FOTO: Ziua Pompierilor din România, marcată în judeţul Sibiu



Duminică, 13 septembrie 2015, cu prilejul Zilei Pompierilor din România și a împlinirii a 167 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu a organizat și desfășurat un Ceremonial militar și religios în Piața Mare din municipiul Sibiu,  în prezența prefectului județului Sibiu, Ovidiu-Ioan Sitterli, președintelui Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea, a numeroase oficialităţi locale şi judeţene, precum și în prezența a numeroși spectatori. În acest cadru, au fost înaintate în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim, cinci cadre militare, pentru rezultatele excepționale în îndeplinirea atribuțiilor specifice. Astfel, în temeiul Ordinului Viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea și al inspectorului general al  al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, colonelul dr. Nicolae Cornea, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu, colonel Laurențiu-Cosmin Balcu, a înaintat în gradul următor 3 ofițeri (de la gradul de maior la locotenent-colonel) și 2 subofițeri (de la gradul de plutonier major la gradul de plutonier adjutant).
Festivitatea a continuat cu conferirea însemnului onorific și a trofeului transmisibil ”Pompierul anului”, maistrului militar Man Ioan, care s-a remarcat prin obținerea unor performanțe profesionale deosebite, servicii de excepție și acte de eroism în executarea misiunilor.
Pentru efortul depus la promovarea valorilor pompierilor militari, onoarea și demnitatea manifestate pe timpul desfășurării activității profesionale, au fost acordate distincții onorifice, mulțumiri și diplome de onoare pentru 37 cadre militare din întreg efectivul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu.
De asemenea, au fost premiate echipele câștigătoare la concursurile sportive și de fotografie organizate și desfășurate în contextul sărbătoririi Zilei Pompierilor din România, dar și echipele câștigătoare ale Concursurilor Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, Serviciilor Private pentru Situații de Urgență și cercurile de elevi.
În cadrul ceremonialului, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu, colonel Laurențiu-Cosmin Balcu a transmis: ”Aniversarea a 167 de ani de istorie a pompierilor din România, îmi oferă încă o dată ocazia de a-mi exprima aprecierea şi respectul pe care îl port tuturor celor care trăiesc şi simt în spiritual acestei frumoase şi nobile meniri. ,,Nu este onoare mai mare decât să-ţi salvezi semenii"- aceasta este misiunea asumată de toţi cei care au ales să simtă şi să trăiască nu pentru ei, ci pentru aproapele lor. Pompierii conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu acum 167 de ani pe Dealul Spirii au ştiut poate atunci că vor deschide un drum, că vor crea prin sacrificial lor o idee. Acelaşi crez ne însufleţeşte şi astăzi, din colo şi peste de timp: sacrificial suprem, curajul nemărginit şi dăruirea necondiţionată.
Jertfa înaintaşilor noştri a lăsat o moştenire încărcată de simbolistică tuturor celor care aveau să le urmeze şi să le continue lupta: datoria de a duce sacrificial dincolo de limitele umane, de a nu ezita în faţa pericolului care poate ameninţa ţara sau aproapele. ,,O oră de eroism a pompierilor din Dealul Spirii a făcut mai mult pentru cauza română decât toate scrierile noastre, decât toate jalbele noastre date-n proţap pe la toţi puternicii şi împăraţii” scria marele om politic şi istoric Ion C. Brătianu despre momentele istorice din septembrie 1848. Curajul şi spiritul de sacrificiu al pompierilor au cunoscut de-a lungul timpului multiple posibilităţi de concretizare, însă intensitatea acestor sentimente a rămas aceeaşi, fie că vorbim despre trecut, fiecă ne referim la perioada contemporană. Instituţia pompierilor români s-a aflat încontinuă dezvoltare, de la primele intervenţii pentru stingerea incendiilor la actuala gestionare complexă a situaţiilor de urgenţă. Astăzi, integraţi în inspectorate pentru situaţii de urgenţă, pompierii militari desfăşoară o activitate în sprijnul comunităţii care presupune, pe lângă intervenţiile la incendii, cele la inundaţii, alunecări de teren, mişcări seismice, epidemii, epizootii, înzăpeziri, secetă, descarcerare şi asistenţă persoanelor aflate în situaţii critice, interventia la accidente tehnologice, radiologice sau alte calamităţi naturale. În fiecare zi, intervenţia la oricare dintre misiunile enumerate mai sus, pune la grea încercare capacitatea de răspuns a serviciilor profesionste pentru situaţii de urgenţă. Numai înanul 2014, salvatorii au participat la peste 10000 de misiuni în judeţul Sibiu, în fiecare dintre acestea demonstrând că salvarea şi protejarea vieţii umane este mai presus de propriile trăiri. Nobleţea misiunilor cu care au fost învestiţi pompierii transcede, însă, dincolo de concretul lucrurilor…. O casă salvată din foc exprimă în fapt o convingere, o idee; un copil salvat din mijlocul apelor reprezintă imaginea vieţii însăşi. Acestea sunt darurile de preţ pe care pompierii le primesc din partea celor pe care îi salvează: nu bunuri materiale, ci lucruri de preţ: recunoştinţa şi aprecierea oamenilor. Îndeplinirea în bune condiţii a misiunilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă nu este posibilă, însă, fără sprijinul nemijlocit al celorlalte structuri din compunerea Ministerului Afacerilor Interne,
Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi a autorităţilor locale, cărora se cuvine să le adresăm mulţumiri pentru disponibilitate şi sprijin necondiţionat. A fost mereu şi rămâne pentru viitor o onoare calitatea de salvator, pompierii având o istorie şi un prezent ce le fac cinste. Pentru efortul continuu şi implicarea deosebită pe care le-au demonstrat zi de zi pompierii, militari si civili deopotrivă, merită tot respectul şi preţuirea din partea noastră. Pentru toate aceste lucruri, astăzi, când cu emoţie ne cinstim eroii vă doresc, dragi colegi, să ne continuăm menirea, să fim permanent sortiţi onoarei de a ne salva semenii, să simţim nobila misiune încredinţată şi asumată ca parte a sufletului nostru.”
Un produs Blogger.