Primul deces din cauza gripei a fost în cazul tânărului din Avrig, care a murit la Spitalul Județean Sibiu, iar luni, 2 februarie, a survenit un al doilea deces, tot la un pacient din Sibiu, femeia de 61 de ani, iar al treilea deces a fost înregistrat în cazul unei femei din Moșna, în vârstă de 61 de ani, care a decedat la Spitalul Municipal Mediaș.
Epidemiologii sibieni sunt de părere că situația alarmantă la care s-a ajuns a survenit într-un context general, datorat, pe de-o parte, refuzului unei părţi a populaţiei de a se vaccina, iar pe de altă parte, faptului că o bună parte dintre cei afectaţi se tratează singuri, la domiciliu, fără recomandare medicală şi apoi se prezintă tardiv în serviciile de urgenţă, atunci când au apărut deja complicaţii, iar starea pacientului este extrem de gravă. Sibienii care doresc sau li se recomandă de către medic să se vaccineze sunt nevoiți însă să-și cumpere vaccinul antigripal din farmacii, deoarece stocul de vaccin antigripal pentru sezonul 2014-2015, din cadrul Programului Naţional de Imunizări al MS, a fost epuizat, precizează DSP.
"În acest context epidemiologic, recomandăm cu insistenţă populaţiei să respecte normele generale de igienă şi prevenire a bolilor cu transmitere pe cale respiratorie, să evite automedicaţia şi să se prezinte la medic, la primele semne de boală:
-păstrarea unei igiene corporale riguroase, cu spălarea frecventă a mâinilor, ori de câte ori este nevoie, dar mai ales după suflarea nasului, tuse, strănut şi contactul cu persoane bolnave.
-evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane şi a contactului cu persoanele bolnave sau suspecte de gripă.
-izolarea bolnavului de restul familiei, într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită: 24 – 25 grade Celsius); menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi, pentru evitarea transmiterii bolii în colectivitate.
-se vor utiliza batiste igienice personale, în caz de tuse sau strănut.
-aerisirea încăperilor sau a birourilor, cu menţinerea unei temperaturi de 20-21 grade Celsius.
-regim alimentar bogat în proteine, legume şi fructe, vitamine", spun reprezentanții DSP Sibiu.