FOTO și VIDEO: Zilele Culturale ale județului Sibiu au ajuns la Mediaș și pe Valea Târnavelor








Ediția de toamnă 2014 a Zilelor Culturale ale Județului Sibiu a programat în weekend-ul recent încheiat, 13 și 14 septembrie 2014, a cuprins acțiuni pe Valea Târnavelor, în localitățile Axente Sever, Șeica Mică, Șoroștin, Biertan și Mediaș. Programul a inclus tradiționalul spectacol folcloric, caravana Astra Film, concerte și recitaluri de muzică clasică, târg de produse tradiționale și biblioatelier. ”Este un proiect deosebit de important promovat de Consiliul Județean Sibiu și mă bucur să văd că este tot mai apreciat de locuitorii județului, cei pentru care am și organizat Zilele Culturale. Sibienii care trăiesc pe Valea Târnavelor au avut ocazia să descopere și redescopere propriile tradițiile, iar cei din alte zone să cunoască tot ce are mai frumos această parte de nord a județului. Pentru că prin cultură și promovarea ei putem să revitalizăm economia, să dezvoltăm turismul și să creștem nivelul de trai”, a precizat Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu.  
La Axente Sever a fost prezentată istoria sistemului de apărare al bisericilor fortificate din Transilvania, dar şi „Ora de muzică clasică” oferită de ansamblul „Concertino” al Filarmonicii de Stat din Sibiu. "Noi suntem gazdă pe zona de nord în cadrul Zilelor Culturale ale județului Sibiu pe Valea Târnavelor. Ne bucurăm pentru faptul că am avut foarte multă lume la spectacole iar organizarea acestui eveniment este un lucru binevenit pentru oameni pentru că avem nevoie mare de cultură. Suntem într-o lume cu multă politică, dar și cu multe probleme și uităm de cultură, uităm de tradițiile de la sate. De asemenea, mă bucur că spectacolul a fost organizat în curtea bisericii-cetate din Axente Sever, într-un decor rustic, foarte frumos, la care au participar Corul Cedonia din Sibiu, Filarmonica din Sibiu, Corul "Ioan Axente Sever" din comuna noastră precum și copiii școlii generale, grupa de dansuri, care împreună cu instructorul Florin Dragotă de la i-au încântat pe toți cei prezenți. Au mai fost prezenți și copiii de la casa de copii din Agârbiciu, care au susținut un spectacol de 10 minute. Mă bucur foarte mult pentru faptul că alături de Consiliul Județean Sibiu am reușit să organizăm acest eveniment", a spus primarul comunei Axente Sever, Marius Grecu.
În ceea ce privește componenta turistică, Asociația Județeană de Turism Sibiu i-a invitat pe toți cei interesați să descopere farmecul Văii Târnavelor prin intermediul circuitului tematic „Energii creative pe Drumul fortificațiilor”, sâmbătă, 13 septembrie. Itinerarul excursiei și-a propus descoperirea zonei de nord a judeţului Sibiu, renumită datorită peisajului cultural dominat de biserici fortificate, a așezărilor cu populații multiculturale, dar și pentru prezenţa unei surse importante de energie pentru România: gazul natural. 
Povestea „focurilor vii” a fost dezvăluită la Centrul de cercetare și documentare gaze naturale din Mediaș, unde participanții la excursie au sărbătorit „Ziua Gazistului”. Cu această ocazie, a fost vernisată expoziţiea „Omagiu focului” a artistului Ion Constantinescu. Periplul a continuat cu vizitarea casei memoriale dedicată activităţii a trei mari personalităţi ale României: Hermann Oberth-părintele zborului spațial, Conrad Haas-inventatorul primei rachete în trepte cu combustibil, Dumitru Dorin Prunariu-primul cosmonaut român. 
Am fost prezent în cursul după amiezii de sâmbătă la Axente Sever, iar mai sus am postat imagini de la evenimente, precum și declarația primarului comunei Axente Sever, Marius Grecu.
Un produs Blogger.