Transgaz Mediaș a obținut o finanțare de aproape un milion de dolari

Compania naţională de transport gaze naturale Transgaz Mediaș a obţinut finanţare nerambursabilă în valoare de 956.000 de dolari din partea Agentiei de Comert si Dezvoltare din SUA (USTDA) pentru proiecte de noi gazoducte. Acordul de finantare a fost semnat joi, la Ambasada SUA la Bucuresti, în prezenţa noului ambasador al SUA în Romania, Hans Klemm, a directorului general al Transgaz , Petru Ion Vaduva, şi a Ministrul Economiei, Comertului si Turismului, Mihai Tudose. “Grantul va permite efectuarea unui studiu de fezabilitate în vederea îmbunatatirii si confirmarii proiectului tehnic si specificatiilor economice si financiare pentru construirea portiunii romanesti a gazoductului Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria (BRUA) si conductei de transport gaze naturale Zona Tuzla-Podisor”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Economiei. „Este un pas foarte important în parteneriatul strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii, mai ales ca, prin aprobarea acestei finantari, Statele Unite valideaza importanta proiectelor regionale”, a declarant ministrul Tudose.
Ambasadorul Hans Klemm a declarat, la rândul său,  ca modificarile propuse la Sistemul National de Transport al gazelor naturale, evaluate în acest studiu, vor permite obtinerea unor noi fluxuri comerciale de gaze naturale si vor sprijini securitatea energetica în regiune.
Prin modernizarea si constructia de noi gazoducte, Transgaz intentioneaza sa eficientizeze distributia pentru noile resurse de gaze naturale preconizate a se obtine din Marea Neagra si sa îmbunatateasca capacitatea de transfer cu tarile din regiune, se mai arată în comunicat.
Transgaz a demarat procedura de accesare a finantarii nerambursabile în cursul anului trecut. Analiza preliminara a viabilitatii proiectelor a fost facuta de consultantii USTDA, avand la baza studiile de prefezabilitate elaborate de Transgaz. La sfarsitul lunii august, USTDA a anuntat aprobarea grantului, urmand ca dupa semnarea acordului de finantare sa fie selectat contractorul american responsabil de evaluarea, validarea si îmbunatatirea studiului de fezabilitate. Termenul estimativ pentru finalizarea studiului de fezabilitate este 30 aprilie 2016.
Un produs Blogger.