Poliția: Atenție la FURTURILE din SOCIETĂȚI COMERCIALE


Deşi prezintă un pericol social redus, furturile de pe rafturile magazinelor rămân în atenţia hoţilor care preferă alimentele în detrimentul altor produse cu valoare mai ridicată. Astfel, aproape zilnic, comercianţii reclamă furturile înregistrate la nivelul unităţii proprii, hoţii fiind de cele mai multe ori prinşi, înainte de a ieşi din magazine cu bunurile sustrase. Între preferinţele infractorilor, dulciurile ocupă primul loc, însă au fost cazuri  în care hoţii au fost prinşi în timp ce furau mezeluri, conserve, chiar şi băuturi alcoolice. De asemenea, obiectele vestimentare de mici dimensiuni şi de îngrijire personală cum ar fi săpunuri, farduri, geluri de duş, se numară printre articolele sustrase de pe rafturile marilor magazine.
Obiectele de valoare mare sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor care concep cele mai ingenioase modalităţi de a şi le însuşi, indiferent dacă acestea se află într-un magazin, într-un depozit sau în circulaţie. Orice verigă slabă în expunerea, depozitarea, manipularea sau paza acestor valori va fi speculată de răufăcători în săvârşirea unei infracţiuni. Astfel, Poliţia recomandă administratorilor de societăţi comerciale să adopte o serie de măsuri menite să contribuie la creşterea siguranţei spaţiului comercial. Instruirea angajaţilor în recunoaşterea potenţialilor infractori, poate scuti proprietarul de însemnate pagube. De obicei, hoţii au un comportament specific, privind mai degrabă în jurul spaţiului comercial şi la persoanele din magazin şi mai puţin la anumite produse. Oferind suspectului indicii că a fost identificat, se creează condiţii pentru evitarea unei infracţiuni, pe cei mai mulţi dintre infractori, o abordare de genul „Pot sa vă ajut cu ceva?” sau „Vă pot ajuta să găsiţi ceea ce căutaţi?” îi va determina să îşi abandoneze planurile.
Cele mai eficiente strategii de prevenire sunt cele care combină dispozitivele tehnice de siguranţă cu vigilenţa factorului uman. Eficacitatea camerelor de luat vederi cu circuit închis este sporită de o bună iluminare, de folosirea unor oglinzi ingenios plasate (pentru vizualizarea unghiurilor „moarte”) şi de un personal bine instruit.

Un produs Blogger.