Documentar DE EXECEPȚIE despre Agârbiciu, DUMINICĂ, la un post TV din Germania



Postul de televiziune german KIKA va difuza duminică, 14 septembrie 2014, ora 12.30 (ora României) documentarul realizat de Annette Wagner pentru serialul KI.KA "Privește în lumea mea".
Filip Mădăraş (12 ani), locuiește într-un mic sat, Agârbiciu, în apropierea Carpaţiilor Meridionali, în regiunea Transilvania, România. La prima vedere, un peisaj idilic, cu păduri și turme de oi. Dar pământul de sub iarba verde pe care pasc animalele familiei sale și în care Filip se joacă cu prietenii lui, este o povară grea, din cauza gazelor și apelor reziduale deversate de o fabrică aflată în vecinatatea lor, în Copșa Mică. Din cauza faptului că acolo s-a lucrat timp de decenii fără sisteme de filtrare, mulți oameni din regiune au avut de suferit, s-au îmbolnăvit, iar unii au murit mult prea devreme, inclusiv bunicul lui Filip. Acest lucru explică grija lui Filip pentru ca cei patru frați ai săi, dar și prietenii lui, să crească întrun mediu sănătos. Participant activ în proiectul "Micii ecologişti", al şcolii în care învaţă, a curățat în ultimii doi ani, în mod regulat, malurile râului din localitate, de deșeurile din plastic. Acasă, în gospodărie, are grijă de capre, oi și de văcuța Zina. Grija faţă de animale și natură a moştenit-o şi de la tatăl său, Ionuţ Mădăraş, preot greco-catolic în Agârbiciu. Filip îşi dorește să realizeze mai mult decât curățenie în localitate. El vrea să descopere problemele de mediu, vrea să schimbe ceva în conştiinţa oamenilor. Un atelier de film cu un regizor profesionist și profesorul său de desen îi dă această șansă. Motto-ul este: "Observă, filmează, arată, schimbă!". Înarmaţi cu camere video de mici dimensiuni, Filip și prietenii săi documentează tot ceea ce îi nelinişteşte. Şcoala, lecțiile de înot și probele de dans popular au devenit brusc secundare. Se ajunge la întrebări existențiale, cum ar fi: "De ce pădurea din spatele curţii noastre este tăiată?" sau "De ce fabrica toxică funcţionează din nou? Nu este periculos pentru noi?". A pune întrebări deranjante în public este pentru un copil, într-o țară ca România, un test special, de curaj. Sub dictatorul Nicolae Ceauşescu, cel care a condus țara o lungă perioadă de timp, libertatea de expresie, din acest punct de vedere, a fost pus viețile celor care nu își țineau gura, în pericol. Acest
lucru s-a întâmplat cu mult timp în urmă, dar problemele acestea se mai găsesc şi acum în oasele adulţilor. Videoreporterul Filip și prietenii lui au îndrăznit să pună întrebări! În cele din urmă, a fost invitat într-un talk-show de televiziune, pentru a prezenta clipurile realizate de copii din Agârbiciu, ce prezentau probleme critice ale mediului înconjurător.
În a 25-a aniversare, jubiliară, a Convenției Națiunilor Unite pentru drepturile copiilor, portretul acestui băiat provenit din România, o ţară nou venită în Uniunea Europeană, prezintă curajul unui copil de doisprezece ani, de a se implica în problemele de mediu existente în patria lui, cum învaţă şi percepe Filip, alături de prietenii lui, dreptul la libertatea de exprimare.
REALIZATORI
Autor: Annette Wagner
Imagine: Christoph Feller
Sunet: Michael Geisser
Editare: Karen Bohnenkamp
Colaborator investigare / Producător România: Anca Mureşan
Traducere: Anca Mureșan
Alice Kanterian
Florentina Vasilio

Versiune în lb. germană: Lyonel Holländer
Marlon Arend
Marie-Noelle Baron
Lynn Praller
Ron Spiess
Frauke Vetter
Redactor: Claudia Schwab / Benjamin Manns
Director: Stefanie von Ehrenstein
Producător: Gilles Houver
Asistent producţie: Sonja Haase / Birgit Flesch
MULŢUMIM Gabriela şi Ionut, Anton, Iosif, Sabin, Filip, Vladimir Mădăraş
MULŢUMIM"Micii ecologiști" din Agârbiciu: Filip Mădăraş, Cătălina Țîmpău, Andreea Vasiu, Denis
Popa, Gheorghe Stoica, Iulian Hențea, Raul Radu, Teona Urian, Alex Urian, profesoarei lor, Laura Costeiu
și directorului școlii din Agârbiciu, Gheorghe Dumitru.
MULŢUMIM pentru sprijinul acordat realizării documentării în România:
Steliana Duliu-Bajdechi, Feri Țeglaș, Anamaria Szabo, Simona şi Liviu Szabo, Roland Herrmann, Ion
Gabor, Mihai Bugner, Elena Raica, Iustina Nicula, Camelia Horsia.
MULŢUMIM lui Marius Hihn şi Ada Gheorghe de la NovaTV Mediaş pentru deschiderea de a
dedica "Micilor Ecologişti" o emisiune.
MULŢUMIM pentru sprijinul organizatoric în Agârbiciu: Donna Inge Petru, Biserica Evanghelică
Agârbiciu, Biserica Greco-Catolică Agârbiciu, Ansamblului Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiuliu
și coordonatorilor Florin şi Aura Dragotă.

Premiera: Duminică, 14.09.2014, ora 12:30 – ora României, la KI.KA TV,
după care îl puteți accesa online la http://www.kika.de/fernsehen/a_z/s/schauinmeinewelt/
Un produs Blogger.