Nerespectarea regulilor privind utilizarea gazelor naturale a făcut aproape 120 de victime, în ultimii doi ani. Cele peste 90 de explozii, incendii şi intoxicaţii cu monoxid de carbon înregistrate în zona de activitate a E.ON s-au soldat cu 28 de morţi şi 90 de răniţi. Reprezentanţii companiei atrag atenţia că racordarea aparatelor alimentate cu gaz la coşurile de fum, curăţarea acestora, utilizarea centralelor cu tubulatură etanşă sunt reguli ce trebuie respectate pentru a se evita incidente ce pot duce la pierderi de vieţi omeneşti.
Potrivit statisticilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), peste 33% din totalul celor aproape 11.000 de incendii la locuinţe înregistrate în ultimii doi ani ar fi putut fi evitate dacă cei în cauză ar fi curăţat şi reparat coşurile de fum. Odată cu venirea sezonului rece, riscul de producere a unor astfel de evenimente creşte semnificativ. Din păcate, exploziile, incendiile sau intoxicaţiile cu monoxid carbon fac în fiecare an zeci de victime în rândul consumatorilor care nu ţin cont de regulile de siguranţă. Numai în aria de acoperire a E.ON, în perioada septembrie 2012 - august 2014, un număr de 22 persoane au decedat asfixiate cu monoxid de carbon, iar alte 57 de persoane s-au aflat la un pas de moarte din cauza intoxicării cu monoxid de carbon. Cea mai des întâlnită cauză a fost tot necurăţarea coşurilor de fum. Totodată, 6 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 30 de persoane au avut de suferit în urma unor explozii sau incendii cauzate, în cea mai mare parte, de manevrarea greşită a aparatelor alimentate cu gaze naturale sau a utilizării unor aparate defecte.
Improvizaţiile pot duce la catastrofe
Compania E.ON Gaz reaminteşte consumatorilor cele mai importante reguli care trebuie respectate pentru eliminarea pericolelor de producere a unor evenimente cauzate de instalaţii şi aparate de gaz defecte sau exploatate necorespunzător. “Respectând regulile de bază privind utilizarea gazelor naturale, fără nici o abatere, ne putem proteja bunurile materiale şi mai ales viaţa. De aceea, prin campaniile noastre de informare ne dorim să atragem atenţia asupra acestor pericole, iar astfel de evenimente nefericite să nu se mai întâmple”, declară Teona Oltean, director general adjunct al E.ON Gaz Distribuţie. Operaţiunile de verificări şi revizii periodice ale instalaţiilor interioare făcute cu firme autorizate revin în sarcina proprietarilor şi sunt obligatorii. apelaţi la meşteri de ocazie în speranţa că astfel veţi scoate mai puţini bani din buzunar, pentru că riscurile pe care vi le asumaţi v-ar putea costa nu numai bunurile materiale, locuinţa, ci chiar şi viaţa. E.ON Gaz recomandă evitarea unor situaţii precum: dormitul în încăperi cu aparate alimentate cu gaz neracordate la coşul de fum (reşou, aragaz etc.); lăsarea focului nesupravegheat la arzătoarele neautomatizate; folosirea centralelor cu tubulatură neetanşă sau fără tiraj; recurgerea la improvizaţii. De asemenea, consumatorii trebuie să asigure o ventilare permanentă în încăperile în care funcţionează centralele termice sau aparatele de consum cu flacără liberă şi să verifice şi să curețe coşurile de fum cel puţin de două ori pe an. Întotdeauna când simţiţi miros de gaz trebuie să stingeţi toate focurile şi să deschideţi imediat uşile şi ferestrele; să nu manevraţi aparate electronice; să nu aprindeţi lumina; să nu verificaţi cu flacără instalaţiile de gaze naturale şi să sunaţi imediat la dispeceratul de urgenţă al E.ON Gaz Distribuţie la: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din reţeaua Ex-Romtelecom şi cu tariful operatorului din toate celelalte reţele de telefonie).