ALERTĂ: Frig de crapă pietrele – Ieşiţi din case doar dacă e nevoie


Temperaturile extreme din ultima perioadă au făcut ca 17 persoane să aibă nevoie de îngrijiri medicale sau de ca­zare în centrele sociale, pen­tru că au îngheţat de frig. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu (DSP), numărul persoanelor fără adăpost şi al celor cu hipotermie care au fost transportate de către ser­viciile de ambulanţă şi echi­pajele SMURD la unităţile sanitare şi în centrele sociale, în intervalul 31 ianuarie - 3 februarie 2012, în judeţul Si­biu, este de 17. Din cele 17 persoane transportate, 8 au avut nevoie de îngrijiri me­di­cale în unităţile şi comparti­mentele de primiri urgenţe, suferind de hipotermie. Cele mai multe dintre aceste ca­zuri s-au înregistrat la Sibiu, unde 4 persoane au suferit de frig. Câte două au suferit de hipotermie în Mediaş şi în Agnita.
Fenomenele meteorolo­gi­ce extreme (ninsori, viscol, ger) vor fi prezente în conti­nuare, atât în Sibiu, cât şi la nivelul întregii ţări. În aceste condiţii, reprezentanţii DSP Sibiu revin cu îndemnul a­dresat populaţiei de a respec­ta sfaturile medicale şi de comportament, pentru evita­rea îmbolnăvirilor şi a altor situaţii extreme.
Ieşiţi din casă doar dacă este absolut necesar!
Medicii spun că trebuie să ne ferim cât putem de bine de frig. Astfel, sunt de evitat deplasarea în spaţii deschise şi expunerea la frig. Îndemnul se adresează în primul rând vârstnicilor, bolnavilor cu afecţiuni cronice (cardiace, respiratorii, reumatismale, renale, bolnavii dializaţi), copiilor foarte mici sau celor care au diverse afecţiuni, gravidelor cu risc sau cele în ultimul trimestru de sarcină, persoanelor cu dizabilităţi psi­ho-neuro-motorii. Dacă deplasarea este absolut ne­cesară, medicii ne sfătuiesc să folosim îmbrăcăminte călduroasă, din bumbac sau lână, în mai multe straturi, iar la nevoie, haine imper­mea­bile, care să asigure protecţia împotriva vântului. Încălţă­min­­tea trebuie să fie con­fecţionată din materiale adec­vate (piele), călduroasă, eventual îmblănită, să nu fie strâm­tă sau udă.  Trebuie protejate extremi­tă­ţile şi faţa (mâini, picioare, ure­chi, nas, obraji). Aceste lu­cruri sunt esenţiale în preve­nirea apariţiei degerăturilor. Se vor folosi căciuli, fulare, şo­sete groase de lână, mănuşi îmblă­nite (de preferat cu un singur deget), spun medicii DSP.
Fumatul, de evitat
Dieta în vreme de ger tre­buie să includă alimente nutritive, cu un conţinut bogat de glucide şi proteine, fructe, legume, vitamine. Alimentele ar fi de preferat să fie consu­mate calde, evitând pe cele foarte fierbinţi şi condi­men­tate, dar şi alimentele reci, îngheţata, băuturile cu ghea­ţă, alcoolul, cafeaua în exces. De evitat, spun medicii, este şi fumatul.  O atenţie specială trebuie acordată persoanelor expuse la apariţia degerăturilor: copii şi vârstnici, oameni fără adă­post, persoane care locuiesc singure, bolnavii cu tulburări circulatorii, ateroscleroză sau diabet, cei care consumă al­cool, tutun sau alte droguri, precum şi persoanele care lu­crează în aer liber, în con­strucţii sau în salubritate.  Deplasările în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate adecvat sezonu­lui sunt de evitat. Locuinţele trebuie încălzite corespun­zător, dar nu trebuie să uităm să supraveghem sursele de încălzire şi să evităm insta­laţiile improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon sau la izbucnirea de incendii.
Primul ajutor pentru persoane cu degerături
Dacă avem de-a face cu persoane care au suferit degerături, medicii de la DSP ne recomandă să ducem victima într-un mediu încălzit (de afară, în casă) şi să îi înfă­şurăm zonele degerate în hai­ne groase sau pături. În anumite cazuri, se poate introduce extremitatea dege­rată în apă călduţă, a cărei temperatură să nu depăşeas­că 34-37 grade Celsius. Dacă victima e conştientă şi nu varsă, i se pot oferi lichide calde (NU fierbinţi!) şi se transportă cât mai repede la spital. NU (!) sunt recomandate în caz de degerături masajul / frecarea zonelor degerate, expunerea zonei degerate la temperaturi crescute (căldu­ră uscată), cum ar fi încălzirea la calorifere, sobe sau în apă fierbinte. De asemenea, nu se administreată băuturi al­coo­lice. Dacă apar primele sem­ne de îmbolnăvire, de­com­pen­sare a afecţiunilor cro­nice, răceală şi / sau de­gerături, medicii spun că tre­buie evitată automedicaţia. Sfatul lor este să ne adresăm de urgenţă celei mai apro­piate unităţi medicale sau să apelăm numărul unic 112.
Un produs Blogger.