Terenuri de sport, dispensare şi cămine culturale în comunele judeţului Sibiu


Consiliul Judeţean Sibiu a cofinanţat anul acesta modernizarea a şapte centre medico–sociale, 11 cămine culturale, şapte terenuri de joacă pentru copii şi cinci terenuri multifuncţionale de sport în mai multe localităţi din mediul rural. Zilele acestea, primarii din întreg judeţul s–au întâlnit la Consiliul Judeţean pentru a discuta proiectele de care este nevoie anul viitor. Multe dintre investiţiile din mediul rural pentru care Consiliul Judeţean Sibiu (CJS) a acoperit jumătate din cheltuieli sunt aproape gata, iar zilele acestea se pun pe hârtie proiectele pentru care instituţia va da primăriilor bani din bugetul de anul viitor. Primarii din întregul judeţ s-au întâlnit luni cu preşedintele CJS Ioan Cindrea şi cu prefectul Ovidiu Sitterli şi au discutat proiectele pentru anul 2014. "Scopul acestei întâlniri este acela de a pregăti proiectele majore, prioritare ale Consiliului Judeţean pe care le realizăm împreună cu primăriile, cofinanţările pe care le acordăm pentru rea­lizarea de cămine culturale, dispensare, puţuri de apă, drumuri comunale, şcolile care au probleme în auto­rizare", a spus Cindrea. Aceste proiecte sunt incluse în Strategia de dezvoltare a judeţului Sibiu, aprobată în unanimitate de consilierii judeţeni, iar toate primăriile care au solicitat sprijin au fost cuprinse în acest program multianual de cofinanţare destinat unor investiţii de extremă importanţă pentru dezvoltarea şi creşterea calităţii vieţii în comunităţile locale.
Din bugetul de anul aces­ta, CJS a acoperit 50% din sumele necesare pentru modernizarea a şapte centre medico-sociale, 11 cămine culturale, şapte terenuri de joacă pentru copii şi cinci terenuri multifuncţionale de sport în mai multe localităţi din judeţ. „Anunţăm cu satisfacţie cetăţenii judeţului Sibiu că am reuşit să finalizăm mai multe obiective de investiţii de interes major pe care Consiliul Judeţean Sibiu le-a cofinanţat în proporţie de 50%, restul sumei fiind suportată de către consiliile locale partenere cu noi în aceste proiecte strategice. Am văzut recent bucuria nespusă a copiilor din Valea Viilor că au un loc de joacă modern amenajat. Am citit pe feţele locuitorilor din Turnu Roşu şi din Roşia încântarea şi mândria că au un cămin cultural modern în care am putut organiza Zilele Culturale ale Judeţului, ediţia de toamnă. Am primit numeroase reacţii pozitive şi mulţumiri pentru aceste investiţii care vor continua până în anul 2016. Ne dorim ca fiecare localitate să beneficieze de o decentă infrastructură medicală şi socială, culturală şi de agrement, de petrecere a timpului liber, care să contribuie la dezvoltarea comuni­tă­ţilor locale”,  a mai spus preşedintele Cindrea.
Pentru crearea celor şapte centre medico-sociale con­tribuţia Consiliului Judeţean Sibiu în 2013 este de 315.000 lei, adică 45.000 lei pe fiecare obiectiv. Din cele 7 dispensare medicale, trei au fost deja finalizate (Şura Mare, Alămor – comuna Loamneş, Boiţa), iar alte două vor fi terminate până în luna decembrie 2013 (Orlat şi Sadu), în timp ce investiţia în alte două centre este una multianuală (Vurpăr, Turnu Roşu). Pentru crearea sau reabilitarea celor 11 cămine cultu­rale CJS a alocat 1,775 milioane lei, adică câte 161.400 lei pentru fiecare. Cinci au fost deja finalizate (Vurpăr, Turnu-Roşu, Şoroştin – comuna Şeica Mică, Roşia, Nemşa – comuna Moşna. Lucrările de modernizare la încă trei cămine se vor încheia până în luna decembrie (Aţel, Bogatu Român – comuna Păuca, Armeni – comuna Loamneş), iar la alte trei cămine lucrările sunt multianuale (Şura Mare, Mălâncrav – comuna Laslea, Coveş – oraşul Agnita).
Amenajarea a şapte terenuri de joacă pentru copii a primit de la bugetul judeţului 237.500 lei, adică 33.928 lei pentru fiecare obiectiv. Suprafaţa în fiecare localitate este de 300 mp, terenurile sunt amplasate în centrul comunelor, lângă grădiniţe şi şcoli şi sunt dotate cu leagăne, balansoare, tobogan simplu, groapă de nisip, paliere, carusel, bănci de lemn şi coşuri de gunoi. Din cele 7 locuri de joacă prevăzute a fi amenajate în anul 2013, au fost finalizate trei (Richiş – comuna Biertan,  Alma Vii – comuna Moşna, Valea Viilor), iar alte patru (Alămor – comuna Loamneş, Alţâna, Merghindeal, Roşia) vor fi terminate până la sfârşitul anului
Pentru amenajarea de terenuri multifuncţionale de sport contribuţia Consiliului Judeţean Sibiu este de 600.000 lei. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în 21 octombrie şi s-a început organizarea de şantier , termenul de execuţie fiind de 6 luni. Terenurile sunt amenajate pe o suprafaţă de joc care variază între 526 mp şi 1.056 mp şi sunt amplasate în intravilanul localităţilor, în vecinătatea şcolilor. Fiecare teren multifuncţional include un  teren de minifotbal, un sistem de porţi pentru minifotbal şi handbal, sistem de baschet pentru exterior cu două coşuri, stâlpi de tenis, volei şi badminton. Terenurile vor fi împrejmuite şi vor fi iluminate pe timp de noapte. Primele localităţi din judeţul Sibiu care vor avea astfel de terenuri multifuncţionale de sport sunt Alma, Agârbiciu, Bârghiş, Laslea şi Alămor.
Un produs Blogger.