Comisia Europeană şi Comunitatea Energiei investighează Transgaz Mediaş

Comunitatea Energiei a cerut Transgaz sa explice motivele pentru care nu respecta reglementarile UE legate de publicarea datelor despre gazele transportate, institutia europeana urmand sa evalueze cazul alaturi de Comisia Europeana, scrie Mediafax. „Este inacceptabil pentru un membru UE sa nu publice date transparente. Se poate ca Transgaz sa fi incalcat reglementarile din cel de-al treilea pachet energetic”, a declarat Janez Kopac, directorul Secretariatului Comunitatii Energiei, pentru site-ul ICIS, specializat in stiri din domeniul energiei. De asemenea, oficialul european a afirmat ca o viitoare investigatie realizata de Comunitatea Energiei si Comisia Europeana va evalua cazul Transgaz. Reprezentantii Comunitatii Energiei au cerut Transgaz sa explice motivele pentru nerespectarea cerintelor prevazute de legislatia Uniunii Europene in legatura cu furnizarea transparenta a datelor privind tranzitul gazelor naturale din Rusia la punctele de intrare si iesire cu Ucraina si Bulgaria, potrivit ICIS. Gazoductul in discutie este Trans-Balkan, care transporta gaze naturale rusesti pe teritoriul Ucrainei, Republicii Moldova, Romaniei, Bulgariei si Turciei.
Transgaz a raspuns solicitarii institutiei si a recunoscut ca nu a respectat legislatia europeana in acest caz, invocand in acest sens motive „obiective” legate de contractele cu compania ruseasca Gazprom, conform ICIS. De asemenea, compania a precizat ca orice incalcare a termenilor comerciali din contractele cu Gazprom ar putea conduce la initierea unor litigii de catre producatorul din Rusia, la cererea unor despagubiri sau la punerea in pericol a securitatii energetice din regiune. Publicatia online precizeaza ca Transgaz si Gazprom nu au raspuns la intrebarile ICIS pana la aparitia articolului. Contactati de Mediafax, reprezentantii Transgaz nu au dorit sa comenteze.
Comunitatea Energiei si-a aratat ingrijorarea legata de punctele de interconectare ale Romaniei cu Ucraina, notand ca Transgaz nu face publice date referitoare la tranzitul de gaze pentru punctele Isaccea II si III. Institutia europeana explica in respectivul document ca orice exceptie de la aceasta reglementare trebuie aprobata de Comisia Europeana, insa chiar si in aceste conditii Transgaz ar fi trebuit sa publice date despre capacitatea disponibila, fara sa indice cifre exacte. In raspunsul trimis Comunitatii Energiei, Transgaz arata ca Bulgargaz a contractat capacitatea Isaccea I pana la 31 decembrie 2016. „Ca urmare a intelegerii cu Bulgargaz legata de publicarea datelor despre Isaccea I, Transgaz va trece la publicarea acestora cat de curand posibil, in acord cu reglementarile europene”, se arata in scrisoare trimisa catre Comunitatea Energie. De asemenea, Transgaz indica faptul ca punctele de interconectare Isaccea II si III au fost stabilite in 1986 si, respectiv 1996, in urma unor acorduri intre guvernele Romaniei si Uniunii Sovietice/Federatiei Ruse, care se vor incheia in 31 decembrie 2015 si, respectiv 31 decembrie 2023. „Orice incercare a Transgaz de a incheia unilateral aceste contracte ar avea consecinte ostile, de la litigii, cereri de despagubiri si punerea in pericol a securitatii energetice a regiunii. Situatia neconfortabila in care este Transgaz de a nu putea publica date despre Isaccea II si III rezulta din lipsa intelegerii cu partea rusa asupra publicarii datelor”, se arata in raspunsul companiei de stat.
Un produs Blogger.