FOTO: Oamenii din Târnăvioara au gătit în Muzeul Astra




Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului a fost la sfârșitul săptămânii trecute plin de miresmele bunătăților pregătite, așa cum se fac doar în Târnăvioara. Comunitatea locală din satul de lângă Copșa Mică a jucat rolul de gazdă în Sibiu, în cadrul Târgului Comunităților Rurale. Acest rol va continua să fie jucat și duminica viitoare, când în Piața Mică din Sibiu, meșteșugarii din sat se vor prezenta în fața sibienilor.
”Dumbrava Târnăvioarei”
Sibienii care au trecut duminică prin muzeul din Dumbrava Sibiului au putut gusta ciorbă de cartofi cu tarhon cu afumătură, gulaș, dar și lichiu cu griș, o specialitate din zonă. Totodată, cei interesați au putut cumpăra la prețuri modice bocane de murături, gem de prune, dulceață de dovlecei și alte astfel de bunătăți. ”Datorită târgului de gastronomie pe care l-am organizat în Târnăvioara în urmă cu o lună și a brunch-ului organizat tot atunci, am considerat oportun ca tot ce s-a promovat în cadrul proiectului Centrul European al Diversității Europene să fie văzut și în Sibiu, în Muzeul ASTRA, astfel încât doamnele care au participat la atelier au venit și au gătit pentru spectatorii din Sibiu”, a declarat Anca Nițoi, reprezentatnt AIOS, asociația care a implementat în Târnăvioara proiectul Centrul European al Diversității Europene. ”Există un grup de sprijin, cam 20 de oameni din Târnăvioara care s-au implicat mai activ în acest proiect, care au înțeles fenomenul, și mai avem și ajutorul vecinătății din sat. Au venit oameni din Târnăvioara să gătească și să-și vândă produsele și ne-am gândit că cel mai bun public e chiar comunitatea lor. Din acest motiv, i-am invitat aici. Noi am asigurat transportul, iar ei și-au donat o parte din timp pentru a fi alături de comunitatea din Târnăvioara. Despre Copșa se vorbea până acum doar că e centrul de poluare, centrul de oameni cu probleme, oameni bolnavi, violenți. Sunt chiar curios ce vor spune sibienii legat de acest eveniment”, a declarat primarul orașului Copșa Mică, Tudor Mihalache. 
Târnăvioara se prezintă în Piața Mică
Prin programul implementat în cursul anului 2015, care a beneficiat de sprijinul financiar obținut printr-un grant EEA oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu și-a propus să creeze, alături de partenerii implicați în proiect, o structură locală – Centrul Cultural al Diversității Europene – menită să sprijine locuitorii din Târnăvioara în identificarea unor soluţii reale şi sustenabile de diversificare a veniturilor, punând accent pe conștientizarea diversității culturale și a unității identității zonei.
În data de 15 noiembrie 2015 este programat a avea loc cel de-al doilea eveniment sub titlul „Ziua porților deschise” menit să promoveze Centrul Cultural al Diversității Europene precum și toate activitățile desfășurate în cadrul proiectului de la Târnăvioara pe tot parcursul anului. Evenimentul are loc cu ocazia Zilei internaționale a Toleranței, marcând astfel inclusiv deschiderea față de diferitele etnii conlocuitoare din satul în care s-a desfășurat proiectul și susținerea populației rrome prin toate activitățile de la fața locului din cursul anului.
În 15 noiembrie Târnăvioara vine la Sibiu aducând simbolic toate rezultatele proiectului, pentru a folosi o platformă eficientă de promovare a acestora. Astfel, în cadrul evenimentului și a activităților acestora reprezentanții mass-media sunt invitați să participe la o conferință de presă la care pot afla tot ce s-a petrecut în anul 2015 la Târnăvioara. Povestea Târnăvioarei și a proiectului „Centrul Cultural al Diversității Europene” va putea fi aflată din istorisirile reprezentanților organizației care a implementat proiectul, Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu, din cele ale partenerilor de proiect, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu și Primăria orașului Copșa Mică precum și direct de la participanții la cursurile de formare de meșteșugari din Târnăvioara. 
Evenimentul va oferi cadrul pentru expunerea rezultatelor tuturor atelierelor meșteșugărești și ale școlilor de vară organizate în cursul anului prin intermediul proiectului, a expozițiilor prezentate deja în cadrul evenimentului Târgul meșteșugarilor de la Târnăvioara din luna octombrie. Este vorba despre 21 de panouri exemplificând rezultatele tuturor atelierelor meșteșugărești, în special cele ale produselor artizanale realizate pe plan local precum și ale școlilor de vară organizate în cursul anului prin intermediul proiectului de la Târnăvioara. În Piața Mică vor putea fi admirați meșteșugari tradiționali care oferă și celor mici ocazia să participe la ateliere pentru deprinderea unor îndemânări specifice, iar artiști din regiune vor fi prezenți cu activități reprezentative pentru tematicile școlilor de vară care au avut loc la Târnăvioara. 
Proiect
În cursul anului 2015 la Târnăvioara a fost reabilitată clădirea “Centrului cultural al diversității europene” și dată spre utilizare, au fost reabilitate în total 5 fațade, reconstruite 5 porți, s-au refăcut elemente de feronerie la 5 case. Proiectul a oferit comunității din Târnăvioara ocazia de a participa la 4 ateliere tradiționale (de prelucrare a lemnului, a metalelor, de tencuieli și finisaje precum și de bucătărie românească). Târnăvioara a găzduit de asemenea trei școli de vară pentru tineri (atât elevi și studenți din afara localității cât și tineri din sat), astfel: fotografie și arte plastice, arhitectură și reabilitare precum și pentru produse tradiționale. Acest eveniment „Ziua porților deschise” este cel de-al treilea eveniment public din cadrul proiectului, după prima poartă deschisă din 21 mai de la Târnăvioara și „Târgul meșteșugarilor” din 10 și 11 octombrie tot de la Târnăvioara. 
Cu ocazia acestui ultim eveniment al proiectului “Centrul cultural al diversității europene” din Târnăvioara, organizatorii şi partenerii acestora, reprezentanți ai Primăriei Copşa Mică şi ai Complexului Muzeal ASTRA din Sibiu vor sta la dispoziția publicului vizitator pentru a oferi detalii cu privire la derularea proiectui „Centrul cultural al diversității europene” și a continuării inițiativelor demarate aici și după încheierea acestuia. 
SURSĂ FOTO - Silvana Armat
Un produs Blogger.