Guvernul poate emite ORDONANȚE de URGENȚĂ pentru unele MĂSURI la Transgaz Mediaș


Proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare din ianuarie 2015 a fost publicat joi pe site-ul oficial al Executivului, scrie www.agerpres.ro. Potrivit expunerii de motive, în practica parlamentară, asemenea legi de abilitare au fost adoptate, de regulă, înainte de încheierea sesiunilor parlamentare ordinare, Guvernul fiind împuternicit să emită ordonanțe pe durata vacanței parlamentare în domenii limitativ prevăzute de actul normativ, care nu fac obiectul legilor organice stabilite de art. 73 din Constituție sau în alte domenii pentru care în Constituție se prevede adoptarea de legi organice. Pentru că a doua sesiune parlamentară ordinară a anului 2014 se încheie la sfârșitul lunii decembrie, Guvernul a elaborat proiectul de lege prin care, la propunerea ministerelor interesate, se solicită Parlamentului abilitarea pentru legiferare prin ordonanțe simple, pe perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a legii și începutul primei sesiuni parlamentare a anului 2015. Prin proiectul de lege sunt stabilite domeniile în care Guvernul va putea emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare din ianuarie 2015.
În domeniul finanțelor publice, potrivit proiectului de lege, Executivul poate emite ordonanțe privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea legii privind exercitarea drepturilor și îndeplinirea obligațiilor ce decurg din calitatea de acționar al statului la Compania Națională de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" S.A. și la Societatea Națională de Transport "Transgaz" S.A. Mediaș și pentru modificarea unor acte normative, măsuri privind redresarea și rezoluția instituțiilor de credit și a firmelor de investiții, măsuri privind schemele de garantare a depozitelor; modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 337/2006, cu modificările și completările ulterioare.
În domeniul sănătății, muncii și protecției sociale, proiectul legii de abilitare permite Guvernului să reglementeze prin ordonanțe modificarea și completarea Legii privind reforma în domeniul sănătății, a actului normativ pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, modificarea și completarea Legii — Cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.
În domeniul fondurilor europene, Executivul poate da ordonanțe, între altele, pentru gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile și a celor de la bugetul de stat alocate domeniului agricol, dezvoltării rurale, maritim și pentru pescuit prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, dar și pentru pregătirea și implementarea Fondurilor Europene Structurale și de Investiții 2014—2020. Guvernul este abilitat să emită ordonanțe care să reglementeze în domeniul justiției prevederi privind statutul personalului de probațiune, modificarea unor termene prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.
În domeniul transporturilor și infrastructurii, Guvernul poate modifica și completa prin ordonanță Legea privind gestionarea siguranței circulației pe infrastructura rutieră, Ordonanța privind înființarea Autorității metropolitane de Transport București și poate adopta măsuri pentru aprobarea Master Planului General de Transport în vederea îndeplinirii condiționalității ex-ante necesare aprobării de către Comisia Europeană a fondurilor structurale pentru infrastructura de transport. De asemenea, poate fi reglementată prin ordonanță înființarea Autorității de Reformă Feroviară.
În proiectul legii de abilitare se reamintește că, "în conformitate cu dispozițiile art. 115 alin. (3) din Constituția României, republicată, ordonanțele emise de Guvern în temeiul art. 1 vor fi înaintate spre aprobare Parlamentului, potrivit procedurii legislative, până la reluarea lucrărilor Parlamentului în prima sesiune ordinară a anului 2015. Nerespectarea termenului atrage încetarea efectelor ordonanței".
Potrivit unui anunț care însoțește proiectul de lege, persoanele interesate pot trimite în scris propuneri, sugestii și opinii cu valoare de recomandare la sediul Departamentului pentru Relația cu Parlamentul (București, Piața Victoriei, nr. 1, sector 1) începând cu data publicării anunțului și până la data de 12 noiembrie 2014. 
Un produs Blogger.