Medicii monitorizează copiii nevaccinați

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a cerut medicilor de familie din judeţ întărirea supravegherii copiilor nevaccinaţi împotriva poliomielitei şi a dispus recuperarea cât mai urgenţă a cazurilor cunoscute ca fiind restante în privinţa vaccinării, dată fiind apariţia a două cazuri  de poliomielită în apropiere la graniţa cu România, în Ucraina. Potrivit statisticilor DSP Sibiu, peste 200 de copii din judeţ cu vârste sub cinci ani sunt monitorizaţi pentru că nu au fost deloc vaccinaţi sau nu au beneficiat la timp de vaccinare completă, urmând să se facă o reevaluare a situaţiei din teren. “În urma alertei lansate la începutul lunii septembrie, prin apariţia a 2 cazuri de poliomielită cu virus poliomilitic vaccinal (vaccin polio oral) în Ucraina, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, a solicitat întărirea supravegherii paraliziei acute flasce şi recuperarea cât mai urgentă a copiilor cu vârsta sub 5 ani restanţieri la vaccinarea anti-poliomielitei, după cum precizam în primele două paragrafe”, a precizat pentru stiridesibiu.ro purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu, Krisztina Gaal. Potrivit oficilailor DSP Sibiu, în acest moment nu se cunoaşte numărul real al persoanleor nevaccinate, centralizarea fiind ” în curs de completare”. Conform datelor obţinute din anchetele de acoperire vaccinală în judeţul Sibiu, care se face de 2 ori pe an şi are în vizor copiii sub 2 ani înscrişi la medicii de familie, aproximativ 8% dintre copii nu au fost vaccinaţi împotriva poliomielitei. “Anul trecut (n.r. 2014) au fost identificaţi 576 de copii sub 2 ani nevaccinaţi complet, din care aproximativ 92% au fost recuperaţi la vaccinare.De asemenea, tot în anul 2014, au fost catagrafiaţi 671 de copii între 2 şi 6 ani cu vaccinare incompletă, din care au fost recuperaţi până în prezent 430”, mai spune  Krisztina Gaal.
Inspectorii de sănătatea publică atrag atenţia că cea mai afectată categoria de vârstă este sub 3 ani, 80-90% din cazurile de poliomielită înregistrându-se la copiii sub 3 ani. Având în vedere alerta declanşată la nivelul înzregii ţări, medicii de familie încercă să recupereze cât mai mulţi copii care nu au fost vaccinaţi la timp. Cele mai multe cazuri de copii nevaccinaţi împotriva poliomielitei sunt descoperite la sate. “Aproximativ 92% din populaţia tânără înscrisă pe listele medicilor de familie a fost vaccinată împotriva poliomielitei.94-95% provin din mediul urban şi 89-90% în mediul rural”, se mai arată în statistica DSP.
Vaccinarea copiilor este gratuită. Se realizează la copii sub 5 ani prin doza de vaccin hexavalent, iar la cei cu vârste de 6 şi 8 ani se administrează vaccin VPI (vaccin polio inactivat). De asemenea, adulţii care călătoresc în Israel sunt avertizati de Ministerul Afacerilor Externe sa se vaccineze în rapel impotriva poliomielitei. Vaccinarea se face contra cost, in cabinetele de vaccinologie.
Un produs Blogger.