Tinerii maghiari din România au adoptat o rezoluție pe care au trimis-o organismelor abilitate, prin care își exprimă nemulțumirea vis-a-vis de scumpirea RCA. Vă prezint integral această rezoluție.
"Având în vedere situația economică actuală a României care a generat o lipsă acută a locurilor de muncă pentru tineri, îndeosebi pentru absolvenți, astfel că numeroşi tineri în vârstă de până la 30 de ani nu beneficiază de un venit care să le asigure stabilitate financiară, vă prezentăm următoarea situație: Prețul polițelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) a fost într-o continuă creștere în ultimii ani, conform datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Motivele oferite de societățile de asigurare pentru justificarea diferenţelor de preţ sunt banale, injuste și discriminatorii. Pentru a putea face faţă plăţilor pe care societățile de asigurări le solicită pentru o asigurare obligatorie, tinerii au fost constrânși să recurgă la diverse subterfugii, cum ar fi înmatricularea autovehiculelor proprietate personală în țările vecine sau înmatricularea lor pe numele părinților ori bunicilor. Din punctul nostru de vedere nu este în regulă ca o întreagă categorie de persoane (tineri între 18-30 de ani) să fie pedepsită doar pentru ca societățile de asigurări să îşi acopere incompetența în administrarea afacerilor şi să continue să le administreze defectuos. Comunicatul Autorităţii de Supraveghere Financiară cu referire recentele modificări ale normei RCA şi ca răspuns oferit solicitărilor ASSAI și COTAR, precizează: ”ASF transmite asigurătorilor că nu trebuie să reprezinte pretexte pentru ca aceștia să își acopere pierderi anterioare prin intermediul poliței RCA” şi că aceasta ”nu presupune automat o majorare a prețurilor, ci poate să însemne și reducere de costuri”. Propunerea noastră pentru toți factorii implicați sau responsabili în administrarea şi supravegherea pieței de asigurări, pentru clarificarea situației discriminatorii în care se regăsesc proprietarii tineri de autovehicule sunt următoarele:
-definirea clară şi transparentă a categoriilor de risc la stabilirea primelor de asigurare, astfel încât prin legislaţie orice conducător să fie avizat în ce categorie de risc se încadrează
-sistemul bonus-malus să capete o greutate mai mare la stabilirea primelor de asigurare, astfel încât reglementările discriminatorii privitoare la vârstă să fie diminuate
-analizarea posibilităţii de plafonare a primelor de asigurare RCA", se arată în petiția Tinerilor Maghiari din România.