VIDEO: Apă infestată cu amoniu la Alma Dumbrăveni. Depășiri dramatice ale amoniului în fântânile oamenilor


Probleme mari cu apa potabilă la Alma Dumbrăveni. Alimentarea întregii localități cu apă a fost oprită la sfârșitul săptămânii trecute după ce au fost constatate depășiri mari ale concentrațiilor de amoniu. Operatorul Apa Târnavei Mari a informat locuitorii despre situația apărută, iar după ce toți oamenii au luat la cunoștință riscurile la care se expun consumând apa, aceștia își pot lua apa potabilă din două containere puse la dispoziție de Apa Târnavei Mari și care vor fi alimentate zilnic până la remedierea situației. Potrivit reprezentanților operatorului regional de apă, în zona puțurilor concentrația de amoniu a fost depășită de 4 ori. "La Alma Dumbrăveni a apărut o poluare a sursei de apă din puțurile pe sistemul de distribuție al apei, o poluare cu amoniu. A fost depășită concentrația de amoniu de circa 4 ori, condiție în care apa nu mai putea fi tratată. Facilitățile de tratare existente la Alma nu permit eliminarea acestui amoniu și în aceste condiții am fost obligați să luăm măsuri de sistare a furnizării apei până când toți locuitorii au fost informați că apa nu este potabilă și poate fi folosită doar pentru uzul casnic și menajer. Apa a fost sistată vineri, în cursul zilei de sâmbătă s-au luat măsuri de informare a locuitorilor și tot sâmbătă în jurul orei 14 a fost reluată furnizarea apei menajere. Pentru apa potabilă am luat măsura de a duce două containere de câte 1.000 de litri în curtea primăriei și vom alimenta aceste containere pe o perioadă de timp până când vom stabili care sunt măsurile care pot fi luate pentru redresarea situației", a spus directorul general al Apa Târnavei Mari Mediaș, Virgil Bucșe.
O fermă de vaci, posibilă sursă de poluare
Autoritățile bănuiesc că poluarea apei ar putea proveni de la o fermă de vaci situația aproape de puțuri, dejecțiile infectând practic pânza freatică. Acest lucru va fi stabilit după efectuarea unor studii și analize în zonă. "Se pare că există o sursă de poluare în zona puțurilor, o potențială sursă de poluare. Pentru a stabili cu exactitate este nevoie de un timp pentru a face niște studii. Este vorba de o fermă de vaci care deversează dejecțiile care ajung în zona puțurilor, lucru care poate să conducă la infestarea pânzei freatice de unde se alimentează zona Alma, cu acest amoniu. Pe de altă parte, pentru a putea rezolva această situație, pentru a putea trata amoniul din apa brutăm va trebui să se realizeze vor trebui făcute niște investiții pentru realizarea unor facilități de tratare a apei. Acest timp presupune timp, proiecte, surse de finanțare și așa mai departe", a mai adăugat Virgil Bucșe.
Amoniul din fântâni – depășiri dramatice
O problemă și mai mare este poluarea fântânilor din curțile locuitorilor din Alma Dumbrăveni. Directorul Apa Târnavei Mari a mai spus că în urma efectuării unor probe ale apei din fântânile localnicilor, situația este și mai dramatică: în unele cazuri, se înregistrează depășiri ale concentrației de amoniu și de 10 ori față de normele stabilite. "Trebuie să avertizăm populația că am mai constatat că inclusiv în fântânile pe care ei le au ca sursă alternativă și probabil că și acel sistem de apă de vecinătăți care a fost în funcțiune, se pare că și acolo sunt depășiri mai dramatice a amoniului. La una dintre surse am constatat un amoniu de 5,6, care este de peste 10 ori mai mare decât prevederile legale. Recomandarea mea este ca oamenii să nu mai consume apă nici din aceste surse alternative sau dacă doresc cel mai bine ar fi să facă niște analize fizico-chimice și bacteriologice a acestei ape și abia după aceea să consume apa din fântînile proprii"", a  încheiat directorul Apa Târnavei Mari Mediaș.
Un produs Blogger.