FOTO: Sibienii au cerut demisia lui Ioan Cindrea şi a Parlamentului



„Nu poţi cumpăra / Generaţia mea” - a fost sloganul auzit de cele mai multe ori în cea de-a doua zi de proteste de la Sibiu. Circa 2.000 de sibieni, cei mai mulţi tineri, s-au adunat ca la un semn şi, mânaţi de ideea că pot schimba ţara, au început să scandeze pe străzile oraşului. La ora 19.000, joi, cam 500 de sibieni erau adunaţi în jurul lumânărilor aprinse în Piaţa Mare, în memoria morţilor din Clubul Colectiv, din Bucureşti. Fără să scandeze, doar uitându-se în gol, cu gândul la tragedia din Bucureşti, câţiva mai rosteau încă un „Dumnezeu să îi ierte”. În jurul lumânărilor, tinerii şi-au aşezat pancartele cu care mărşăluiseră cu o zi înainte. „Demisia Patriarhului Daniel”, „Nu te vom uita niciodată”, dar şi versurile melodiei pe care s-a declanşat tragedia din clubul bucureştean: „The Day We Die”.
„Cine nu sare / Nu vrea schimbare”
După 45 de minute, sibienii, cei mai mulţi tineri, au plecat din Piaţa Mare. Nu s-au mai dus la Mitropolie. Unii dintre ei îşi amintesc momentele când au fost primiţi, miercuri seara, de preotul Constantin Necula în faţa Mitropoliei şi îşi spun şoptind că nu a fost chiar bine să huiduie în faţa lui. „Preotul ăla a fost chiar mişto şi curajos. El nu avea ce face. Nu el era de vină. Noi, cu Daniel aveam...”, îi spune unul dintre protestatari unui prieten cu care pleacă spre strada Nicolae Bălcescu. Din când în când, coloana de oameni se opreşte şi vocile lor se aud atât de tare încât dai impresia unei adevărate revoluţii. ŞI sar. Pentru că „Cine nu sare / Nu vrea schimbare”, spun ei.
2.000 de oameni au plecat din Piaţa Mare pe traseul Nicolae Bălcescu – Piaţa Unirii – Calea Dumbrăvii – Mihai Viteazu – retur. Ce cer protestatarii: „Schimbarea!”, „Jos corupţia”, „Corupţia ucide” şi strigă către toţi ce îi privesc „Ieşiţi din casă / Dacă vă pasă”, „Uniţi, salvăm toată România”. În Piaţa Unirii, blocând un sens de mers, sloganurile protestatarilor au fost susţinute şi de claxoanele maşinilor din trafic. Şi pe şoferi i-au chemat alături de ei. „Cu noi, cu noi, veniţi şi voi” sau „Nu staţi la balcoane, că muriţi de foame”.
Patriarhul nu a fost iertat
În faţa Catedralei de pe bulevardul Mihai Viteazu, sibienii au stigat „Fără politică în biserică” şi au apărut pancartele cu „BOR = EURO”. Protestatarii au strigat „Daniel, eşti fariseu / Să te ierte Dumnezeu”. Copiii au fost aduşi de părinţi la miting. Mulţi dintre ei au purtat pancarte în mâini, iar cei mai mici aveau cartoane cu sloganuri lipite pe haine. În jurul orei 22, protestatarii s-au întors în Piaţa Mare. În jurul lumânărilor, manifestanţii au cântat „Deşteaptă-te, române”. Vineri şi-au propus să se întoarcă în stradă. Spun că vor face asta până când Parlamentul îşi va da demisia, până când preşedintele Klaus Iohannis va numi un nou premier tehnocrat, pentru că, spun ei „Nu dăm ţara înc-o dat` / decât unui tehnocrat”.
Printre protestatari au fost şi care i-au cerut demisia preşedintelui Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, pentru că, spun ei, evenimentele din ultima perioadă fac ca alegerile prin care a fost desemnat preşedinte să devină ilegitime, chiar dacă încă sunt legale.
SURSĂ TEXT şi FOTO - www.tribuna.ro
Un produs Blogger.