Risc mare de epidemie. Vaccinarea antipoliomielită este sub limită în judeţul Sibiu

Autorităţile au pregătit un plan de recuperare a copiilor care sunt restanţi la vaccinul poliomielitic, scrie www.tribuna.ro. În judeţul Sibiu, procentul copiilor vaccinaţi a ajuns la doar 82%, mai scăzut în mediul rural, unde este de doar 80.62%. În condiţiile în care în Europa au apărut valuri de emigranţi, riscul de epidemie este crescut în ţările cu vaccinare sub 90%. Ultimul caz de poliomielită în judeţul Sibiu a fost înregistrat în 1984. Valurile de imigranţi sporesc pericolul unei epidemii. Judeţul Sibiu este unul dintre judeţele unde există risc crescut de epidemie de poliomielită din cauza scăderii numărului de copii vaccinaţi. "În contextul european şi mondial actual generat de valul de imigranţi, poliomielita rămâne o ameninţare majoră pentru sănătatea populaţie din continent, inclusiv pentru România, considerată ca ţară cu risc crescut pentru izbucnirea unei epidemii de poliomielită (acoperire vaccinală sub 90%). Acoperirea vaccinală în judeţul Sibiu la vaccinarea antipoliomielită arată cifre îngrijorătoare, de circa 82%, mai scăzute în mediul rural (de 80.62%). Astfel, recuperarea în cel mai scurt timp a restanţierilor la vaccinarea poliomielitică devine o prioritate de sănătate publică pentru judeţul nostru, pentru apreveni apariţia unei epidemii de poliomielita în judeţ”, spune medicul epidemiolog, dr. Ilie Nicoleta, în cadrul unui material prezentat miercuri în şedinţa Colegiului Prefectural.
Autorităţile au pregătit un program de recuperare a restanţierilor din judeţul Sibiu la vaccinarea anti-poliomielită. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică, campania de recuperare a restanţierilor la vaccinarea VPI a început din a doua jumătate a lunii iunie 2014. În judeţul Sibiu există 671 de copii restanţieri la vaccinarea poliomielitică. Dintre aceştia, până la sfârşitul lunii octombrie 2014 au fost vaccinaţi doar 68 copii restanţieri. În anul 2015, odată cu schimbarea Calendarului Naţional de Vaccinare, numărul de doze considerat ca suficient pentru a conferi protecţie s-a redus la 3 doze. Astfel, în perioada 1 aprilie – 31 decembrie 2015 au fost administrate 876 doze de vaccin poliomielitic. La sfârşitul acestui interval erau încă restanţieri la vaccinare aproximativ 200 copii, se arată în materialul prezentat la Colegiul Prefectural. La nivel judeţean există un stoc suficient de vaccin poliomielitic.
Ce este poliomielita
Poliomielita este o boală infecţioasă transmisibilă, produsă de virusul poliomielitic, afecțiune de o gravitate deosebită prin mortalitatea indusă dar şi prin handicapurile motorii pe care le lasă pe viaţă. „Ultimul caz de poliomielita a fost înregistrat în România în anul 1992 (virusul a fost importat din Bulgaria), iar în judeţul Sibiu în anul 1984”, se arată în materialul DSP. Perioada de incubaţie este în medie de 7-14 zile. Sursa de infecţie este omul, cel mai frecvent copiii cu infecţie inaparentă, aşa-numiţii purtătorii sănătoşi. Virusul polio este extrem de contagios. “Transmiterea se realizează interuman, pe cale: fecal-orală, prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu materii fecale (în care virusul e prezent timp îndelungat), aeriană, prin picături (virusul fiind prezent în secreţiile nazo-faringiene)”, explică specialiştii.
Forma cea mai comună de boală este cea fără simptome sau semne de boală - în proporţie de 95%, dar poate evolua în proporţie de 1-5% sub formă de poliomielită paralitică sau iritație meningeală. Paralizia este flască, asimetrică, adică doar la unul din membre, poate cuprinde şi muşchii respiratori ducând la deces. Paralizia este invalidantă şi permanentă. Nu există niciun remediu etiologic pentru poliomielită, ci doar tratament simptomatic. Terapiile de recuperare pot îmbunătăţi mobilitatea, însă sechelele rămân pentru toată viaţă. Singura metodă de prevenire a poliomielitei este vaccinarea.
Un produs Blogger.