Controalele efectuate anul trecut de ANAF la Romgaz pe tema plăţii impozitului pe profit şi TVA pentru perioada 2009 – 2013 au generat obligaţii de plată pentru companie în cuantum de 22,4 mil. lei, ceea ce a nemulţumit profund conducerea societăţii, care a contestat decizia la DGPF Braşov şi are de gând să se adreseze instanţei, în cazul în care aceasta nu va fi soluţionată favorabil societăţii, scrie www.curierulnational.ro. Ca atare, în şedinţa AGEA din data de 23 ianuarie, aceasta propune aprobarea achiziţionării, „pe cale de excepţie de către SNGN Romgaz SA” de servicii de consultanţă juridică, asistenţă şi de reprezentare juridică, de specialitate” pentru rezolvarea „diferendului apărut ca urmare a încheierii de către ANAF a controlului fiscal tematic”.
În anexa ataşată ordinii de zi a şedinţei se arată că „rezultatul acestei inspecţii s-a concretizat în calcul de obligaţii suplimentare în sarcina Romgaz (impozit pe profit şi TVA) faţă de bugetul statului, precum şi penalităţi şi majorări de întârziere aferente, în cuantum total de 22.424.030 lei”. „Considerând, că în mod greşit organul de control a stabilit şi impus în sarcina Romgaz anumite sume, pe care nu le recunoaştem a fi datorate, după primirea Raportului final şi a Deciziei de impunere, o parte din obligaţiile fiscale suplimentare, reprezentând impozit pe profit, TVA, penalităţi şi majorări de întârziere în sumă totală de 22.424.030 lei, fac obiectul contestaţiei formulate de către Romgaz la DGFP Braşov. În cazul admiterii în parte sau respingerii contestaţiei, Romgaz va ataca în instanţă Raportul şi Decizia care urmează a fi emise de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Braşov în soluţionarea contestaţiei”, se arată în anexă. În sprijinul propunerii, conducerea Romgaz a invocat faptul că „suma contestată este una semnificativă, cu potenţial impact negativ în activitatea societăţii cu proiecţie directă pe profit, şi poate genera efecte nedorite care ar putea leza drepturile şi interesele acţionarilor”.
Pe de altă parte, conducerea societăţii arată că, în urma analizei rezultatelor inspecţiei fiscale derulate în perioada 13 mai - 30 septembrie 2014 de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), s-a constatat că „unele speze contabile nu justifică aplicarea impozitului taxelor de plată suplimentară respectiv majorări şi penalităţi aferente, din punct de vedere fiscal neexistând bază legală”.
În baza acestor constatări, Consiliul de Administraţie al Romgaz a admis ca, „în situaţia în care ANAF nu acceptă punctul de vedere al Romgaz în raport cu constatările inspecţiei, punct de vedere care va fi cuprins în procesul verbal final al ANAF”, să fie de acord cu acţionarea în instanţă.„Faţă de expunerea motivelor de drept şi de fapt apreciem câ ne aflăm într-o situaţie temeinic justificată, care impune angajarea de către societate a activităţii juridice de consultanţă, de asistenţă de reprezentare, în această speţă”, se arată în anexă.