Descinderi DIICOT la evazioniștii din județul Sibiu. Prejudiciu de 2 milioane de euro

În cursul zilei de joi, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sibiu și procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Sibiu au efectuat 25 de percheziții domiciliare în județele Sibiu, Brașov, Mureș și Argeș. Activitățile vizează destructurarea unui grup infracţional, specializat în comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și înșelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Mai multe persoane sunt bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de aproape 2.000.000 de euro, prin înșelăciune și evaziune fiscală. Din cercetări a reieşit faptul că, începând cu anul 2012, membrii grupării ar fi creat un circuit fiscal fictiv pentru a obţine fraudulos compensări şi restituiri de la bugetul de stat, pentru diferiţi beneficiari. Aceştia ar fi evidenţiat în actele contabile ale firmelor pe care le controlau achiziţii fictive de materiale de construcţii şi ar fi diminuat valoarea reală a taxelor şi impozitelor datorate statului. De asemenea, părţile sociale ale unora dintre firmele controlate, care acumulau datorii mari, ar fi fost cesionate către persoane nesolvabile, de obicei cu domiciliul într-un alt judeţ, astfel încât să îngreuneze un eventual control fiscal şi recuperarea prejudiciului.
Totodată, prin firme interpuse pe care le controlau, membrii grupării ar fi achiziţionat mărfuri de la parteneri comerciali de bună-credinţă, pe care i-ar fi indus ulterior în eroare, lăsându-le ca şi garanţie de plată bilete la ordin/CEC-uri fără acoperire.
Polițiștii au pus în aplicare 50 de mandate de aducere, personale depistate urmând să fie conduse la sediul D.I.I.C.O.T., pentru audieri. 
La activităţi au participat şi poliţişti ai structurilor de combatere a criminalității organizate din Alba, Mureș, Argeș și Brașov, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu şi jandarmi. 
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române, de către Departamentul de Informații și Protecție Internă şi de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
Un produs Blogger.