Potrivit statisticii DSP Sibiu, sute de sibieni s-au prezentat și anul trecut la medic după ce au constatat că au fost mușcați de căpușe. Vârful a fost luna mai, când au fost înregistrate 323 de cazuri, după care alte 285 de cazuri în luna iunie și 130 în iulie. Parte din persoanele mușcate de căușe au dezvoltat Boala Lyme, una din cele mai periculoase boli infecțioase. Cele mai multe cazuri de Lyme au fost confirmate la Sibiu în anul 2012, cand 213 persoane au primit diagnosticul în urma investigațiilor medicale. În 2013 numărul cazurilor confirmat a fost de 122, în timp ce în 2014 DSP Sibiu a raportat doar 44 de confirmări ale bolii.
Lyme mai este supranumită şi “boala cu 1000 de feţe” din cauza faptului faptului că, afectând întregul organismul, simptomele ei mimează foarte bine simptomele altor boli, precum: scleroză multiplă, poliartrită reumatoidă, Sindrom Sjogren, fibromialgie, paralizie Bell, parkinson sau psihoză,anxietate, depresie, atacuri de panică, tulburări obsesiv compulsive, sindromul AHDH, autism, dislexie sau bipolaritate.
Borelioza Lyme începe de obicei cu o leziune tegumentară la locul muşcăturii care, de regulă, se extinde sub forma unui eritem cronic migrator. Infecţia se răspândește prin sânge în întreg corpul și sunt afectate numeroase organe sau sisteme ale corpului. La distanţă de 4-6 luni de la infecţie, până chiar la ani ai târziu, pot apărea semnele unor complicaţii grave, cronice, foarte dificil de tratat.