Aceste prevederi fac parte dintr-un program comun de ordine, al Ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii. Adeverinţa medicală trebuie să cuprindă informaţii despre suferinţele patologice ale şcolarilor sau preşcolarilor, în cazul în care există, respectiv despre astm, otită, probleme de învăţare/ dezvoltare, leziuni osteoarticulare, convulsii, maladii congenitale de cord, diabet zaharat, tulburări de vedere, auz sau vorbire ori tuberculoză. De asemenea, documentele vor conţine şi date despre alergii la medicamente sau alimente, precum şi despre vaccinurile făcute de ei. Programul ministerelor ce va intra în vigoare începând din acest an presupune şi un examen fizic, copiilor fiindu-le evaluate înălţimea, greutatea, indicele de masă corporală şi presiunea arterială.
În cazul prichindeilor de la grădiniţă, actele trebuie depuse la unităţile de învăţământ în prima zi de cursuri. "Copiii nu vor fi primiţi fără aceste documente medicale. În cazul şcolarilor, ei pot depune actele din 14 septembrie, până, cel târziu, 1 octombrie. Fiecare învăţător, diriginte, va anunţa părinţii şi elevii de aceste date. Documentele sunt importante, pentru că numai aşa copiii vor putea fi monitorizaţi medical", a spus Livia Creţulescu, purtător de cuvânt IŞJ Sibiu.
Ministrul Educaţiei vrea simplificare
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a spus, însă, că vrea să simplifice acest proces, luând în calcul numărul limitat al cadrelor medicale care trebuie să se ocupe de aceste acte. "Este o iniţiativă a Ministerului Sănătăţii la care subscrie şi Ministerul Educaţiei. Ne dorim o simplificare a acestui proces. Vă dau un exemplu: nu mai sunt necesare probele de exudat sau analize coproparazitologice decât în cazurile cerute în mod expres de medicul de familie", a spus Sorin Cîmpeanu, potrivit Mediafax.