Stemă nouă pentru Copşa Mică


 
Primăria Copşa Mică propune spre dezbatere noul model de steag şi stemă a oraşului. Această modificare este necesară pentru alinierea la heraldica oficial şi marchează prin simbolistică istoria localităţii. Toate datele privind noua stemă a oraşului au fost postate pe pagina de internet a Primăriei Copşa Mică.
Cum arată noua stemă?
Scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat în furcă răsturnată. În partea stângă superioară pe roşu se află simbolul unei porţi medievale de castel închise. În partea dreaptă superioară pe argint, un ciorchine de strugure albastru cu frunze verzi şi vlăstari. În partea inferioară pe albastru se află un triunghi format din trei halebarde de argint, orientate în sensul acelor de ceasornic. Culorile roşu şi albastru sunt specifice zonei Transilvaniei iar argintiul, asociat cu metalul argint simbolizeaz nobleţe. Scutul este timbrat cu o coroană murală de argint cu trei turnuri crenelate.
Care sunt semnificaţiile?
Scutul triunghiular respecta convenţia naţională privind stemele oraşelor. Coroana murală cu trei turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de oraş. Poartă de denumirea localităţii Copşa Mică, prin faptul că pe locul Bisericii Evanghelice actuale, în secolul XV s-a construit un turn de pază în jurul căruia a luat fiinţă localitatea (azi constituie vatra veche a oraşului). Acest turn avea rol de punct vamal pentru comercianţii care circulau spre Mediaş sau spre Blaj. De aici traducerea din limba maghiara „Poarta Mică”, „...mică” venind de la suprafaţa restrânsă pe care o ocupa localitatea. Strugurele simbol regional, semnifiă apartenenţa la Valea Târnavelor (renumit zonă viticolă). Trei halebarde semnifică simbolul pazei şi protecţiei, cele trei halebarde a aşezate în triunghi (punctele de intersecţie determină un plan şi indică stabilitate), lamele orientate în sensul acelor de ceasornic indică continuitatea în timp a localităţii.
Pentru orice sugestii cei interesaţi se pot adresa Comp. Relaţii cu Publicul până în data de 24.02.2012, telefonic (la numărul 0269.840125) sau în scris pe adresa de e-mail primaria_copsa@birotec.ro.
Un produs Blogger.