Sibienii beneficiază, din luna iulie, de cel mai performant aparat de radioterapie din România, anunță www.stiridesibiu.ro. Noua Secției de radioterapie din cadrul Spitalului Clinic Județean Sibiu, deschisă în parteneriat cu Polisano, a fost dotată cu un accelerator nuclear de ultimă generație, investiția totală ajungând de 3,8 milioane de euro. Tratementele se vor face atât în regim privat, cât și decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Bolnavii de cancer internați în cadrul Secției de Oncologie a Spitalului Clinic Județean Sibiu vor beneficia de gratuitate, în limita decontului de la CJAS, iar restul pacienților vor achita consultația de specialitate. Acceleratorul instalat în incinta Spitalului Clinic Județean, în vechiul buncăr al spitalului, face o tehnică modernă de iradiere cu intensitate modulară. ”Avem cel mai performant aparat. Vine din SUA, unde firma a a produs în 2002 primul aparat, iar noi suntem fericiții posesori ai unui astfel de aparat. Este primul în țara noastră. În partea de Răsărit a Europei sunt al treilea stat care deține un astfel de aparat, după Polonia și Rușia”, a declarat dr. Adrian Moga.
Investiția a fost realizată de Clinica Polisano, prin concesionarea pe o durată de 20 de ani a spațiului din incinta SCJS de către Consiliul Județean Sibiu, după ce vechiul aparat de cobaltoterapie a fost scos din uz. Potrivit contractului, bolnavii tratați în cadrul Spitalului Clinic Județean Sibiu au dreptul la tratament de radioterapie gratuit, ”în limita deconturilor de la Casa”. ”În virtutea acestui parteneriat, bolnavi care sunt definiți ca fiind bolnavii spitalului vor fi tratați în totală gratuitate, în limitele decontărilor efectuate de către CJAS. Pacienții vor avea tratament gratuit, cu prioritate , evident, pentru bolnavii Spitalului, pentru că Spitalul este cel care a pus la dispoziție acest spațiu”, a precizat Vasile Spinean , managerul unității sanitare publice.
De asemenea, pacienții se pot prezenta direct Clinicii Polisano, printr-o programare prealabilă. În ambulatoriul de specialitate aceștia vor fi evaluați pretratament de către medicii radioterapeuți, stabilindu-se astfel intrarea în tratament. În cadrul centrului de radioterapie se pot efectua până la 30 de ședințe gratuite de tratament pe zi pentru pacienții asigurați prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate.Centrul se adresează și pacienților neasigurați, care pot achita valoarea procedurilor în regim privat. Echipa de specilaiști a beneficiat de mai multe cursuri de specializare și perfecționare pentru manipularea aparatului. Din echipă fac parte 2 medici radioterapeuți , 2 fizicieni, 6 asistente, 2 infirmiere și 1 registrator medical, toți fiind angajați ai Clinicii Polisano.
SURSĂ VIDEO și TEXT - www.stiridesibiu.ro