Planor dispărut, căutat de zeci de persoane în judeţul Sibiu

Aproximativ 50 de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu, salvamontişti, poliţişti, jandarmi şi voluntari au participat duminică după-amiază la căutarea planorului dat dispărut în data de 6 august, care a decolat din zona Aerodromului Ghimbav, judeţul Braşov. Căutările s-au extins şi în judeţul Sibiu, în zona Arpașu de Jos. “Căutările au fost efectuate pe 34 trasee montane din județele Prahova, Argeș, Brașov, Dâmbovița și Buzău. Totodată, începând cu ora 13.00 s-a dispus extinderea căutărilor și în județul Sibiu, în zona Arpașu de Jos, cu sprijinul a 50 de pompieri, salvamontişti, poliţişti, jandarmi şi voluntari”, informează ISU Sibiu. Potrivit aceleiaşi surse, duminică seara, la nivelul MAI va avea loc o nouă analiză cu toţi factorii implicaţi în operaţiunea de căutare pentru stabilirea coordonatelor misiunilor de luni. Cei 210 pompieri de la unităţile ISU Dolj, Teleorman, Vâlcea, Bacău, Vrancea, Alba, Mureş, Călăraşi şi din Unitatea Ciolpani, care au participat la cautările din zilel de 8 şi 9 august,  vor fi înlocuiţi cu colegi din aceleaşi judeţe, astfel încât luni dimineaţă să se reia căutările, precizează ISu Sibiu. Aproximativ 950 de forţe terestre cu 180 de mijloace au fost implicate în misiunile de căutare de duminică.
În seara zilei de 6 august, în jurul orei 21,50, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov a fost sesizat de ROMATSA despre faptul că un planor care a decolat în jurul orei 12,30 din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la bază. Căutările pilotului planorului dispărut pe 6 august vor continua și duminică, din dispoziția viceprim-ministrului pentru securitate națională Gabriel Oprea, acestea urmând a fi extinse și în județul Buzău, a informat un comunicat transmis AGERPRES duminică dimineață de Ministerul Afacerilor Interne. Conform sursei citate, decizia a fost luată în urma ședinței operative care a avut loc la nivelul punctului de comandă înaintat din județul Brașov și a analizelor efectuate la Centrul Național de Conducere Integrată din MAI. La ședința operativă care a avut loc în seara zilei de sâmbătă au participat reprezentanții tuturor forțelor implicate în acțiunile de căutare din ultimele 48 de ore — pompieri, jandarmi, polițiști, militari, salvamontiști, piloți civili ai Aeroclubului României și voluntari.
Totodată, având în vedere că sâmbătă echipele de salvatori au primit din partea unui cetățean mai multe fotografii realizate în ziua de joi, în județul Brașov, care surprindeau un planor aflat în zbor, pentru verificarea zonei respective duminică vor avea loc mai multe căutări terestre și aeriene, inclusiv cu ajutorul unor parapante și motoparapante, care pot zbura la joasă înălțime, precizează comunicatul de presă. La operațiunile de căutare aeriană au participt 5 elicoptere ale MAI și MApN și 5 avioane ale Aeroclubului României.
Un produs Blogger.