3 explozii în locuințele din județul Sibiu

De la începutul anului şi până în prezent, 19 familii au fost direct afectate de exploziile petrecute în locuinţe, zeci de persoane au fost evacuate, iar 3 persoane au decedat. Alba, Arad, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Harghita, Iaşi, Maramureş, Mureş, Sălaj şi Sibiu sunt cele 11 judeţe în care s-au petrecut aceste incidente grave. Cauzele principale ale exploziilor continuă să fie manevrarea greşită a sobelor sau aragazurilor şi improvizaţiile la instalaţiile de gaz. Vieţi omeneşti pierdute, familii afectate, blocuri evacuate sau case prăbuşite, ferestre şi pereţi dislocaţi, bunuri distruse sau dete­riorate - iată doar câteva dintre efectele dure ale exploziilor produse în acest an în zona de activitate a companiei E.ON Distribuţie România.
Toate acestea puteau fi evitate, spun reprezentanţii E.ON Gaz, dacă se respectau câteva reguli esenţiale pentru utilizarea gazelor naturale în condiţii de siguranţă:  apelarea doar la specialişti pentru orice reparaţie, renunţarea la improvizaţii şi la meşterii de ocazie, dar şi atenţia sporită la aprinderea arzătoarelor, respectiv, la stingerea flăcării, pentru a nu favoriza acumulări de gaz în încăpere. “Au loc în continuare evenimente cu urmări grave, cu pierderi de vieţi omeneşti, iar cauzele sunt aceleaşi. De aceea recomandăm tuturor consumatorilor să fie foarte atenţi atunci când folosesc gazele naturale, care sunt de altfel o sursă sigură atâta timp cât sunt folosite corect. Nu vă riscaţi propria viaţă şi a celor dragi”, spune Teona Oltean, director general adjunct E.ON Distribuţie România.
De la începutul anului şi până în prezent în zona de activitate a E.ON Gaz au avut loc 19 explozii, fiind afectate 9 persoane dintre care trei au decedat. În judeţul Sibiu au fost trei astfel de evenimente, două dintre acestea fiind cauzate de improvizaţiile făcute la instalaţiile de gaz, iar o explozie a avut drept cauză utilizarea unui aparat defect de utilizare a gazelor naturale. Exploziile s-au soldat cu o persoană rănită şi pagube materiale.
În 2014, în perioada similară, au avut loc 13 explozii, soldate cu un deces şi rănirea uşoară a altor şase persoane. „Reamintim consumatorilor că intervenţiile neautorizate ale meşterilor de ocazie sau folosirea incorectă a aparatelor alimentate cu gaz (sobe, aragazuri etc.) pot duce la incidente cu urmări foarte grave. De asemenea, consu­matorii sunt rugaţi să sune imediat la dispeceratul de urgenţă al E.ON Distribuţie România (0800.800.928 sau 0265.200.928) ) atunci când simt miros de gaz, după ce în prealabil au stins toate focurile, au deschis uşile şi ferestrele şi au părăsit încăperea. Informaţiile privind regulile de siguranţă venite din partea instituţiilor abilitate trebuie însuşite şi aplicate de consumatori. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi E.ON România au derulat, în ultimii ani, mai multe campanii de informare, prin intermediul partene­riatului <Împreună pentru sigu­ranţă>. Aceste campanii vor continua în scopul creşterii gradului de responsabilizare în ceea ce priveşte aplicarea regulilor de siguranţă”, se arată într-un comunicat al E.ON Gaz România.
Un produs Blogger.