FOTO și VIDEO: Șansă la trai independent pentru 200 de tineri din Mediaș







Sala "Daniel Thellmann" a Primăriei Mediaș a găzduit, miercuri, lansarea proiectului "Complex de servicii de integrare socio-profesionala pentru persoane vulnerabile". La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai municipalității, Direcției de Asistență Socială Mediaș, Asociației Phoenix Speranța Mediaș și ai asociațiilor care asigură finanțarea. Proiectul va fi implementat pe durata a 30 de luni, începând cu aprilie 2016 și până în septembrie 2018 și are ca obiectiv principal crearea de șanse pentru o viață normală, independentă pentru tineri de până la 25 de ani, expuși excluziunii din cauza vulnerabilității create de lipsa școlarizării, sărăcie extremă, etnie, dizabilitate sau familie monoparentală. Proiectul constă în aplicarea unui model de intervenție socială care conjugă eficient asistența sociala guvernamentală cu experiența inovatoare neguvernamentală, intr-un parteneriat public-privat. Grupul țintă este format din 200 de tineri din baza de date a Direcției de Asistență Socială Mediaș, dintre care, la finalul proiectului aproximativ jumătate vor putea avea un trai independent.
Aplicarea modelului presupune realizarea prin reabilitare, respectiv, construire, a două entități, repectiv o structură de economie socială pe terenul fostei Școli de aviație din Mediaș și un bloc de locuințe sociale cu scop de instruire în vederea atingerii scopului final: viața independentă, cu loc de muncă plus locuință și fără ajutor social.
În cadrul proiectului vor fi derulate mai multe activități, respectiv evaluarea capacității de muncă sau nevoii de instruire, consiliere pe teme circumstanțiale, medierea unui loc de muncă adecvat (în unitate protejată, în structura de economie socială sau pe piața deschisă a muncii) și instruire pentru viața independentă (păstrarea locului de munca și locuirea autonomă)
Phoenix-Speranța a obținut o finanțare de aproape 1.1 milioane de euro din partea Velux Foundations Danemarca pentru a înființa un Complex de Servicii de integrare socio-profesională pentru persoane vulnerabile la Mediaș. Partenerii proiectului sunt Primăria Mediaș prin Direcția de Asistență Socială și Habitat for Humanity România, organizație cu misiunea de a eradica locuirea sărăcăcioasă. Co-finanțarea proiectului în valoare de aproximativ 200.000 de euro este asigurată de Consiliul Local și Primăria Mediaș, municipalitatea punând la dispoziție o clădire în vederea reabilitarii și un teren în vederea construcției locuințelor sociale. 
Asociația Phoenix Speranța s-a inființat în 27 Iunie 2001 pentru a veni în sprijinul persoanelor cu dizabilități și furnizează servicii sociale destinate copiilor și persoanelor cu dizabilități in cadrul: Centrului de Zi, Centrului de Instruire vocațională, Centrului de Informare și Orientare Profesională. Din structura asociației, din 2007, mai face parte și Unitatea Protejată “Primul Pas” cu activități lucrative în patru ateliere (tâmplărie, croitorie, decorațiuni, manufacturare săpun natural) în care 11 persoane cu dizabilități au statut de angajat. Per total asociație, cei 11 angajați însumează aproape 50% .Asociația furnizează servicii de instruire vocațională, prin parteneriat, Centrului de Integrare prin Terapie Ocupațională Mediaș, din structura DGASPC.
Zilnic, în asociație își depășesc limitele și își afirmă valoarea 30-35 de persoane cu dizabilități, sprijiniți de o echipă de 13 angajați specialiști sau cu funcții administrative.
Habitat for Humanity este o organizație non-profit prezentă în 70 de țări cu misiunea de a eradica locuirea sărăcăcioasă. Habitat for Humanity România construiește, reabilitează, oferă consultanță, suport tehnic și derulează programe de eficiență energetică și de prevenție și răspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile. În România este de 20 ani, timp în care a ajutat peste 64,000 de oameni să aibă un loc mai bun în care să trăiască. Peste 30,000 de voluntari, internaționali și din companiile românești, au muncit până acum pe șantierele organizației.
Un produs Blogger.