Incendiile fac ravagii. Avertisment foarte serios de la ISU Sibiu

La sfârșitul săptămânii trecute, pe raza județului Sibiu, echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu au fost solicitate să intervină pentru stingerea a două incendii izbucnite la litieră de pădure, aflate pe raza localității Axente Sever, zona Coliberci și pe raza localității Vurpăr, zona Dealul Rezindal din județul Sibiu. Timp de optsprezece ore, pompierii militari au acționat pentru lichidarea incendiului din Axente Sever, împreună cu echipaje ale Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență Axente Sever și Şeica Mică și cu reprezentanți ai Ocolului Silvic Mediaş. 
Incendiul s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 7 hectare. De asemenea, pentru limitarea și stingerea incendiului izbucnit la litiera pădurii aflată pe raza localității Vurpăr, au acționat echipaje de pompieri împreună cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Nocrich și Vurpăr, precum și reprezentanți ai Ocolului Silvic Agnita. Incendiul s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 12 hectare. Cel mai probabil, cele două incendii s-au produs pe fondul utilizării de către cetățeni a focului în spații deschise.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu reamintește principalele măsuri de prevenire a incendiilor, în contextul desfășurării de către cetățeni a unor activități specifice anotimpului:
-activitatea de igienizare prin ardere a miriștilor, resturilor vegetale, a gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile, se face numai în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite. Aceste activități se desfășoară cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum și stingerea jarului după terminarea activității;
-incendierea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și miriștilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc (eliberat de primării), după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar sau privat pentru situații de urgență și dacă există acceptul autorității competente pentru protecția mediului.
NU UITAȚI — orice situație de urgență trebuie să fie anunțată, în cel mai scurt timp, la numărul unic 112!
Nerespectarea regulilor și măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis pentru arderea miriștilor, vegetației uscate și resturilor vegetale, cetățenii riscă primirea unor sancțiuni contravenționale și anume:
Amendă contravențională da la 100 la 500 lei pentru:
-neluarea tuturor măsurilor pentru stingerea jarului rezultat în urma arderilor miriștilor, vegetației uscate și resturilor vegetale;
Amendă contravențională da la 500 la 1.000 lei pentru:
-folosirea mașinilor și utilajelor agricole fără dispozitive ori site parascântei;
Amendă contravențională da la 1.000 la 2.500 lei pentru:
-arderea miriștilor, vegetației uscate și resturilor vegetale fără obținerea permisului de lucru cu foc;
-neluarea tuturor măsurilor pe timpul arderii pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți;
-neamenajarea corespunzătoare a locurilor unde se utilizează focul deschis în condiții și la distanțe ce favorizează propagarea focului.
Un produs Blogger.