta aceasta situaţie dacă s-ar aplica în integralitate, însă punerea ei în practică este amânată parcă la nesfârţit.
Sindicatele din administraţia publică locală din judeţul Sibiu, sindicate ce reprezintă funcţionari publici, lucrători din asistenţa socială, serviciul public de ecologizare, direcţiile de cultură, sport turism şi tineret, poliţie locală, direcţie fiscală locală,anunţăm pe această cale, ca susţinem lista de revendicări a F.N.S.A.si promovăm toate demersurile făcute de către federaţie, cu ocazia negocierilor avute cu reprezentanţii Guvernului României, pe marginea listei de revendicări transmisă încă din data de 21.02.2013.
 Majoritatea problemelor existente în administraţia locală sunt cauzate  de neaplicarea  aşa numitului “sistem unitar”, aprobat prin Legea –Cadru 330/2009, urmată mai apoi prin actuala Lege 284/2010 şi legile speciale anuale. Niciun Guvern ce s-a succedat la putere nu a răspuns favorabil solicitărilor repetate ale sindicatelor de a pune în aplicare sistemul reformat de salarizare în domeniul bugetar, invocând dificultăţi financiare. În toată această perioadă salariaţii din administraţia locală au îndurat numai obligaţiile din vechiul şi noul sistem de salarizare nicidecum  nu s-au bucurat de beneficiile acestora. Din această cauză foarte multi angajaţi din administraţia locală au plecat din sistem, existând riscul ca primăriile să rămână fără specialişti în condiţiile în care salariul  de bază al unui angajat  debutant cu studii superiare este de 900 lei.
 Neaplicarea Legii 284/2010 a contribuit la menţinerea în continuare a diferenţelor mari salariale dintre funcţionarii publici care îşi desfăşoară activitatea în administraţia publică locală şi cei de la consiliile judeţene şi Prefecturi. Aplicarea coeficientilor din Legea nr.  284/2010 ar aduce echitate, ar conduce la disparitia discriminarilor si discordantelor majore intre salariile din sistemul bugetar, iar lucratorii bugetari ar duce o viata normala si nu una la limita saraciei. 
Prin urmare, principala noastra revendicare este aplicarea  integrală a Legii 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice începând cu anul 2015, modificarea valorii de referinţă de la 600 lei la nivelul salariului minim pe economie de 900 lei şi aplicarea coeficienţiilor de ierarhizare corespunzători claselor de salarizare prevazuţi în anexele la legii anterior amintită.
 Aplicarea grilelor de salarizare prevazute de legislaţia actuală creează situaţii aberante în care salariaţi care se regăsesc pe aceeaşi treaptă profesională şi îşi desfăşoară activitatea în acelaşi loc de munca, să fie remuneraţi în mod diferenţiat, uneori diferenţele ridicîndu-se la ordinul sutelor de lei. Un exemplu de  situatie: prin aplicarea prevederilor legale, cele trei trepte aferente funcţiilor publice de execuţie au fost desfiinţate, motiv pentru care au apărut diferenţe între funcţionarii publici, încadraţi pe funcţii similare, raportat la perioada când au promovat pe treapta de salarizare. Astfel, cei care au promovat pe treapta I de salarizare până la intrarea în vigoare la Legii nr. 330/2009 au un salariu mai mare decât funcţionarii publici care au promovat pe aceleaşi funcţii, după aplicarea Legii nr. 330/2009, când cele trei trepte au fost desfiinţate. 
O situaţie similară se constată la salarizarea personalului contractual, iar diferențele salariale se adâncesc din ce in ce mai mult, prin indexarea salariilor existente. Sunt situații când personalul fără calificare a ajuns prin creșterea salariului minim garantat să primească aceleași salarii ca și personalul de specialitate cu studii superioare (consilieri, consilieri juridici etc.).
Alte solicitari cuprinse în lista de revendicări vizează plata orelor suplimentare şi deblocarea posturilor vacante acolo unde este cazul, constituirea fondului de premiere  în limita a 10% din fondul de salarii; acordarea de premii anuale din economiile la fondul de salarii; acordarea sporurilor de până la 15% pentru personalul care participă în comisiile de specialitate, urgentarea adoptării proiectului de modificare a Legii nr. 155/2010 a Poliţiei locale, modificarea Legii 62/2011 - Legea dialogului Social,  precum şi instituirea pensiei de serviciu pentru toţi bugetarii care sunt supuşi unor regimuri de incompatibilităţi stabilite prin legi speciale. 
Aşteptăm alături de noi la aceste acţiuni, toate organizatiile sindicale din sistemul bugetar pentru ca, împreună, să putem convinge factorii decidenţi din România că şi  bugetarii au dreptul la un salariu decent", este declarație făcută de Sofia Dragoş, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din România.
Un produs Blogger.