Astăzi începe Festivalul Etnic de la Mediaș. Aici ai programul complet al zilei

Direcţia municipală pentru Cultură organizează în perioada 14-15 august 2015, în Piaţa Corneliu Coposu, festivalul intercultural “Mediaş Ethnic Festival”- ediţia a II-a.
Vineri 14 august, programul va incepe la ora 10.30 cu deschiderea targului mestesugarilor care vor oferi spre vanzare produse din sticla, ceramica, lemn, bijuterii confectionate manual, covoare, tablouri din ata, articole vestimentare din in, produse apicole, iar comunitatea maghiara va veni cu produse culinare traditionale: kurtoskolacs, langos, sarmalute, gulas, ciolan cu varza, etc .
Incepand cu ora 16.00, va avea loc la cinematograful Mediensis proiectia unui lungmetraj documentar semnat de cunoscutul regizor Radu Gabrea, "Evrei de vânzare”.
Actiunea filmului se desfasoara in 1974, cand un pasager român cu pașaport diplomatic s-a îmbarcat, pe aeroportul din Zürich, într-un avion cu destinația București. Zborul a decurs fără evenimente. Însă, odată ajuns la București, diplomatul a realizat cu groază că una dintre valize – primită de la o veche cunoștință, cu puțin timp înaintea plecării – îi lipsea. Diplomatul era generalul M., șef de divizie la Direcția Generală de Informații Externe, ramura de spionaj a temutei Securități. Iar cunoștința care îi dăduse valiza era Shaike Dan, consilier de rang înalt al mai multor prim-miniștri israelieni și unul dintre cei mai respectați agenți ai sistemului de informații externe al Israelului. Valiza conținea un milion de dolari, bani dați lui M. pentru a permite ca un anumit număr de evrei să emigreze în Israel. Întâlnirea de la Zürich este doar un episod din istoria organizării de către guvernul român, în timpul anilor postbelici, a unui anumit tip de comerț cu ființe umane, unul dintre cele mai mari din întreg secolul XX: vânzarea evreilor români către Israel.
Programul artistic pe scena amplasata in Piata Corneliu Coposu va incepe la ora 18.00, cu un spectacol exceptional sustinut de ansamblul folcloric „Ausana”din Oradea care va cuprinde cantece interpretate de solistii: CIPRIAN ZOPOTA, EMILIA BORSA - SUGAR , CLAUDIA CACUCI, ANDRADA TULVAN, ADRIANA TONT si IOANA CRISAN, acompaniati de orchestra ansamblului formata din instrumentistii: RADU NEMES, MARIUS DOBREA, ANDREI LUPSA, MIRCEA REDIS si DENIS SERB.Ansamblul este coordonat de dl.director Silviu Botis.
Incepand cu ora 19.30, vor evolua formatiile artistice ale minoritatilor nationale. Pe scenă vor urca: formatia de dansuri maghiare din cadrul Ansamblului folcloric ”Gyongyvirag” din Medias, minoritatea roma va fi reprezentata de formatia de dansuri traditionale tiganesti „Inimi fierbinti”, tot din Medias, iar din partea comunitatii germane din Brasov vor dansa membrii ansamblului “Korona”. Dansurile minoritatilor vor fi incheiate cu un spectacol deosebit sustinut de binecunoscutul ansamblu de dansuri traditionale grecesti „Ellas” din Bucuresti, coordonat de dl.Mihalis Dumitrache. 
Prima seara a festivalului “Medias Ethnic Festival”se va incheia cu concerte sustinute de Ducu Bertzi si binecunoscuta formatie „Cargo”.
Un produs Blogger.