Dafora Mediaș are datorii de 300 de milioane de lei, de 5 ori mai mari decât capitalurile proprii

Compania de foraj Dafora Mediaş, controlată de Gheorghe Călburean şi aflată în insolvenţă de şase luni, va intra sub administrarea firmei de restructurare Hodoş Business Recovery, după ce unii creditori au obţinut în instanţă schimbarea primului administrator judiciar, CITR (fosta Casă de Insolvenţă Transilvania), scrie www.zf.ro. Dafora avea datorii totale de circa 300 milioane de lei, de cinci ori mai mari decât capitalurile proprii, când a intrat în insolvenţă la propria cerere, în luna iunie. Compania însăşi a cerut instanţei desemnarea CITR ca administrator judiciar, iar ulterior Gheorghe Călburean, acţionarul majoritar şi fostul preşedinte-director general, a fost ales administrator special.
Doi dintre creditori au atacat însă numirea CITR, solicitând numirea unui alt administrator şi argumentând că atunci când atât debitorul, cât şi creditorii pro­pun administratori, legea acordă prioritate propunerii creditorilor. „În principiu, prin cererea de apel se contestă desemnarea nelegală a administratorului judiciar provizoriu solicitat de debitoare prin cererea voluntară de deschidere a procedurii insolvenţei, când această solicitare vine în concurs cu cererea unuia dintre creditorii care au depus cereri de intrare în insolvenţă a debitoarei, fie anterior, fie ulterior datei cererii debitoarei, dar înregistrate la instanţă până la primul termen de judecată“, au precizat pentru ZF reprezentanţii Macarale Mureş, o companie de închiriere a auto­ma­caralelor care a depus şi câştigat apelul împotriva numirii CITR.
Schimbarea administratorului judiciar după şase luni va întârzia probabil şi mai mult reorganizarea Dafora, o companie care în anii trecuţi avea o cifră de afaceri de circa 200 milioane de lei. În primele nouă luni din acest an, Dafora a înregistrat venituri de 67,5 milioane de lei, în scădere cu 60%, şi pierderi de 95,7 milioane de lei. Capitalizarea companiei de foraj s-a prăbuşit cu 53% anul acesta, până la 7 milioane de lei. Acţiunile DAFR sunt suspendate de la tranzacţionare din 19 iunie 2015.
Un produs Blogger.