Vestea EXTRAORDINARĂ despre Sibiu. Va fi....CAPITALĂ


Sibiul, în calitate de regiune fondatoare a Institutului Internaţional pentru Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism, are mari șanse ca în anul 2019 să devină capitală regională gastronomică europeană. La nivelul municipiului Sibiu urmează să se constituie Asociaţia Sibiu Regiune Gastronomică care va asigura finanțare pentru târguri, festivaluri și manifestări menite să promoveze tradițiile gastronomice și turismul din zona, anunță www.stiridesibiu.ro. Șansa orașului de-a deveni capitală gastronomică europeană s-au conturat odată cu acceptul dat de consilierii locali prin hotărârea CL 266 din capitala gastronomica2014 prin care Sibiul a devenit una dintre cele zece regiuni fondatoare ale Institutului Internaţional pentru Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism. Din structura mai fac parte:  de Brabantul de Nord, regiunea Minho, regiunea Provence Alpes Côtes d’Azur, Regiunea centrală a Danemarcei – Aarhus, regiunea Lombardia, regiunea Riga, regiunea Istria, regiunea Catalonia şi regiunea Malta. Institutul este condus de profesorul Greg Richards, care ocupă poziţia de preşedinte, iar scopul programului este de a “stimula, de a aduce laolaltă şi de a disemina cunoştinţele pentru creşterea calităţii vieţii în regiunile Europei prin promovarea culturilor gastronomice şi stimularea inovaţiei în domeniul gastronomic.” ”Această reţea a regiunilor va crea un titlu onorific, cu sprijinul instituţiilor europene – titlul de REGIUNE GASTRONOMICĂ EUROPEANĂ, acesta urmând să fie acordat anual la două sau trei regiuni care fac parte din reţea, ceea ce va dezvolta un program puternic de colaborare între regiuni. Regiunile şi entităţile implicate vor fi sprijinite să devină mai vizibile, să îşi promoveze valorile culturale şi turistice”, precizează Primăria Sibiu.
Punerea în practică a proiectului presupune ca regiunile implicate să găsească finanţare fie pe plan local, fie din fonduri europene. În acest sens, la nivelul municipiul Sibiu se va constitui Asociaţia Sibiu Regiune Gastronomică care urmează să identifice sursele de finanţare pentru promovarea zonei Sibiului și a specificului local. ”Atunci când va deveni capitală regională gastronomică (se preconizează anul 2019), Sibiul va organiza evenimente care vor implica în alcătuirea programului tot ceea ce înseamnă cultură gastronomică, producţia locală de hrană şi hrană bio, tradiţii, domeniul agriculturii din regiunea Centru, promovând toate aceste domenii prin intermediul unor festivaluri, seminarii, congrese şi târguri”, menționează Primăria Sibiu. O componentă importantă a proiectului o reprezintă promovarea produselor gastronomice locale şi transformarea lor într-un brand local. “Am constatat că există şi deschidere, şi interes pentru a adăuga această latură la intenţiile noastre de a construi o imagine turistică a oraşului, un aspect aproape de la sine înţeles, deşi mai rar exploatat. Dacă reuşim să devenim vizibili şi în acest domeniu, sunt convins că va fi o deschidere foarte bună pentru turismul sibian” , spune primarul Klaus Iohannis.
Institutul Internaţional pentru Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism, care a fost fondat în luna aprilie a acestui an, va fi prezent în 8 octombrie la Bruxelles, în cadrul manifestării “Zilele Porţilor Deschise – Săptămâna Europeană a Regiunilor şi Oraşelor”. Sibiul a obținut în anul 2007 titlul de Capitală Culturală Europeană.

Un produs Blogger.