FOTO: Centrul Cultural al Diversității Europene, proiect încheiat la Târnăvioara. Povestea merge mai departe





Lansarea oficială a proiectului Centrul Cultural al Diversității Europene s-a realizat în luna februarie 2015. De atunci și până acum, la finalul proiectului, s-au realizat în satul de lângă Copșa Mică patru ateliere meșteșugărești, în care oamenii locului au învățat tehnicile de muncă străvechi, trei școli de vară, cinci imobile au fost renovate și ce este cel mai important, o comunitate a înțeles că există speranță.  
Duminică s-a desfășurat conferința de presă organizată la finalul proiectului, însă în Târnăvioara demersul pentru schimbarea comunității și a micului sat de abia a început.
Primarul orașului Copșa Mică, Tudor Mihalache, Directorul Muzeului În Aer Liber din Dumbrava Sibiului, George Tomegea, directorul de marketing al Complexului Național Muzeal ASTRA, Mirela Iancu și reprezentanții Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu, Anca Nițoi și Tudor Ștefan Popa au vorbit despre proiectul ”Centrul Cultural al Diversității Europene” și despre cum va continua el în viitor.
Punerea în valoare a satului Târnăvioara și a celor 400 de locuitori ai lui este obiectul unui proiect inițiat de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS), realizat printr-un Grant EEA oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, în parteneriat cu Primăria Copşa Mică şi Complexul Muzeal Național ASTRA. 
”Din cele cinci case la care s-a lucrat în cadrul proiectului, două au fost renovate complet cu ajutorul Consiliului Local. Din cele două case, una va deveni centru permanent al acestui program, care va merge mai departe. Sper să găsim și să găzduim aici un custode permanent, ca împreună cu copiii din comunitatea locală să reaprindă tradiția locului. Dacă în fiecare an vom reuși să restaurăm câte o casă, acești copii pot aplica aici ce au învățat alături de meșteri. Astfel ca în viitor, acești ucenici să ducă mai departe tradiția meșteșugărească. Să ne rupem de kitsch-uri și să ne întoarcem la ceea ce a fost. Noi prima dată când ne mutăm într-o casă, o dărâmăm, ca să arătăm că noi suntem importanți, nu ceea ce-a fost”. Tudor Mihalache, primarul orașului Copșa Mică.
”Vreau să felicit Primăria Copșa Mică și pe domnul primar pentru că este foarte greu în zilele noastre să ajungi la o autoritate locală care să-și dorească efectiv să facă ceva. De obicei se mulțumesc cu multe cuvinte și cam atât. În rest, rezultatele sunt zero. În afară de gură mare nu se face nimic, efectiv”, George Tomegea, directorul Muzeului În Aer Liber din Dumbrava Sibiului.
”S-a tot spus că Muzeul ASTRA a venit cu cunoștințele, și este adevărat. Însă Muzeul ASTRA a învățat o lecție foarte importantă din acest proiect. Noi aveam teorii legate de felul în care Muzeul trebuie să-și depășească granițele și să se implice în comunitate. Cred că prima teorie pe care noi ne-am probat-o cu ocazia acestui proiect e că şi comunitățile locale încă ascund niște valori nebăgate în seamă. Oamenii au un potențial pe care ei înșiși nu-l realizează”, directorul de marketing al Complexului Național Muzeal ASTRA, Mirela Iancu.
”Am întâlnit oameni deosebit de interesanți, oameni care au înțeles valoarea comunității din Târnăvioara oameni care sperăm și vrem să credem că mai departe, cu ajutorul nostru și al administrației locale, vor duce mai departe alte proiecte care să fie popularizate”, Anca Nițoi, coordonatorul proiectului.
”Mulţumesc comunităţii din Târnăvioara şi în special domnului primar pentru că își dorește să continue acest proiect foarte important pentru localitate. Știm cu toții că atunci când ai un proiect finanţat îl duci la final, dar apoi este destul de greu să îl continui şi să îl faci sustenabil. Îi mulțumesc și public acum domnului primar pentru că vrea să continue să ajute oamenii din Târnăvioara și pentru că vrea să ridice această zonă din Copșa Mică”, Tudor Ștefan Popa, preşedintele Asociaţiei pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu.
Ce s-a petrecut în cadrul proiectului
Dorința Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu a fost aceea de a crea, alături de partenerii implicați în proiect, o structură locală – Centrul Cultural al Diversității Europene – menită să sprijine populaţia, în special populația rromă, în identificarea unor soluţii reale şi sustenabile de diversificare a veniturilor, punând accent pe conștientizarea diversității culturale și a unității identității zonei. Clădirea în care va funcționa Centrul Cultural al Diversității Europene este o casă din Târnăvioara, care în cadrul proiectului a fost restaurată și va deveni din nou funcțională.  Alte patru imobile au fost reabilitate în cadrul atelierelor meșteșugărești, pentru a fi lecție și exemplu pentru comunitatea din Târnăvioara.
În Centrul Cultural al Diversității Europene s-au desfășurat patru ateliere meșteșugărești:
- de prelucrarea a lemnului, unde 20 de localnici din Târnăvioara au participat la atelierul ce a cuprins învățarea tehnicilor de cioplire și dăltuire în lemn a unor obiecte cum ar fi: consolele ferestrelor, ramele ușilor și ferestrelor, porțile mari, intrările în grajduri, toate ornamentate cu motive scoase în relief.
- de prelucrarea a metalelor, în care 30 de localnici au fost ”ucenicii” meșterilor rromi. Aceștia, imp de o săptămână au calificat participanții în tehnicile prelucrării metalelor precum tehnica prelucrării la rece și tehnica prelucrării la cald.
- de tencuieli și finisaje, unde 20 de localnici au învățat acest meșteșug vechi, dar și modul în care tehnologia modernă se îmbină cu tehnicile arhaice, realizând astfel o varietate uimitoare de produse, destul de facil de executat. În afară de materialele tradiționale, de var, există noi serii de finisaje, care sunt rezistente la apă și pot fi folosite în reabilitarea fațadelor caselor vechi. În cadrul acestui atelier au fost reabilitate fațadele a cinci case din Târnăvioara.
-  de bucătărie românească. Aici, 30 de persoane din sat, doamne și domnișoare au deprins o abordare a gastronomiei, menită să surprindă legătura hranei cu agricultura, ecologia și consumul, dar și cu un domeniu adeseori trecut cu vederea: istoria cotidiană, domestică și feminină.
Școli de vară
În perioada 29 iunie – 5 iulie 2015 s-a organizat Școala de Vară de Fotografie și Arte Plastice. 20 de tineri studenți au învățat tehnici de fotografiere a obiectelor de patrimoniu mobil, imobil și natural. Aceste fotografii sunt deja folosite în scopuri de promovare a Târnăvioarei și a activităților desfășurate aici. 
În perioada 13 – 19 iulie 2015 s-a organizat Școala de Vară de Arhitectură și Reabilitare. Aceasta demers cultural-educational a găzduit 20 de tineri studenți la arhitectură ai universităților de specialitate din România. În cadrul Școlii, au fost inventariate și evaluate imobilele cu valoare istorică din Târnăvioara pentru a putea fi depuse dosare de încadrare în Lista Monumentelor Istorice din România, pentru a fi reabilitate și prezervate în viitor. 
În perioada 10 – 16 august 2015 s-a organizat Școala de Vară a Produselor Artizanale. Douăzeci de tineri elevi și studenți din mediul urban au fost introduși în tehnici tradiționale de prelucrare a lemnului, a metalului și de finisaje. Formatorii au fost traineri profesioniști și membrii ai comunității din Târnăvioara, care au fost certificați în meșteșugurile enumerate mai sus.  
”Târgul Meșteșugarilor”. Brunch în Târnăvioara
În perioada 10-11 octombrie s-au deschis la Târnăvioara porțile ”Târgului meșteșugarilor”, la care au participat peste o sută de invitați din afara localității, 30 de meșteri populari, peste o sută de artiști și localnicii din Târnăvioara și Copșa Mică. S-a organizat atunci, totodată, un brunch, unde toate specialitățile culinare pregătite de gospodinele din Târnăvioara  au fost apreciate de oaspeți, fie că a fost vorba de salate, saramură de pește, musaca de vinete, brânză de capră, piftele, tobă de casă, slănină, ori că vorbim de gulaș la ceaun pregătit în curtea casei.
În zilele de sâmbătă și duminică, pe străzile localității s-au desfășurat expozițiile în care s-au prezentat rezultatele tuturor atelierelor meșteșugărești realizate pe plan local precum și ale școlilor de vară organizate în cursul anului prin intermediul proiectului de la Târnăvioara. De asemenea, cei mici au beneficiat de un program interactiv special conceput pentru ei. Acesta s-a axat pe politica de protejare a mediului în jurul noțiunii de “safe environment”.
Portul popular sibian și cântecele de cătănie, de pe Târnave sau cele din Mărginime au încins atmosfera Târgului atât sâmbătă, cât și duminică. Momentele de folclor autentic au fost susținute de către Grupul de muzică tradițională românească Junii al Școlii de Arte și Meserii Ion Micu din Sibiu, coordonator prof. Cosmin Verde și de formațiile de dansuri tradiționale din comunele Rășinari, Săliște, Bazna și Boian.
Ghid de bune practici
Centrul Cultural al Diversității Europene de la Târnăvioara va publica la finalul proiectului un ghid multilingv de bune practici intitulat “Dezvoltarea comunităților transilvănene în contextul diversității europene, în vederea reducerii disparițiilor economice și sociale pentru grupuri vulnerabile.”. Acest ghid multilingv va conține un montaj multimedia care va putea fi parțial sau integral reprodus în cadrul evenimentelor culturale sau târgurilor de turism care promovează minoritățile din România.
Centrul Cultural al Diversității Europene este proiect inițiat de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS), realizat printr-un Grant EEA oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, în parteneriat cu Primăria Copşa Mică şi Complexul Muzeal Național ASTRA.
SURSĂ FOTO - Silvana Armat
Un produs Blogger.