Cetatea Mediașului apărată de Strajă. Cavalerii curajoși patrulează pe străzile orașului




De ceva vreme, medieșenii au ocazia să vadă aproape în fiecare duminică frumoase domnițe și cavaleri pe vechile ulițe ale orașului. Oamenii iasă din case la fiecare sfârșit de săptămână pentru a admira dansuri medievale și scenete de luptă. Straja Cetății Mediaș este partea a doua a Proiectului Școala Medievală, inițiat de Daniela Lupu și implementat împreună cu Ordinul Cavalerilor de Mediaș. Prima parte se numește Școala Pajilor, o tabără de vară în care copiii învață despre Evul Mediu prin activități recreative. Tabăra are loc în ultima săptămână a lunii august și începutul lunii septembrie la Hanul Greweln. A doua parte a proiectului este Straja Cetății Mediaș și are la bază reconstrucția milițiilor urbane ce apărau cetatea, perioada de referință fiind prima jumătate a secolului al XV-a. A treia parte a proiectului, cea finală, este constituirea Gărzii de Onoare, specializată pe primire de oaspeți, organizare de serbări medievale (muzică, servire masă, jocuri de castel). Straja Cetății Mediaș este finanțată de Asociația Ordinul Cavalerilor de Mediaș.
Ce este straja
Straja  sau miliția urbană era formată din mica nobilime care conducea cetatea și era compusă din reprezentanții breslelor din acea perioadă și din mercenari plătiți de comunitate, și asta deoarece calfele instruite erau mai bine folosite în atelierele de producție. Aceste grupări apărau cetatea de invazii, de hoți și ajutau comunitatea în caz de incendii și calamități naturale. "Armamentul si echipamentul erau defensive. La nevoie se folosea și echipament de luptă și de atac. În timpurile noastre, Straja este formată din tineri voluntari care patrulează prin orașul Mediaș, între principalele porți de intrare în cetate, pentru a pune în valoare vechea cetatea recent renovată. Straja este o structură militară compusă din infanteriștii cu halebarde și lăncii ca arme principale, arbaletiști, un detașament de arcași și un detașament de arme de foc cu paveze mari. Străjerii au îmbrăcăminte de lână și cânepă sub cămașa de zale. Armura compusă din zale de metal este cel mai longeviv echipament militar,  care pe la finalul secolului XV dispare aproape în totalitate fiind înlocuit de armura confecționată din plăci de metal", spune Nicolae Lupu, unul dintre inițiatorii Strajei Mediaș. 
Echipamentul 
Platoșele de luptă pedestră de inceput de secol XV și platoșa gotică completă. Armura de brațe și picioare sunt modele italian si german gotic. Coifurile  tip salet, cu și fără vizieră, coif bascinet tip francez , Barbuta și metal hat. Mai erau coifurile confecționate complet din zale , peste care în caz de război se punea cioful de metal ca protecție suplimentară. "Ca apărare la mâini se foloseau mănușile de zale și metal care erau foarte mobile.
Pentru protectia celui care arma arbaleta și handgunner-ul se utiliza psavăza, un scut de dimensiuni mari, care proteja omul de ploaia de săgeți, care este confecționat din lemn, acoperit de pânză încleiată si vopsită în culorile heraldice ale ținutului și cu diverse picturi inspirate din fresce religioase", explică Lupu.
Cum se desfășoară straja
În data de 23 aprilie 2016 s-a făcut o prelansare a Strajei Cetății Mediaș, s-a facut patrularea strajerilor pe traseul Turnul Pietrarilor, strada Azilului, strada Mihai Eminescu, strada După Zid, strada Târnavei, strada Simion Bărnuțiu, strada Gheții, Turnul Forkesch, unde s-a făcut o oprire cu animație alături de domnițele care au sărbătorit straja prin dansuri vesele. A urmat apoi patrulare pe strada Nicolae Iorga, Piața Regele Ferdinand i, strada Johannes Honterus, Piața Castelului, strada Turnului, strada Constantin Brâncoveanu (Parc Sub Alee) – Zidul Cetății, Curtea Muzeului Municipal. Lansarea oficială a Strajei Cetății Mediaș a avut loc în data de 19 iunie 2016 cu o altă patrulare de excepție pe străziler burgului medieșean. Plecarea a fost de  la Bibloteca Municipală “Stephan Ludwig Roth”, pe strada Mihai Kogălniceanu, strada Armurierilor, strada Badea Cârțan, Piața Andrei Șaguna, Turnul Forkesch, strada Nicolae Iorga, Piața Regele Ferdinand I, strada Johannes Honterus, Biserica Evanghelică Sfânta Margareta, strada Johannes Honterus până la Turnul Pietrarilor. S-au postat străjeri care au rămas în puncte fixe, iar căpitanul strajei și tobosarul au patrulat pe traseul strada Johannes Honterus, Piața Regele Ferdinand I, strada Nicolae Iorga, Piața Andrei Șaguna, și au făcut schimbul străjerilor. Retragerea s-a făcut din Piața Regele Ferdinand unde au fost așteptați de public și de domnițe. "Ne dorim să organizăm straja (miliția urbană) în așa fel încat fiecare breaslă să aibă reprezentanți, vom organiza scenete inspirate din legendele medieșene, vom organiza o orchestră de muzică medievală și căutăm persoane care să sune din trompetă din Turnul Trompeților ( avem achiziționate două trompete lungi). Straja Cetății Mediaș își va desfășura activitățile duminica), retragerea se va face din Piața Regele Ferdinand I, unde se vor desfășura formațiuni de luptă și dansuri ale domnițelor, se va  vorbi despre proiect, documentare istorică și potențialul cultural turistic al activității și al orașului. Ne dorim să implicăm comunitatea în acest tip de activitate, să-i obișnuim cu ea, să-i chemăm alături de noi în zi de sărbătoare, deja am avut bucuria să vedem cetățeni costumați în straie medievale care au venit să vadă straja pe ulițele vechii cetăți", mai spune Nicolae Lupu.
Un produs Blogger.