Care este VIITORUL Romgaz și Transgaz Mediaș? Uite ce PROFIT au avut în 2014


Profiturile celor mai mari companii ale ţării listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-au ridicat la 4,5 miliarde de lei, în primul semestru al acestui an, scrie www.economica.net. Aceleaşi 16 companii luate în calcul au avut afaceri de peste 27 de miliarde de lei. Analiştii estimează deja evoluţia viitoare a acţiunilor lor. Valorea este concentrată în câteva companii la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Sunt listate doar 16 companii cu valori de piaţă (capitalizare, în funcţie de preţul acţiunilor) echivalând cu peste 50 de milioane de euro. Nu au fost luate în calcul fondurile de investiţii (FP şi SIF-urile),  care trăiesc din dividendele primite de la celelalte companii. FP şi SIF-urile ar adăuga 1,5 miliarde de lei la profitul cumulat ale celor de mai sus şi 2,4 miliarde lei la venituri. Nu mai mult de trei dintre cele 16 companii au acoperit peste 72% din profitul lor cumulat pe primele şase luni ale anului şi peste 48% din cifra lor de afaceri. OMV Petrom (SNP) este deja de doi ani cunoscută drept compania cu cele mai mari profituri din istoria României.
Romgaz Mediaș
„Romgaz a strălucit mulţumită procesului de liberalizare a pieţei locale. Pe primul semestru al acestui an profitul net a urcat cu 40%, atingând deja 75% din nivelul bugetat pentru tot anul", a calculat Tradeville. Cash-ul companiei s-a dublat până la aproape trei miliarde de lei, „ceea ce implică perspective frumoase pentru următorul dividend". Este de aşteptat ca „Romgaz să raporteze rezultate bune şi în a doua jumatate a anului şi atenţia investitorilor ar trebui să se concentreze asupra următorului dividend, pe care-l estimăm la 3 lei /actiune (echivalentul unui randament brut de 8,5%). Această aşteptare ar trebui să ofere un impuls pozitiv cotaţiilor Romgaz", spun analiştii de la Tradeville. Analiştii cred că Romgaz va avea în continuare rezultate bune în acest an, „desi autorităţile au sistat pentru moment liberalizarea pieţei de gaze pentru consumatorii industriali, preţurile la gaze, prevăzute în calendarul oficial, depăşind cotaţiile internaţionale".
Transgaz Mediaș
Creşterile de tarife reglementate au propulsat cifra de afaceri a Transgaz cu 14% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, iar „managementul strict al cheltuielilor din exploatare a ajutat rezultatul operational" să crească cu 23%. Fără pierderea financiară cauzată de eşecul proiectului Nabucco, profitul net ar fi crescut cu un impresionant 118%, potrivit calculelor Tradeville. Chiar şi ajustat cu efectele acest eveniment exceptional, profitul net a reuşit să urce cu aproximativ 40%, până la 294 milioane de lei. „Trangaz şi-a implinit deja 85% din tinta de profit pentru intreg anul si si-a imbunatatit majoritatea indicatorilor financiari, marja de profitabilitate neta sarind la 34%" spun analiştii. Dacă nu vor avea loc „scăderi puternice pe pieţele externe, care să se facă simţite şi la BVB, urmează „o perioadă de creştere puternică pentru cotațiile Transgaz până în primăvara lui 2015", anticipează Tradeville.
Un produs Blogger.