Băiețel cu malformație cerebrală gravă, operat pro bono în județul Sibiu

Doctorul Claudiu Matei, șeful Secției de Neurochirurgie a Spitalului European Polisano, încearcă să dea șansa la o viață normală unui copil de cinci luni născut cu multiple malformații cerebrale grave, anunță www.stiridesibiu.ro. Daniel, internat în Centrul de Plasament ”Speranța” din Sibiu, a fost supus, la începutul lunii ianuarie, unei intervenții chirurgicale complexe, care a presupus îndepărtarea unei malformații gigant din zona capului. Diagnosticul stabilit de medici nu a oferit, inițial, șanse de viață băiatului născut prematur și încredințat de mamă unui Centru de Plasament. Cazul a fost preluat, la începutul anului, de echipa de medici condusă de dr. Matei, cu speranța redării unei vieți normale. ”La nivelul craniului și creierului prezenta un encefalocel. Encefalocelul este malformatia disrafica a sistemului nervos central reprezentat de lipsa de închidere a tubului neural la nivel cranio-cerebral, care punea în pericol, nu doar dezvoltarea psiho-somatică a micutului pacient, ci și viata acestuia. Copilașul în cauza a fost nascut prematur, cu un sindrom plurimalformativ reprezentat de multiple defecte congenitale la nivelul membrelor, la nivel facial si al creierului. Inițial, cazul a fost etichetat ca un sindrom incompatibil cu viata, dar, împreuna cu colegii neonatologi, neurologi, pediatrii si cu ajutorul lui Dumnezeu am luptat sa mentinem copilasul in viata pana la o greutate, care sa ne permita o interventie chirurgicala”, spune dr. Claudiu Matei.
După stabilizarea copilului, echipa secțiilor de Neurochirugie si Anestezie si Terapie Intensiva a hotărât ca Daniel să fie operat pro bono la Polisano, dată fiind ”situația materiala dificila a familiei”. Au răspuns provocării, alături de dr. Claudiu Matei, dr. Sofia Nistor, medic specialist neurochirurg, și dr. Mihai Chilofrischi , medic specialist anestezie si terapie intensiva. ”A inceput o luptă dificilă, solicitantă și deosebit de stresantă, in care toți membrii echipei operatorii și-au pus în slujba micului pacient întrega pricepere si experienta. O interventie chirurgicala la varste atat de fragede este o adevarata epopee, la care trebuie în mod deosebit cuantificat fiecare strop de sange pierdut, iar modificarile bruste ale presiunii intracraniene pot fi fatale”, mărturisește șeful secției de seful Secției de Neurochirurgie.
In timpul operație, care a durat patru ore, s-a excizat malformația și s-au refăcut învelișurile sistemului nervos, viața copilului fiind salvată. Intervenția chirurgicală a fost realizată cu succes, copilul fiind stabil și înregistrându-se o îmbunătățire semnificativă al stării generale de sănătate. A fost primul pas, pentru salvarea lui Daniel fiind necesare alte 2 sau 3 operații, la fel de dificile. ”Lăsat în grija Centrului de Copii “Speranța”, băiețelul primește dăruire de la cei care încearcă în fiecare zi să facă “totul pentru viață”. Se spune că legăturile de sânge sunt cele mai importante, însă ar fi bine să învățăm să-i iubim pe cei cărora le pasă”, concluzionează dr. Claudiu Matei.
Cazul băiețelului  de cinci luni născut cu malformații grave nu este primul caz complicat preluat și tratat de neurochirurgul de la Sibiu. 
Anul trecut, sapte copii cu vârste cuprinse între 1 zi si 3 ani, diagnosticați cu spina bifida și hidrocefalie, au fost operați pro bono la Spitalul Polisano din Sibiu. Doctorul Claudiu Matei fac parte din BrainTeam Polisano- echipă de medici specializați în mai multe discipline dedicată diagnosticului și tratamentului afecțiunilor cerebrale, în care sunt cooptați chirurgi de renume din întreaga lume.
Un produs Blogger.