Într–o singură zi, cam cinci persoane apelează 112 şi spun că persoane necunoscute au încercat să îi înşele prin aceeaşi metodă. Doar zece dintre cei abordaţi au fost traşi pe sfoară de escroci, pierzând sume mari de bani, anunță www.tribuna.ro. O persoană telefonează unui părinte şi îi spune că este avocatul copilului, care a fost implicat într-un accident grav. De obicei, avocatul vorbeşte repede, pentru a nu-i lăsa timp celui apelat să pună prea multe întrebări, dar şi pentru a nu trăda faptul că nu cunoaşte informaţii esenţiale, cum ar fi dacă persoana apelată are fiu sau fiică. Apoi, după ce aceste lucruri au fost aflate şi persoana apelată este suficient de surescitată, „avocatul” îl dă la telefon pe „copil”, care plânge, astfel că părintele nu poate înţelege mai nimic din discuţie, decât că trebuie să îşi salveze fiul/fiica. Şi, fără să se gândească la nimic altceva, merge la bancă şi trimite în contul transmis de „avocat” toţi banii, toată agoniseala, pentru o eventuală „înţelegere” cu victima sau cu anchetatorii accidentului. Din păcate, prea târziu se gândeşte părintele să îşi sune fiul sau fiica, pentru a i se confirma situaţia. În ultimele două luni, zece persoane din municipiul Sibiu au fost victime ale hoţilor, care, mai nou, nu mai bagă mâna direct în buzunar, ci folosesc metoda „accidentul”.
Hoţi de după gratii
Se pare că cei mai mulţi dintre cei care comit astfel de infracţiuni sunt deţinuţi. Aceştia sună din închisoare, la întâmplare, de pe telefoane mobile cu cartele deţinute ilegal, la numere de telefon fix. Sună, de regulă, la prânz, când cei tineri sunt la serviciu şi acasă sunt persoane de vârsta a treia. „Am fost la mătuşa soţului meu într-o zi şi am invitat-o la plimbare. Nu a vrut, pentru că a dorit să se odihnească. Noi am plecat, iar la scurt timp a fost sunată de cineva care i-a spus că soţul meu a provocat un accident şi are nevoie de bani pentru a putea scăpa de închisoare. Mătuşa s-a dus repede la bancă şi a trimis toţi banii într-un cont transmis de cel care a sunat-o. Seara, ne-am dus din nou la ea şi a fost surprinsă să afle că nimic nu era adevărat şi că fusese înşelată”, ne-a povestit nepoata unei sibience înşelate prin metoda „accidentul”. Sibianca a depus plângere la Poliţie, dar şansele de a recupera cele aproape 3.000 de euro sunt foarte mici.
Pont sau „accidentul”
Unul dintre cazurile cercetate de poliţiştii IPJ Sibiu este cel al unei femei din Mediaş, care a rămas fără 16.000 de euro. Aceasta a fost sunată fiindu-i vândută aceeaşi poveste, cea a accidentului. Fără să stea pe gânduri, femeia s-a dus la bancă şi a transferat în contul dictat de apelant suma de 16.000 de euro. Oamenii legii încearcă să afle acum dacă, în acest caz, nu a fost o acţiune „la pont”, pentru că se ştia că femeia are un copil în străinătate, care trimite banii în contul mamei din România.
O altă familie din municipiul Sibiu a rămas fără 10.000 de lei. Hoţii au spus povestea devenită deja clasică, a accidentului, creând o stare de panică şi obţinând astfel, banii. După conversaţia telefonică în care unei mame i-a fost prezentată „tragedia” prin care trece fiul ei, aceasta a înmânat persoanei care s-a prezentat la uşa sa suma de 10.000 de lei, bani care ar fi urmat să-i salveze copilul. Evident, povestea era una inventată.
Nu vă lăsaţi înşelaţi!
“Primul sfat, pentru a evita o astfel de înşelăciune este să verificaţi dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau dacă a avut un accident, dân-du-i un telefon. Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici Parchetul nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. De asemenea, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi sunaţi pentru confirmare acolo. Nu daţi curs solicitărilor venite din partea diferitelor persoane care vă solicită bani, descriind evenimente rutiere tragice în care sunt implicaţi membri ai familiei dumneavoastră. Nu vă lăsaţi impresionaţi de poveşti tragice cu accidente grave sau de apelurile aparent venite din partea unei rude implicate într-un accident, produs de regulă în străinătate, urmate de convorbiri cu un presupus avocat care solicită o sumă de bani pentru a ajuta ruda respectivă sau pentru a obţine diverse facilităţi”, spun poliţiştii din cadrul Poliţiei Sibiu.
În cazul în care sunteţi sunaţi de astfel de persoane şi nu reuşiţi să aflaţi dacă informaţiile sunt corecte, solicitaţi o întâlnire directă pentru a le da banii şi, în acelaşi timp, apelaţi 112, cerând ajutorul Poliţiei pentru prinderea acestor infractori.