Procurorii DNA au decins miercuri dimineață în birourile de achiziții publice ale Depoului Sibiu, din cadrul Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători, informează www.turnulsfatului.ro. Magistrații anchetează activitatea șefului Depoului, Daniel Miu, care ar fi acceptat să ”își exercite în mod defectuos atribuțiile de serviciu” pentru a atribui un contract de furnizare piese unei firme indicată de șeful de la București. Firma se numește SC Ecomet West SRL și a semnat contractul cu Depoul Sibiu în iulie anul acesta, pentru o valoare de aproape 19.000 de lei. O lună mai târziu, șeful de la București - Gavriş Teodor Alexandru, director Tracţiune în cadrul S.N.C.F.R. CFR Călători S.A. – a făcut toate demersurile pentru ca în conturile Depoului Sibiu să intre toți banii necesari achitării integrale a contractului cu SC Ecomet West SRL, din Timișoara.
O rețea cu acoperire națională: ieri în Timișoara, azi-n toată țara
”Schema” aplicată la Sibiu de către șeful de la București este una pe care procurorii DNA o verifică în această dimineață în mai multe locuri din țară. În mijlocul acestei rețele este Gheorghe Didilă, care prin intermediul societății controlate de el - SC Ecomet West SRL – a reușit, mai întâi, să pună mâna pe mai multe contracte de furnizare de produse către primăriile din județul Timiș și către unele din instituțiile subordonate Consiliului Județean. Aceste contracte au fost încheiate prin atribuire directă, chiar dacă prețurile erau supraevaluate și chiar dacă primăriile, de fapt, nici nu aveau nevoie de produsele furnizate de SC Ecomet West SRL. ”Propteaua” lui Didilă în fața primarilor din județul Timiș este Titu Bojin, președintele Consiliului Județean Timiș, cel care – susțin procurorii – a făcut presiuni pentru încheierea contractelor cu SC Ecomet West SRL.
În cadrul companiei de stat pentru transportul călătorilor, ”propteaua” lui Didilă este Gavriş Teodor Alexandru, director Tracţiune din cadrul S.N.C.F.R. CFR Călători S.A. Cu ajutorul acestuia, Didilă a încheiat contracte de furnizare la prețuri supraevaluate nu doar cu Depoul Sibiu, ci și cu structurile similare din București, Arad, Timișoara, Brașov, Galați, Cluj, Iași, Suceava și Ploiești Sud. Tot Teodor Gavriș este și cel care, ulterior, se asigura ca depourile amintite să primească din bugetul central sumele de care au nevoie pentru achitarea contractelor.
În total, valoarea contractelor de care este suspectat că a beneficiat în mod nelegal Gheorghe Didilă doar în cursul acestei veri este de aproximativ 300.000 de lei.