Reducerea va fi resimţită rapid de către populaţie, în condiţiile în care ponderea cheltuielilor cu produsele alimentare la români este de 32%, peste media europeană. Un alt avantaj este faptul că se estimează o creştere a numărului de locuri de muncă fiscalizate în agricultură şi în industria agroalimentară.
S-a aprobat: TVA de 9% pentru toate produsele alimentare
Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la 9%, de la 1 iunie, pentru toate produsele alimentare, inclusiv la servicii de alimentaţie publică, a anunţat premierul Victor Ponta. Decizia premerge cu şase luni reducerea generală a TVA la 20%. Taxa pe valoare adăudată (TVA) va fi redusă de la 1 iunie 2015 pentru toate alimentele, fara diferenţieri, pentru băuturile nealcoolice şi la serviciile de alimentatie publică, prin ordonanţă de urgenţă. Victor Ponta a precizat că prin reducerea TVA la alimente, cota medie a acestei taxe ajunge la 17,5%, mai mic decât nivelul TVA din statele Uniunii Europene din vecinătatea noastră. "Au existat consultări cu Banca Naţională, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană. Nu o să ne aşteptăm la foarte multe felicitări, dar este important că au înţeles strategia noastră pe termen mediu şi lung", a spus premierul adăugând că reducerea era unul ultimul obiectiv major al programului de guvernare. Ponta a spus că pe primul trimestru există deja încasări suplimentare la bugetul de stat de 5 miliarde de lei, adică exact nivelul estimat al impactului reducerii TVA la alimente. "Nimeni nu poate spune că este o aventură. Este o măsură sustenabilă din punct de vedere economic", a declarat şeful Guvernului.
Reducerea va fi resimţită rapid de către populaţie, în condiţiile în care ponderea cheltuielilor cu produsele alimentare la români este de 32%, peste media europeană. Un alt avantaj este faptul că se estimează o creştere a numărului de locuri de muncă fiscalizate în agricultură şi în industria agroalimentară.
Reducerea va fi resimţită rapid de către populaţie, în condiţiile în care ponderea cheltuielilor cu produsele alimentare la români este de 32%, peste media europeană. Un alt avantaj este faptul că se estimează o creştere a numărului de locuri de muncă fiscalizate în agricultură şi în industria agroalimentară.